Bakelit – właściwości i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

Porady 7.11.2019

Może o tym nie wiesz, ale bakelit dał początek syntetycznym tworzywom sztucznym w przemyśle. Jego wynalezienie przypada na sam początek XX wieku. To właśnie wówczas rozpoczęła się jego masowa produkcja. Szybko okazało się również, że domy wypełniają dodatki i akcesoria wykorzystujące ten materiał. Średnią wytrzymałość mechaniczną bakelitu rekompensowały jego właściwości.


Dziś musiał ustąpić kilku innym rodzajom tworzywa, ale wciąż możesz go spotkać. Być może nawet nie wiesz, że masz go w swojej przytulnej kuchni. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że rączka ulubionej patelni lub uchwyty garnków, w których często gotujesz makaron i fasolkę szparagową, są wykonane właśnie z bakelitu, a to całkiem dobrze!
 

Właściwości bakelitu

Tym, co skłoniło ogólnoświatowy przemysł do masowego przejścia na bakelit, były jego właściwości. Materiał ten przede wszystkim:
- nie ulega zapłonowi,
- nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury lub ognia,
- posiada nikłe przewodnictwo prądu elektrycznego (stosowany kiedyś jako izolator),
- bardzo wolno przewodzi ciepło,
- charakteryzuje się strukturą, która dobrze znosi uszkodzenia chemiczne.
 

Bakelit w twojej kuchni!

W twojej codzienności, która opiera się na małych, ale satysfakcjonujących sukcesach, bakelit może obecnie odegrać ważną rolę. Znając już jego podstawowe właściwości, nietrudno jest wydedukować, że dzięki nim gotowanie i smażenie może być o wiele bardziej komfortowe. Korzystając z kuchenki gazowej, nie narażasz się na przypadkowy pożar, gdy rączka zanadto zbliży się do płomienia palnika. Projekt wykorzystujący bakelit na pierwszym miejscu stawia twoje bezpieczeństwo. Z jego pomocą i przewodnictwem ciepła uchronisz także swoje dłonie przed przypadkowym oparzeniem (np. w przypadku tradycyjnego czajnika). Nietopliwość bakelitu ma natomiast istotny wpływ na przypadkowe uszkodzenie kuchenki, blatu kuchennego lub płyty indukcyjnej. Jeśli na materiał zadziała wysoka temperatura, nadany mu kształt zostanie nieco zaburzony, jednak w żadnym wypadku nie zacznie się topić, np. przywierając do skóry niczego nieświadomego użytkownika. Bakelit bardzo łatwo formować, a więc często to właśnie na jego bazie powstają najciekawsze uchwyty patelni, garnków i innych naczyń lub akcesoriów kuchennych.
 

Uchwyt bakelitowy a uchwyt soft touch

Bakelit może mieć dla ciebie jeden mankament. Materiał ten pasuje raczej do prostego wzornictwa. Czarny kolor dobrze komponuje się ze stalą nierdzewną i jednolitymi barwami. Im bardziej odważny design tym jednak bakelit zaczyna sprawiać wrażenie taniości i niższej jakości tworzywa. Projektanci doskonale zdają sobie z tego sprawę, więc stworzono tzw. powłokę soft touch. Nakładana jest metodą natryskową np. na nylonowy rdzeń. Z uwagi na swoją elastyczność, dobrze dopasowuje się do różnego kształtu powierzchni. Patelnia z uchwytem soft touch wygląda elegancko. Jej uchwyt może być stylizowany na drewno. Poza tym sama powłoka ma właściwości antypoślizgowe i jest bardzo przyjemna w dotyku. Czy warto zatem wybierać bakelit? Oczywiście, że tak! Ale przede wszystkim dla jego specyficznych właściwości, które zagwarantują ci bezpieczeństwo i wiele codziennych sukcesów kulinarnych!