Bezglutenowy chleb – 7 najprostszych przepisów!
Z czego zrobić bezglutenowy chleb?
O tym jak upiec domowy chleb pisaliśmy już wcześniej na naszym blogu. Tym razem jednak wszystko, co pszeniczne lub ze zbóż zawierających gluten oczywiście odpada. Na szczęście ilość rodzajów mąki, jaką można dziś znaleźć na sklepowych półkach, jest całkiem spora. W tej różnorodności i pomysłowości jest natomiast metoda na pyszny chlebek bezglutenowy dla twojej rodziny. Musisz jednak wiedzieć, że zrobione z nich ciasto nie będzie miało zwartej konsystencji, a więc do pieczenia potrzebujesz dobrej jakości form oraz blaszek do piekarnika. A oto czego potrzebujesz, by zrobić bazową wersję bezglutenowego chleba z ziarnami.CHLEB BEZGLUTENOWY – BAZOWY SKŁAD:
- mąka ryżowa (150 g)
- mąka kukurydziana (100 g)
- drożdże instant (8 g)
- lekko ciepła woda (ok. 600 ml)
- siemię lniane (2 łyżki)
- pestki dyni (pół szklanki)
- sól (płaska łyżeczka)
- cukier (czubata łyżeczka)
Bazowy przepis na chleb bez glutenu z ziarnami
Blaszka do pieczenia powinna być prostokątna, wąska (ok. 10 cm) i długa (w naszym przypadku było to 30 cm). Z taką keksówką można bez obaw tworzyć domowe pieczywo bezglutenowe. Co więcej, jeśli posiada powłokę ceramiczną lub non-stick, nie musisz martwic się przywieraniem wypieków. Bezglutenowy chleb, który stworzymy dziś wspólnie jest ryżowo-kukurydziano-gryczany. Użycie tych trzech mąk, gwarantuje ciekawy balans smaków oraz zwartą konsystencję po upieczeniu i wyrośnięciu.BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY – JAK ZROBIĆ?
2. Gdy ciasto na bezglutenowy chleb będzie jednorodne i pozbędziesz się z niego wszystkich grudek, nakryj miskę ręcznikiem kuchennym lub czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
3. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki. Jeśli obawiasz się, że będzie się przyklejało w trakcie pieczenia, wyłóż ją papierem do piekarnika.
4. Ustaw program piekarnika z włączoną górną i dolną grzałką (bez termoobiegu). Rozgrzej go do 220 stopni i włóż blaszkę z chlebem. Jeśli zauważysz, że chleb szybko rumieni się od góry, nakryj keksówkę folią aluminiową w trakcie pieczenia.
5. Po 50 minutach wyjmij ostrożnie chleb z formy i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut, aby się ładnie dopiekł. Do jego prawidłowego studzenia użyj metalowej kratki.
Bezglutenowy chleb – inne warianty Tadar.pl
Na jednym chlebie bezglutenowym nie kończą się nasze pomysły. Robiąc go już wielokrotnie, przetestowaliśmy kilka wersji i różnych dodatków. Jeśli więc nie lubisz pestek dyni, ucieszy cię zapewne fakt, że możesz je wymienić na inne, nie tracąc przy tym świetnego smaku pieczywa. Do tego dzbanek pysznego soku i śniadanie gotowe. Nasz przepis na codzienne sukcesy z bezglutenowym chlebem z ziarnami na mące kukurydzianej, gryczanej i ryżowej to:- dodanie nieco startego jabłka do ciasta, by dłużej pozostało świeże,
- dosypanie pestek słonecznika i dwóch garści suszonej żurawiny
- kminek i zioła prowansalskie
- posiekane pistacje i orzechy włoskie
- suszone śliwki
- kawałki liofilizowanego banana lub innych owoców
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej