Czy może być coś lepszego niż pyszna i aromatyczna kawa o poranku, która doładuje nasze baterie na cały dzień? Odpowiedź dla większości z nas jest chyba tylko jedna: NIE. Zatem jak przygotować napój, którego smak będziemy chcieli czuć w naszych ustach codziennie?
Nie potrzebujemy do tego drogiego ekspresu ciśnieniowego, wystarczy nam kawiarka* ( inaczej kafeterka, makinetka lub moka) o aluminiowej lub stalowej konstrukcji i dobrej jakości kawa.
Posiadając już kawiarkę przygotowanie kawy jest banalnie proste:
Do dolnego pojemnika kawiarki wlewamy wodę, tak by nie zalać zaworu bezpieczeństwa (zalanie zaworu grozi zepsuciem urządzenia i niezłym bałaganem w kuchni). Do sitka wsypujemy kawę, pamiętając przy tym, że najbardziej aromatyczną kawę uzyskamy jeśli ziarna kawy zmielimy tuż przed parzeniem. Wsypaną kawę wyrównujemy, ale nie ubijamy. Rant sitka oczyszczamy z pozostałych drobinek kawy i umieszczamy go wewnątrz dolnego pojemnika. Następnie górną część przykręcamy do dolnego pojemniczka, stawiamy na kuchence i czekamy kilka minut. Parzenie powinno trwać około 10 – 15 minut w zależności od tego jaką dużą kawiarkę posiadamy. Wrząca woda w dolnym pojemniczku wytworzy ciśnienie, które wypchnie ją przez sitko do górnego pojemniczka. Kawiarkę należy zdjąć z palnika jak tylko zobaczymy wydobywającą się z dzióbka parę. Zbyt długie podgrzewanie może doprowadzić do otrzymania naparu o gorzkim smaku. Tak przygotowany napój przelewamy do ulubionej filiżanki i delektujemy się wspaniałym smakiem i aromatem. Kawa przygotowana w kafeterce jest dość mocna, można ją uzupełnić wodą lub mlekiem jeśli ktoś lubi.
Smacznego :)
*Kawiarka jest to proste urządzenie służące do przygotowywania kawy, składające się z trzech elementów: górnego i dolnego pojemniczka oraz sitka / lejka.
Leave a Reply Cancel Reply