Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+

Śledź nas na Facebooku

STAL NIERDZEWNA

STAL NIERDZEWNA

Większość z nas chciałaby się cieszyć pięknem swoich naczyń ze stali nierdzewnej chwilkę dłużej, niż przez kilka pierwszych dni od zakupu. Nawet w najlepszych naczyniach ze stali nierdzewnej po pewnym czasie może pojawić się biały nalot czy też  kolorowe (fioletowo – żółte) plamy.

Wapienne osady pojawiające się w garnkach ze stali nierdzewnej mogę mieć swoje podłoże min. w dodawaniu soli do zimnej wody. Pierwiastki chromu i niklu zawarte w składzie stali nierdzewnej mogą reagować z solą wytwarzając nalot lub plamki, a te z kolei mogą przyczynić się do powstania rdzy. Kolorowe plamy, które często widzimy zwłaszcza na dnie naczyń stalowych są naturalną reakcją na przegrzanie. Plamy, przebarwienia oraz zarysowania nie mają wpływu na użytkowanie naczyń kuchennych i smak przygotowanych potraw. 

Przywrócenie naczyń ze stali nierdzewnej do stanu pierwotnego jest całkiem proste i nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu, jeśli zastosujemy się do kilku poniższych rad:

  • Naczynia myjemy ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu.
  • Nie należy do czyszczenia stosować ostrych detergentów past i proszków (również z dodatkiem cytrusów i chloru),  gdyż może to spowodować powstanie korozji.
  • Nie zalecamy gruboziarnistych czyścików oraz szczotek, które mogą rysować powierzchnię.
  • Większość powstałych wewnątrz naczynia plam można usunąć stosując dostępne na rynku środki do stali nierdzewnej.
  • Bezpośrednio po użyciu należy usunąć z naczynia resztki jedzenia, zwłaszcza produktów takich jak: cytryny, ocet, sól, majonez itp. Przypalone bądź takie, które przywarły do naczynia należy odmoczyć wodą z dodatkiem środka myjącego i delikatnie usunąć. Pozostawione na dłuższy czas mogą niekorzystnie wpłynąć na wygląd stali.
  • Przy kuchenkach gazowych dbajmy, aby płomień nie wystawał poza dno naczynia.
  • Nie należy przegrzewać pustych naczyń. 
  • Gorące naczynie, przed umyciem pozostawiamy do ostygnięcia. Zbyt szybkie schłodzenie może spowodować odkształcenie się dna.
  • Naczynia, które z zewnętrznej strony są w połysku należy regularnie polerować odpowiednimi środkami do stali nierdzewnej, jeśli chcemy by zachowały swój blask przez długie lata. Jeśli powierzchnia garnka lub patelni jest satynowa zawsze polerujemy ją zgodnie z kierunkiem polerowania widocznym na stali.

  

                                                                                                                                                                       Miłego użytkowania naczyń ze stali nierdzewnej!

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment:
Type Code