Jak obierać ogórka?
Jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki?
Gorzki ogórek jest w stanie skutecznie popsuć smak całej potrawy. Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie? Najpierw warto wyjaśnić, skąd w tych warzywach bierze się charakterystyczna goryczka. Związana jest ona z obecnością kukurbicantów. To steroidy wytwarzane przez wiele różnych roślin, których głównym zdaniem jest odstraszanie szkodników. Do produkcji wspomnianych powyżej składników dochodzi w momencie, gdy warzywa rozwijają się w niesprzyjających warunkach. Ogórki gruntowe znacznie częściej niż szklarniowe są narażone na wahania temperatur czy przesuszenie, co przekłada się na wzmożone wydzielanie kukurbicantów.Jak powinno się obierać ogórka, aby uniknąć nieprzyjemnej goryczki? Wspomniane powyżej kukurbicnaty gromadzą się w liściach oraz łodygach, rzadziej w owocach. Jeżeli już do tego dojdzie, przenikną one do części warzywa, która wyrasta z łodygi. W związku z tym, obieranie ogórka rozpocząć należy od jasnej strony. Sprawi to, że gorzkie substancje nie zostaną rozprowadzone po całym warzywie. Po każdym pociągnięciu obieraczką do owoców i warzyw należy opłukać ją pod bieżącą wodą. Dodatkowo, odciąć można ciemną końcówkę ogórka.
Obieraczka do owoców i warzyw — jak ją wybrać?
Gwarancją codziennych sukcesów w wygodnym obieraniu owoców i warzyw, w tym ogórków, będzie odpowiednio dopasowana obieraczka. W naszym sklepie internetowym Tadar.pl znajdziecie różnego rodzaju obieraczki. Akcesoria tego typu podzielić można na ręczne oraz elektryczne. Pierwsze z nich są lekkie, poręczne i tanie. Za drugie zapłacić będzie trzeba nieco więcej, lecz gwarantują one bardzo duży komfort obierania.Oferowane przez nas obieraczki do warzyw i owoców różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Do wyboru mamy tu na przykład modele z trwałego, odpornego na uszkodzenia i łatwego w czyszczeniu tworzywa sztucznego. Dzięki wygodnemu uchwytowi, gadżet bardzo dobrze leży w ręce, pozwalając na szybkie i komfortowe usuwanie skórki. Oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających kucharzy sprosta natomiast obieraczka z szerokim panelem z antypoślizgowego tworzywa typu soft touch. Jego czarne, satynowe wykończenie w elegancki sposób kontrastuje z błyszczącą powierzchnią stalowego ostrza.
Czym jeszcze różnić mogą się od siebie dostępne w sklepach obieraczki do warzyw? Kluczowym ich elementem jest ostrze, które wpływa na komfort użytkowania gadżetu i skuteczność w pozbywaniu się skórki. Najczęściej do czynienia mamy z ostrzami ze stali nierdzewnej, lecz spotkać można się również z ich wersją ceramiczną. Element ten może być podłużny lub poprzeczny. Do wyboru są obieraczki z ostrzem ruchomym oraz nieruchomym.
Specyficznym rodzajem obieraczek do warzyw są specjalne temperówki z ostrzami ze stali nierdzewnej. Umieszczając w ich wnętrzu na przykład ogórka szklarniowego, wyczarujemy z niego efektowne wstążki. To znakomity sposób na niebanalną dekorację dań. Dzięki atrakcyjnej formie taka temperówka skutecznie zachęci dzieci do pomocy w kuchni.
W kuchni każdego miłośnika gotowania znaleźć powinny się również obieraczki dedykowane konkretnym owocom czy warzywom. Przykładem może być gadżet do szparagów z jednostronnym ostrzem. Doskonale sprawdza się on w przypadku każdego warzywa, bez względu na jego długość czy grubość.
Nic nie stoi również na przeszkodzie, by do obierania ogórka wykorzystać tradycyjne noże.
Z naszego bloga dowiecie się również, jak należy obierać i kroić cebulę.
Stosując się do wspomnianych wyżej trików i zaopatrując się w wysokiej jakości obieraczkę do ogórków zielonych, pozbywanie się skórki z owoców i warzyw przebiegać będzie szybko i sprawnie.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej