Brytfanna z rusztem — przeżytek czy praktyczny gadżet kuchenny?
Brytfanna z rusztem — co to takiego?
Brytfanna jest naczyniem, które łączy w sobie funkcje patelni oraz garnka. Przyrządzane w niej potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze, a co więcej — są niezwykle kruche oraz soczyste. W brytfannę z rusztem zaopatrzyć powinni się wszyscy miłośnicy zdrowego gotowania — naczynie to pozwala bowiem na ograniczenie do minimum ilości używanego tłuszczu. To także doskonała oszczędność czasu oraz energii — w jednym naczyniu jesteśmy w stanie przyrządzić kompletny obiad dla całej rodziny. Do zalet brytfann z rusztem i pokrywką zaliczyć można także fakt, iż przygotowywane w niej potrawy na długi czas zachowują wysoką temperaturę.Dostępne na rynku brytfanki różnią się od siebie zarówno materiałem wykonania, jak i kształtem czy wielkością. Do wyboru mamy między innymi brytfanny aluminiowe, które szybko oraz równomiernie się nagrzewają. Posiadają one wewnętrzną powłokę z tytanu, teflonu, kamienia czy ceramiki, która skutecznie zapobiega przed przywieraniem potraw. Podobne właściwości mają brytfanny ceramiczne. Dodatkowo, jest to materiał ekologiczny, który na skutek działania ciepła nie wydziela szkodliwych składników chemicznych. Tego typu brytfanki to znakomite rozwiązanie dla alergików. Godne polecenia są również naczynia ze stali nierdzewnej. Tworzywo to jest bowiem niezwykle wytrzymałe, higieniczne i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Skutecznie zapobiega ono przed rozwojem bakterii i powstaniem rdzy. Stalowa brytfanna może być z powodzeniem myta w zmywarce. Na rynku spotkać można się również z brytfannami żeliwnymi, które równomiernie rozprowadzają ciepło i utrzymują je na długi czas.
Brytfanki do pieczenia od Tadar.pl
Szukając wysokiej jakości brytfanki, warto zapoznać się z asortymentem naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Przykładem może być brytfanna emaliowana Tadar owalna z okuciem i grillem 42 cm. Wykonana została z emalii, która jest materiałem charakteryzującym się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia. Jest ona także w pełni bezpieczna dla zdrowia — szkodliwe związki nie przenikają do żywności, a dania zachowują swój naturalny aromat. Brytfanna do piekarnika z rusztem posiada głęboką pokrywę, którą wykorzystać można do zapiekania makaronu czy ziemniaków. Jej brzegi zostały wykończone stalą, dzięki czemu naczynie przez długi czas wygląda jak nowe. Brytfanna do pieczenia z rusztem posiada praktyczne uchwyty, które ułatwiają jej przenoszenie, bez obaw o poparzenie dłoni. Nadaje się ona do użytkowania zarówno w piekarniku, jak i na kuchence indukcyjnej, ceramicznej, gazowej czy elektrycznej.Druga propozycja to brytfanna Starke Pro CHELSEA 7 l z powłoką nieprzywierającą. Posiada ona aluminiową konstrukcję, która szybko absorbuje temperaturę i utrzymuje ją na długi czas. Brytfanka ma dopasowaną, szklaną pokrywkę z aromatyzerem i powłokę zapobiegającą przywieraniu. Jej nowoczesny design został podkreślony między innymi przez wykończenie w postaci czarnego silikonu. Naczynie to nadaje się do mycia w zmywarce i może być używane na każdego rodzaju kuchence.
Aby nie przegapić momentu, w którym należy obrócić czy wyjąć przygotowywane w brytfannie żeliwnej danie z piekarnika, warto zaopatrzyć się w gadżet, jakim jest minutnik. Więcej na jego temat przeczytacie we wpisie Minutnik kuchenny - kiedy jeszcze się przyda?.
W naszym sklepie zaopatrzyć możecie się również w inne, równie praktyczne, naczynia. Zalicza się do nich między innymi kociołki myśliwskie oraz gęsiarki.
Brytfanna to naczynie, które powinno się znaleźć w każdej kuchni. Z jego pomocą z łatwością przygotujemy wiele smacznych dań na każdą okazję.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej