Ciasto wielkanocne – zielone, ze szpinaku i przepyszne!
Ciasto wielkanocne Zielony Mech – jak zrobić?
Apetyczny wygląd ciasta to nie zasługa barwników spożywczych. Smak wypieku skutecznie balansuje pomiędzy słodyczą a wytrawnością. Co więcej, jego zrobienie jest banalnie proste, a więc możesz wykorzystać ten przepis jako pretekst do miłego spędzenia czasu ze swoim dzieckiem. Nie ma co zwlekać! Święta tuż-tuż! Do dzieła!SKŁADNIKI
(forma prostokątna ok. 25 x 35 cm):
- 5 jajek (małych, w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki erytrolu lub ksylitolu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ ZIELONE CIASTO WIELKANOCNE?
2. Miękki szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
3. W osobnej misce ubij masę z jajek i ksylitolu / erytrolu. Gdy jej konsystencja będzie już kremowa, miksuj dalej, dodając stopniowo przygotowana olej.
4. Do miski z jajkami i olejem dodaj teraz mus szpinakowy. Mieszaj mikserem na najmniejszych obrotach do całkowitego połączenia się składników.
5. Przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia. Połącz składniki sypkie. Dodaj do miksowanej masy szpinakowej i zmieszaj dokładnie.
6. Ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 30 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu przestygnąć. Następnie odetnij jego wierzch (ok. 1/3 wysokości). Spód ułóż na talerzu lub paterze do ciasta. Pora na dodatki i przygotowanie kremu.
Krem do ciasta szpinakowego na Wielkanoc – przepis
Oczywiście krem możesz wybrać dowolnie. Polecamy jednak smaki, które przełamią słodycz ciasta szpinakowego. Dzięki temu twoje podniebienia dozna przyjemności na wielu płaszczyznach, a każdy kęs będzie źródłem zaskoczenia. Krem do wielkanocnego ciasta Leśny Mech jest bardzo łatwy w zrobieniu. Nakładasz go od razu na już upieczony spód. Z pomocą miksera stworzysz jego smak w trakcie, gdy forma do pieczenia będzie w piekarniku.SKŁADNIKI KREMU CYTRYNOWEGO:
- zimna śmietanka 30% lub 36% (300 ml)
- cukier wanilinowy (1,5 łyżeczki)
- starta skórka cytryny lub likier cytrynowy (1,5 łyżeczki)
- cukier puder (6 łyżek)
JAK ZROBIĆ KREM CYTRYNOWY?
2. Ustaw obroty miksera na najwolniejsze i mieszaj dalej, dodając stopniowo cały serek mascarpone.
3. Do jednolitej, kremowej masy dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i startą skórkę cytryny (lub likier cytrynowy).
4. Ubijaj, dopóki konsystencja nie będzie dobrze napowietrzona i puszysta.
5. Wyłóż i równo rozsmaruj krem na przestudzonym spodzie ciasta.
Jakie dodatki do zielonego ciasta wielkanocnego?
Pamiętasz odciętą górę ciasta? Za chwilę z jej pomocą stworzysz piękny, zielony mech, który dopełni smaku twojego wielkanocnego wypieku. Zanim to jednak nastąpi, wybierz kilka dodatków, które staną się smaczną niespodzianką ukrytą w tym „leśnym poszyciu” domowego smakołyku świątecznego. Wobec tego bezpośrednio na krem wyłóż: pokrojony w kostkę owoc kiwi, borówki, jagody, porzeczki, pestki granatu, truskawki lub maliny. Teraz pokrusz odciętą porcję ciasta i obsyp nim wierzch kremu z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli chcesz dodatkowo podkreślić wielkanocny charakter wypieku ozdób jego wierzch małymi, kolorowymi jajeczkami-cukierkami lub kilkoma jadalnymi kwiatami. Podawaj z uśmiechem!Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej