Jakie jedzenie zabrać w góry? 5 propozycji dla dzieci i dorosłych
Jakie jedzenie zabrać w góry? Kilka wskazówek
Co zabrać ze sobą do jedzenia w góry? Wybierając się na wycieczkę w góry, powinieneś zabrać ze sobą sporo lekkiego jedzenia, które ma sporą wartość kaloryczną. Dobrym rozwiązaniem poza klasycznymi kanapkami, które nie ważą zbyt dużo, są lekkie owoce (jabłka i gruszki), a także batoniki energetyczne. Gdy wyprawa ma obejmować kilka dni wraz z noclegami, przydatne mogą okazać się zupki i dania instant, które zalejesz gorącą wodą. Ciepły posiłek pozwoli ci rozgrzać się od środka i doładować energetycznie.
Niezależnie od długości trasy, tak wyczerpująca podróż z pustym brzuchem może się skończyć zawrotami głowy, dlatego koniecznie spakuj do swojego ekwipunku kilka przekąsek. Pamiętaj jednak, że prowiant w góry powinien przede wszystkim być lekki! Opakowania szklane czy spore konserwy kompletnie ci się nie przydadzą. Chcesz dowiedzieć się co dokładnie zabrać do jedzenia w góry? Odpowiedź znajdziesz w kolejnym akapicie.
Jakie jedzenie zabrać na wyprawę w góry?
Co zabrać do jedzenia na wycieczkę w góry, by dostarczyć swojemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii? Zanim zdradzimy Ci, jakie jedzenie na wyprawę w góry należy zapakować do swojego plecaka warto, żebyś wiedział, że sposób zapakowania również ma tu znaczenie. Na wyprawy górskie pakuj jedzenie w lekkie naczynia (idealnie sprawdzą się tu plastikowe lunchboxy).
Jeśli planujesz nieco dłuższą trasę, warto wyposażyć się w menażki na pełnowartościowe obiady, ponieważ same przekąski w postaci batonów i owoców nie dostarczą Ci odpowiedniej ilości energii potrzebnej do wspinaczki. Żeby uniknąć nadprogramowych kilogramów, możesz drobne przekąski przygotowane własnoręcznie owijać folią aluminiową – to lekki materiał, który praktycznie nic nie waży. Ważne jest zapakowanie jedzenia na wyprawy górskie tak, żeby łatwo je było wyjąć z plecaka. Nie można również zapomnieć o odpowiednim nawadnianiu się – zapomnij o wielkich butelkowanych wodach. Na wycieczkę zabierz ze sobą butelkę na wodę z filtrem, dzięki której napełnisz ją wodą w schroniskach.
Skoro już wiesz, jak zapakować jedzenie, to czas, żebyś dowiedział się co najlepiej zabrać ze sobą na szlak. Sprawdzą się przede wszystkim kanapki – taki suchy prowiant w góry to chyba jedno z najlepszych rozwiązań, ponieważ są lekkie i mają w sobie dużo witamin. Zadbaj o to, żeby kanapki były zrobione z pełnoziarnistego pieczywa i miały w sobie odpowiednią ilość białka, tłuszczy i węglowodanów. Polecamy przygotowanie kanapek z żółtym lub białym serem, wędliną oraz warzywami.
Pamiętaj, że jeśli wybierasz się na kilkudniową wyprawę, takie kanapki mogą się zepsuć – jeśli wycieczka trwa więcej niż dwa dni, jako obkład do chleba wybierz pasztet, serek topiony lub dżem. Możesz również przyrządzić proste i szybkie dania – zupy z dodatkiem płatków owsianych, proste musli z masłem orzechowym, czy purée ziemniaczane z cebulą i odrobiną oliwy.
Kolejną przekąską, jaką możesz zabrać ze sobą, są podsuszone mięsa – sprawdzą się tu zarówno kabanosy, jak i beef jerky (suszona wołowina). Są łatwe w odpakowaniu, jedzeniu i mogą przetrwać naprawdę długie podróże w stanie nienaruszonym. Polecamy również zapakowanie do ekwipunku batonów energetycznych, które możesz spokojnie zjeść w trakcie marszu, gdy dopadnie cię głód i wycieńczenie.
Dodatkowo przyda się jakiś zastrzyk świeżego prowiantu w postaci pokrojonych warzyw i owoców odpornych na zmiany temperatury – marchew, papryka, jabłko czy seler naciowy sprawdzą się tu idealnie. Uzupełnić swoje menu możesz również bakaliami – dostarczysz w ten sposób organizmowi niezbędne tłuszcze.
Ostatnią deską ratunku na wyjątkowo długie i wymagające wyprawy są dania i zupki instant. Jeśli zamierzasz zatrzymać się po drodze w jakimś schronisku czy na polu namiotowym, z łatwością przygotujesz je, zalewając odrobiną wrzątku. Ogrzewanie zziębniętego żołądka na pewno pomoże Ci szybko stanąć na nogi i zregenerować siły do dalszego marszu.
Jedzenie w góry latem
Gdy wybierasz się w góry latem, jedzenie powinno przetrwać wysoką temperaturę i późniejszą jej zmianę na niższą. Do swojego ekwipunku spakuj żywność, która wolno się psuje – batony energetyczne bez polewy, podsuszane owoce, warzywa i orzechy, a także zupki instant. Świeże produkty wybieraj rozsądnie i dobrze zapakuj, żeby nie okazało się, że z pysznego banana została tylko plama.
Jedzenie w góry zimą
Co do jedzenia zabrać w góry zimą? Zimą zapotrzebowanie energetyczne jeszcze bardziej się zwiększa, gdyż organizm potrzebuje energii do ogrzania się. Na dłuższą trasę na szlaku zimą zabierz ze sobą koniecznie termos z ciepłym napojem oraz zupki instant, a także sporą ilość suszonych owoców, warzyw i bakalie. Nie zapomnij również o dodatkowym zastrzyku energetycznym w postaci batonów!
Jedzenie wysokokaloryczne w góry
Wysokokaloryczne jedzenie w góry sprawdzi się przy dłuższych i bardziej wymagających trasach, w których bardzo szybko może dojść do wycieńczenia organizmu. Jakie jedzenie jest wysokoenergetyczne? Rzecz jasna wszelkie batony energetyczne, przekąski dla sportowców oraz czekolada (zarówno ta gorzka, jak i mleczna). Żywność wysokaloryczna to również wiele produktów mięsnych, takich jak mielonki i szynki z dużą ilością tłuszczu, kabanosy i podsuszane wędliny oraz orzechy z bakaliami.
Znakomitym rozwiązaniem, które zaoszczędzi Ci sporo czasu i miejsca w plecaku, jest zakup racji żywnościowych, takich, jakie stosuje się w wojsku. Torebki z jedzeniem ważą naprawdę mało, a jedna potrafi mieć w sobie wartość kaloryczną równą kilku sporym obiadokolacjom! Takie racje żywnościowe z pewnością zakupisz w specjalistycznych sklepach survivalowych oraz w Internecie. Jeszcze większym ułatwieniem będzie zakup żywności liofilizowanej, czyli takiej pozbawionej wody. Wycieczka w góry z takim prowiantem może przedłużyć się do kilku miesięcy, a jedzenie wciąż będzie zdatne do zjedzenia. Trzeba jednak pamiętać, że liofilizowane racje żywnościowe są dość drogie.
Żeby organizm mógł przyswoić taką liczbę kalorii, potrzebuje również sporej ilości płynów – tutaj sprawdzi się nie tylko woda, ale również kawa, herbata oraz dodająca energii yerba mate. Zaparzenie tego rodzaju napoju pozwoli Ci szybko odzyskać wigor i siły do dalszej wyprawy. Zamiast yerba mate możesz również zabrać ze sobą sproszkowaną guaranę, która również działa pobudzająco.
Jedzenie w góry na kilka dni – co spakować, żeby najeść się podczas długiej podróży?
Jakie jedzenie zabrać w góry na kilka dni? Jeśli wybierasz się w dłuższą podróż w góry, powinieneś zadbać o to, żeby zabrać ze sobą jak najwięcej suchego prowiantu – podsuszane owoce, warzywa, bakalie i wszelkie przekąski przeznaczone dla sportowców (np. batony z muesli i liofilizowanymi owocami).
Suchy prowiant na wyjazd w góry powinien być lekki i mieć w sobie sporą wartość kaloryczną, aby szybko i łatwo dostarczyć ci energii. Tutaj w szczególności polecamy zaopatrzenie się we wszelkie kabanosy i konserwy, a także wojskowe racje żywnościowe. Jaki suchy prowiant na wycieczkę zabrać dla dziecka? Jeśli zabieramy ze sobą w podróż malucha, warto jest przyrządzić mu posiłek samodzielnie, by mieć pewność, że jedzenie jest jak najmniej przetworzone i zdrowe.
Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na danie, które sprawdzi się doskonale w dłuższej podróży z dzieckiem. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1 l bulionu (może być warzywny lub drobiowy)
- Puszkę pomidorów pelati
- 200 g gotowanej marchewki
- 150 g płatków owsianych
- Garnek
- Lekki termos
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion i pozwól mu się delikatnie podgotować przez 10 minut, następnie dodaj pomidory oraz marchewkę. Całość gotuj ok. 30 minut, a następnie zblenduj w blenderze na gładką masę. Gdy zupa już będzie odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej płatki owsiane i przelej do termosu. Taka zupa będzie doskonałym posiłkiem dla malucha, a przelanie jej do termosu pozwoli jej zachować odpowiednią temperaturę przez dłuższy czas. Jeżeli wystygnie – nic nie szkodzi! Można ją zjeść również zimną albo dolać do niej trochę wrzątku, jeśli takowy masz pod ręką.
Czytaj także:
Przekąski na plażę - 3 propozycje dla dzieci i dorosłych
Jedzenie na wycieczkę – przepisy na łatwe i szybkie przekąski
Co jeść i pić na rowerze? X pomysłów na jedzenie na rower dla całej rodziny
Co zabrać na piknik? 13 niezbędnych gadżetów
Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski.
Zdrowe przekąski w podróży – 13 prostych przepisów na przekąski.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej