Jak zrobić ciasto drożdżowe? Sprawdzony przepis od Tadar

Porady 12.07.2021

Ciasto drożdżowe – czy jest zdrowe?

 
Niektórzy z Was mogą zastanawiać się, czy ciasto drożdżowe jest zdrowe. Jest to jak najbardziej zasadne – właściwie żadna ze słodkości nie kojarzy nam się jako dobra dla naszego organizmu. Zaskoczymy Was jednak – ciast drożdżowe, chociaż oczywiście zawiera cukier, jest dość zdrowe. Wszystko dzięki drożdżom, które stanowią źródło witamin z grupy B, ale także cynku, żelaza, potasu i fosforu. Co istotne, ciasto z drożdży jest uważane również za najmniej tuczące ze wszystkich ciast. Ile kalorii ma ciasto drożdżowe? 100 gramów to około 250 kcal. Oczywiście wiele zależy od ilości cukru i dodatków w drożdżówce. Dla porównania jednak warto dodać, że równie popularny sernik ma już 320 kcal w stu gramach. To spora różnica.
 

Składniki ciasta drożdżowego

 
Podstawowe składniki ciasta drożdżowego to mąka, drożdże, cukier, jajka, masło oraz mleko. Jak jednak z pewnością wiecie, składniki na ciasto drożdżowe można swobodnie modyfikować. Na przykład poprzez pominięcie jajek, zastąpienie mleka mlekiem roślinnym, a masła olejem. Dzięki temu uzyskujemy wegańską drożdżówkę, która smakuje równie pysznie, co jej tradycyjna wersja. Jednak czym posmarować ciasto drożdżowe zamiast jajka, by wyglądało pięknie i było lekko zarumienione? Do tego wystarczy posłodzona woda lub schłodzone mleko roślinne. A jaka mąka na ciasto drożdżowe będzie najlepsza? Przede wszystkim powinna być to mąka pszenna – najlepiej, by miała dość wysoką zawartość substancji mineralnych. Wybierzcie zatem mąkę wrocławską lub luksusową. 1/3 mąki można zastąpić mąką razową. Zmiana w strukturze i smaku ciasta nie będzie znaczna, a wypiek zyska trochę błonnika i minerałów!
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

 
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Konieczne są jednak wysokiej jakości składniki, odpowiednie akcesoria do pieczenia, ale także siła w rękach, która umożliwi ugniatanie ciasta. Oczywiście jeśli nie macie robota kuchennego, który Was w tym wyręczy. Co przyda Wam się do zrobienia ciasta drożdżowego?

Zaopatrzcie się w:

·         Miski kuchenne, w których można wyrabiać ciasto. Najlepsze będą te ze stali nierdzewnej.
·         Blachy do pieczenia, które pozwolą na upieczenie idealnej drożdżówki.

Przydatne mogą być także deski kuchenne i noże pojedyncze. Sprawdźcie również nasz artykuł Kratka do studzenia ciasta i 12 innych akcesoriów przydatnych podczas pieczenia!  – z pewnością znajdziecie w nim sporo inspiracji.
Być może zastanawiacie się także, czy ciasto drożdżowe można zrobić dzień wcześniej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak musicie trzymać je przez noc w lodówce. Wyciągnijcie je także na minimum godzinę przed pieczeniem, by odstało chwilę w temperaturze pokojowej. Sprawdźcie nasz artykuł Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?.
Gotowi na to, by przygotować ciasto drożdżowe? Jak zrobić idealne, sprężyste i pachnące?

Potrzebujecie:
·         kilograma mąki,
·         szklanki cukru,
·         szklanki mleka,
·         10 gramów drożdży,
·         200 gramów masła,
·         trzech jajek.

W lekko podgrzanym mleku rozpuście drożdże i dodajcie łyżkę cukru. Poczekajcie około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. W tym czasie rozpuście masło i odstawcie je na bok. Do miski wbijcie jajka i roztrzepcie je trzepaczką razem ze szklanką cukru. Możecie zrobić to także robotem ręcznym. Do jajek dodajcie kilogram mąki przepuszczonej przez sitko, a następnie zalejcie powstałą masę drożdżami i masłem. Wszystko mieszajcie razem.
 

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?

 
Kluczem do udanego ciasta drożdżowego są nie tylko składniki, ale także wyrabianie ich. Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe? Na tyle długo, by ciasto swobodnie odchodziło od dłoni i nie kleiło się. Musi być puszyste i elastyczne. Wyrabiajcie je dłonią, ugniatając mocno, by dostało się do niego jak najwięcej powietrza. Może pomóc w tym także robot kuchenny. W jakiej misce wyrabiać ciasto drożdżowe? Idealna będzie miska ze stali nierdzewnej, gdyż ciasto do niej nie przywiera. Możecie jednak robić to także w misce drewnianej czy plastikowej. Nie wiecie, na czym wyrabiać ciasto? Podpowiadamy w artykule Stolnica drewniana czy plastikowa? .
 

Jak długo piec ciasto drożdżowe?

 
Ile piec ciasto drożdżowe z kruszonką i bez niej? Zwykle trwa to od czterdziestu do pięćdziesięciu minut. Jednak w trakcie pieczenia konieczne jest sprawdzanie ciasta – czy nie przypieka się zbytnio lub nie wylewa z blaszki. Jeśli chcecie upiec drożdżówkę z kruszonką, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego. Być może zastanawiacie się także, jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym. Jeśli wcześniej korzystaliście tylko z piekarnika gazowego, wyczucie temperatury macie w małym palcu. Piekarnik elektryczny jest łatwiejszy do opanowania. Wystarczy nastawić go na 180ºC z funkcją termoobiegu.
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe, żeby było wilgotne?

 
Istnieje sposób na to, by zrobić wilgotne ciasto drożdżowe, które smakiem zachwyci każdego. Wystarczy dodać tłuszcz w momencie, w którym ciasto drożdżowe (wilgotne od jajek i drożdży) jest już dość dobrze wyrobione. Możecie dodać także serek mascarpone do ciasta. Wtedy nie będziecie mogli się od niego oderwać!
 

Dlaczego ciasto drożdżowe opada?

 
Dlaczego ciasto drożdżowe nie rośnie? To może być spowodowane różnymi czynnikami, na przykład starymi drożdżami, zbyt małą ich ilością bądź niewystarczająco wysoką temperaturą w pomieszczeniu. Zatem jak uratować ciasto drożdżowe, które nie rośnie? Najlepiej postawić je w lekko nagrzanym piekarniku bądź przy kaloryferze. A może zastanawiacie się, dlaczego ciasto drożdżowe opada na środku? Najprawdopodobniej popełniliście najbardziej podstawowy błąd – zbyt często otwieraliście piekarnik, co spowodowało wahania temperatur! Unikajcie tego, a ciasto będzie przepyszne.
Jeśli nie macie pomysłu na to, co upiec w najbliższy weekend, podpowiadamy: ciasto drożdżowe z rabarbarem i ciasto drożdżowe z truskawkami będą hitem!