Jak zrobić zakwas na żurek?
Zakwas na żurek domowy – składniki
Od takiej zupy warto zacząć śniadanie wielkanocne. Jej smak pobudzi twój żołądek, a aromat będzie odpowiednią stymulacją dla apetytu. Wystarczy niewielka bulionówka z wielkanocnym żurkiem na zakwasie, by rozgrzać wyobraźnię kulinarną i ze smakiem uczcić rodzinne święta przy wspólnym stole. Na przystawki i przekąski z majonezem przyjdzie jeszcze czas. Choć jajka wielkanocne kuszą farszami i wyglądem, to żurek wielkanocny z białą kiełbasą jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw w tym menu. Aby go zrobić, potrzebujesz tylko paru łatwo dostępnych produktów:- Mąka żytnia razowa (1 szklanka)
- Ciepła, przegotowana woda (3 szklanki)
- Pieprz czarny (5 ziaren)
- Czosnek (3 ząbki)
- Ziele angielskie (3 ziarna)
- Liście laurkowe (3 sztuki)
- Razowy chleb (1 kromka)
Zakwas na żur wielkanocny – jak zrobić?
Zrobienie żurku wielkanocnego na zakwasie nie jest trudne. Trzeba najpierw jednak przygotować ten zaczyn, który zagęści świąteczną zupę i nada jej charakterystycznego posmaku oraz aromatu. Żadna z potraw wielkanocnych nie wymaga tyle uwagi co żur. Z drugiej strony, wiele z nich można kupić w wersji gotowej – swojskie wędliny, kiełbasy, mazurek itd. Smaku żurku świątecznego nie da się jednak podrobić. Jaki zakwas na żurek będzie zatem najlepszy? Oczywiście razowy i tradycyjny. My polecamy i już wyjaśniamy, w jaki sposób możesz go przygotować we własnym domu. Będzie ci do tego potrzebne zamykane naczynie szklane lub kamionkowe.
PRZEPIS NA ZAKWAS NA ŻUREK:
2. Zamieszaj dokładnie zawartość naczynia, a następnie wrzuć do środka przygotowane przyprawy.
3. Odkrój skórkę z kromki chleba razowego i również wrzuć ją do środka. Zalej całość resztą wody. Wymieszaj raz jeszcze i dokładnie.
4. Zamknij naczynie i odstaw je na minimum 3 dni, aby zakwas na żur zdążył się dobrze zawiązać, a jego smak stał się głęboki. Mieszaj go przez ten czas raz dziennie o stałej porze.
5. Teraz ugotuj zupę i wpasuj wazę z żurkiem wielkanocnym na zakwasie razowym pomiędzy miski, półmiski i salaterki na świątecznym stole!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej