Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów

Porady 19.07.2021

Szparagi zielone – za co je kochamy?

 
To jedne z ukochanych warzyw sezonowych Polaków. Skąd pochodzą szparagi zielone? Uprawa tych warzyw była domeną krajów śródziemnomorskich, jednak obecnie możemy uprawiać je nawet w przydomowych ogródkach. Uwielbiamy je nie tylko za niezwykły smak, ale przede wszystkim za właściwości. Co kryją szparagi zielone? Wartości tego warzywa są ogromne! Szparagi są bogate w wapń i kwas foliowy, dlatego koniecznie powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. Dodatkowo znajdziemy w nich także potas, magnez i selen, a nawet witaminę K. Co istotne – zielone szparagi są źródłem pełnowartościowego białka. Dlatego wegetarianie tak lubią to warzywo. Ile kalorii mają szparagi? 100 gramów to zaledwie 20 kcal! Tak, na diecie redukcyjnej również warto wpleść je w swój jadłospis.
 

Szparagi zielone – przepisy na każdą okazję

 
Szparagi zielone do obiadu to zawsze dobry pomysł. Mogą stanowić dodatek, ale także główny element – na przykład w sosie. Chyba każdy przepis na zielone szparagi jest dobry, gdyż te warzywa doskonale sprawdzają się w wielu kombinacjach. Jednak te, które są najlepsze, okazują się także najprostsze. Jak gotować szparagi zielone? Przygotowanie ich możliwe jest zarówno na patelni, na parze, jak i w piekarniku. Dzisiaj opowiemy Wam, jak ugotować szparagi, które zachwycą zarówno Was, jak i wszystkich gości. Przydadzą Wam się do tego oczywiście świeże warzywa, ale także deski kuchenne, noże pojedyncze, krajalnice do warzyw, obieraczki do warzyw i garnki do szparagów. Jak gotować szparagi zielone? Przepisy na obiad, które przygotowaliśmy, z pewnością zostaną z Wami na dłużej. Zanim jednak do tego przejdziecie, dowiedzcie się, jak przechowywać szparagi, by mieć pewność, że korzystacie ze świeżych i dobrych warzyw.
 

Szparagi zielone z patelni

 
Szparagi zielone na patelni to jeden z najprostszych sposobów na to, by przygotować te warzywa. Oczywiście koniecznie przygotujcie dobre patelnie, do których nic nie będzie przywierać. Szparagi na maśle z pewnością nie zostaną na powierzchni patelni, jednak szparagi zielone z bułką tartą mogą lekko się przypalić, jeśli nie zrobicie tego na odpowiednim sprzęcie. Aby mieć pewność, że szparagi będą dobre, koniecznie umyjcie je dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie odłamcie zdrewniałe końce. Nie bójcie się, że ułamiecie zbyt dużo. Szparagi naturalnie łamią się w odpowiednim miejscu. Więcej o szparagach dowiecie się z naszego tekstów Jak gotować szparagi? oraz Jak obrać szparagi?. Oprószcie je lekko przyprawami (solą i pieprzem), a następnie wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Wystarczy kilka minut, by były miękkie. Szparagi zielone na maśle najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Proste, a jakie pyszne! Koniecznie sprawdźcie przepis na smażone szparagi z jajkiem sadzonym – idealne letnie danie!
 

Szparagi zielone pieczone

 
Szparagi zielone z piekarnika to jedna z naszych ulubionych potraw. Mogą być tam same lub w towarzystwie jakiegoś sosu czy mięsa. Cokolwiek wybierzecie – będzie smacznie. Szparagi zielone w piekarniku dochodzą tak samo szybko, jak na patelni. To delikatne warzywa, które nie potrzebują wiele czasu. Dlatego możecie przygotować dania z nimi w naprawdę ekspresowym tempie. Jednym z nich są szparagi pod sosem beszamelowym i serem. Koniecznie sprawdźcie nasz tekst „Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym”. Hitem sezonu są także zielone szparagi z piekarnika z boczkiem. Wystarczy owinąć je plasterkami boczku i doprawić pieprzem, a następnie piec przez dwadzieścia minut w piekarniku (180ºC).
 

Szparagi zielone na parze

 
Przepis na szparagi zielone gotowane na parze jest banalnie prosty. Przydadzą się Wam do tego garnki do gotowania na parze, jednak możecie skorzystać także z parowaru. Koniecznie sprawdźcie nasz tekst Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tarad.pl, by poznać wszystkie triki, które przydadzą Wam się w kuchni. Ile gotować szparagi zielone na parze? Wystarczy dziesięć minut, by warzywa były soczyste i miękkie. Szparagi na parze możecie zajadać z innymi warzywami zrobionymi w ten sposób, ale także z pieczoną rybą. Będą wyśmienite!
 

Zielone szparagi z grilla

 
Szparagi z grilla to idealna letnia przekąska oraz dodatek do innych dań przyrządzonych w ten sposób. Zielone szparagi grillowane są odrobinę bardziej chrupiące niż te, które robi się w piekarniku czy na parze. Jednak w tej wersji również smakują bosko. Przygotowując szparagi zielone z grilla upewnijcie się, że macie wszystkie potrzebne akcesoria do mięsa i szparagów. Przydadzą Wam się szczypce, ale przede wszystkim folia lub tacki. Nie zapomnijcie też o przyprawach. Szparagi zielone na grilla najlepiej przyprawić tylko solą, ale świetnie łączą się także z czosnkiem.
 

Szparagi zawijane

 
Zawijane szparagi to świetny pomysł na przekąski, które możemy podać na imprezach czy przyjęciach. Szparagi zielone z boczkiem czy szparagi zielone w cieście francuskim to tylko dwa z przykładów. Oba smakują pysznie. Jak zrobić szparagi zielone w boczku? Wystarczy zawinąć je w plasterki mięsa i piec w piekarniku przez około dwadzieścia minut w temperaturze 180ºC. Szparagi zielone w szynce parmeńskiej przygotowujemy dokładnie tak samo. Ciasto francuskie wymaga jednak drobnej obróbki. Wytnijcie kwadraciki ciasta i połóżcie na nich plaster szynki, a następnie dwa szparagi. Teraz wystarczy zawinąć zawartość i posypać serem. Taką przekąskę pieczemy przez piętnaście minut w temperaturze 220ºC.
 
Mówiliśmy Wam, że pomysłów na szparagi jest tyle, ile osób chętnych do ich zajadania. Na szczęście wszystkie z nich są proste. Z pewnością sobie z nimi poradzicie. Tymczasem przeczytajcie także: