Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów
Szparagi zielone – za co je kochamy?
To jedne z ukochanych warzyw sezonowych Polaków. Skąd pochodzą szparagi zielone? Uprawa tych warzyw była domeną krajów śródziemnomorskich, jednak obecnie możemy uprawiać je nawet w przydomowych ogródkach. Uwielbiamy je nie tylko za niezwykły smak, ale przede wszystkim za właściwości. Co kryją szparagi zielone? Wartości tego warzywa są ogromne! Szparagi są bogate w wapń i kwas foliowy, dlatego koniecznie powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. Dodatkowo znajdziemy w nich także potas, magnez i selen, a nawet witaminę K. Co istotne – zielone szparagi są źródłem pełnowartościowego białka. Dlatego wegetarianie tak lubią to warzywo. Ile kalorii mają szparagi? 100 gramów to zaledwie 20 kcal! Tak, na diecie redukcyjnej również warto wpleść je w swój jadłospis.
Szparagi zielone – przepisy na każdą okazję
Szparagi zielone do obiadu to zawsze dobry pomysł. Mogą stanowić dodatek, ale także główny element – na przykład w sosie. Chyba każdy przepis na zielone szparagi jest dobry, gdyż te warzywa doskonale sprawdzają się w wielu kombinacjach. Jednak te, które są najlepsze, okazują się także najprostsze. Jak gotować szparagi zielone? Przygotowanie ich możliwe jest zarówno na patelni, na parze, jak i w piekarniku. Dzisiaj opowiemy Wam, jak ugotować szparagi, które zachwycą zarówno Was, jak i wszystkich gości. Przydadzą Wam się do tego oczywiście świeże warzywa, ale także deski kuchenne, noże pojedyncze, krajalnice do warzyw, obieraczki do warzyw i garnki do szparagów. Jak gotować szparagi zielone? Przepisy na obiad, które przygotowaliśmy, z pewnością zostaną z Wami na dłużej. Zanim jednak do tego przejdziecie, dowiedzcie się, jak przechowywać szparagi, by mieć pewność, że korzystacie ze świeżych i dobrych warzyw.
Szparagi zielone z patelni
Szparagi zielone na patelni to jeden z najprostszych sposobów na to, by przygotować te warzywa. Oczywiście koniecznie przygotujcie dobre patelnie, do których nic nie będzie przywierać. Szparagi na maśle z pewnością nie zostaną na powierzchni patelni, jednak szparagi zielone z bułką tartą mogą lekko się przypalić, jeśli nie zrobicie tego na odpowiednim sprzęcie. Aby mieć pewność, że szparagi będą dobre, koniecznie umyjcie je dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie odłamcie zdrewniałe końce. Nie bójcie się, że ułamiecie zbyt dużo. Szparagi naturalnie łamią się w odpowiednim miejscu. Więcej o szparagach dowiecie się z naszego tekstów Jak gotować szparagi? oraz Jak obrać szparagi?. Oprószcie je lekko przyprawami (solą i pieprzem), a następnie wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Wystarczy kilka minut, by były miękkie. Szparagi zielone na maśle najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Proste, a jakie pyszne! Koniecznie sprawdźcie przepis na smażone szparagi z jajkiem sadzonym – idealne letnie danie!
Szparagi zielone pieczone
Szparagi zielone z piekarnika to jedna z naszych ulubionych potraw. Mogą być tam same lub w towarzystwie jakiegoś sosu czy mięsa. Cokolwiek wybierzecie – będzie smacznie. Szparagi zielone w piekarniku dochodzą tak samo szybko, jak na patelni. To delikatne warzywa, które nie potrzebują wiele czasu. Dlatego możecie przygotować dania z nimi w naprawdę ekspresowym tempie. Jednym z nich są szparagi pod sosem beszamelowym i serem. Koniecznie sprawdźcie nasz tekst „Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym”. Hitem sezonu są także zielone szparagi z piekarnika z boczkiem. Wystarczy owinąć je plasterkami boczku i doprawić pieprzem, a następnie piec przez dwadzieścia minut w piekarniku (180ºC).
Szparagi zielone na parze
Przepis na szparagi zielone gotowane na parze jest banalnie prosty. Przydadzą się Wam do tego garnki do gotowania na parze, jednak możecie skorzystać także z parowaru. Koniecznie sprawdźcie nasz tekst Gotowanie na parze – kompletny poradnik od Tarad.pl, by poznać wszystkie triki, które przydadzą Wam się w kuchni. Ile gotować szparagi zielone na parze? Wystarczy dziesięć minut, by warzywa były soczyste i miękkie. Szparagi na parze możecie zajadać z innymi warzywami zrobionymi w ten sposób, ale także z pieczoną rybą. Będą wyśmienite!
Zielone szparagi z grilla
Szparagi z grilla to idealna letnia przekąska oraz dodatek do innych dań przyrządzonych w ten sposób. Zielone szparagi grillowane są odrobinę bardziej chrupiące niż te, które robi się w piekarniku czy na parze. Jednak w tej wersji również smakują bosko. Przygotowując szparagi zielone z grilla upewnijcie się, że macie wszystkie potrzebne akcesoria do mięsa i szparagów. Przydadzą Wam się szczypce, ale przede wszystkim folia lub tacki. Nie zapomnijcie też o przyprawach. Szparagi zielone na grilla najlepiej przyprawić tylko solą, ale świetnie łączą się także z czosnkiem.
Szparagi zawijane
Zawijane szparagi to świetny pomysł na przekąski, które możemy podać na imprezach czy przyjęciach. Szparagi zielone z boczkiem czy szparagi zielone w cieście francuskim to tylko dwa z przykładów. Oba smakują pysznie. Jak zrobić szparagi zielone w boczku? Wystarczy zawinąć je w plasterki mięsa i piec w piekarniku przez około dwadzieścia minut w temperaturze 180ºC. Szparagi zielone w szynce parmeńskiej przygotowujemy dokładnie tak samo. Ciasto francuskie wymaga jednak drobnej obróbki. Wytnijcie kwadraciki ciasta i połóżcie na nich plaster szynki, a następnie dwa szparagi. Teraz wystarczy zawinąć zawartość i posypać serem. Taką przekąskę pieczemy przez piętnaście minut w temperaturze 220ºC.
Mówiliśmy Wam, że pomysłów na szparagi jest tyle, ile osób chętnych do ich zajadania. Na szczęście wszystkie z nich są proste. Z pewnością sobie z nimi poradzicie. Tymczasem przeczytajcie także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej