Ziemniaki jak z ogniska w piekarniku – zdradzamy przepis!
Ziemniaki jak z ogniska, a jednak nie z ogniska
Pieczone ziemniaki jak z ogniska wcale nie brzmią zachęcająco, prawda. To magiczne „jak” psuje całą zabawę. A jednak uwierzcie nam, smak jest identyczny, bez konieczności przygotowywania paleniska. Ziemniaczki jak z ogniska przygotujecie swobodnie w swoim piekarniku w naprawdę prosty sposób. Bez większych przygotowań. Jak zrobić ziemniaki pieczone jak z ogniska? Do tego potrzebujecie oczywiście odpowiednich kartofli. My używamy najczęściej ziemniaków typu A, które charakteryzują się dużą wilgotnością i małą ilością skrobi. Dzięki temu są zwięzłe, nie rozpadają się. Szukajcie odmiany Denar, Vineta bądź Dita lub ziemniaków sałatkowych. One sprawdzą się najlepiej. Kupiliście ich za dużo? Spokojnie – sprawdźcie, jakie jeszcze dania jednogarnkowe z ziemniaków możecie zrobić. Dodatkowo na naszym blogu znajdziecie artykuł Jak zrobić puree z ziemniaków? – kiedy już przejedzą Wam się te z piekarnika, zawsze możecie przygotować inną, pyszną potrawę z kartofelków. Co jeszcze będzie niezbędne? Przygotujcie nóż (może to być także maszynka do krojenia ziemniaków bądź szatkownice) – oczywiście jeśli chcecie kroić lub obierać ziemniaczki. Nie musicie tego robić. Ziemniaczki jak z ogniska mogą być pieczone w całości. Przyda się też deska kuchenna i folia aluminiowa, w którą zawiniecie ziemniaki. Przygotujcie także mąkę. Za chwilę zdradzimy, do czego się przyda.
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Schowajcie akcesoria do grilla – teraz grill przyszedł do Was do domu! Patelnia także się nie przyda, bo te ziemniaki potrzebują wysokiej temperatury, dokładnie jak w ognisku. Ale przecież nie macie żaru! No tak, to mały problem. Żar sprawia, że ziemniaki wyglądają jak w otoczce, która spieka skórkę i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Jak zatem zorganizować ogniskowe pieczenie ziemniaków? Piekarnik nie wystarczy. Potrzebujecie jeszcze mąki. Mąka, podobnie jak żar, stworzy skorupkę wokół kartofelków – będą one chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Ziemniaki z piekarnika jak z ogniska
Ziemniaki jak z ogniska z piekarnika są proste do zrobienia. To danie nie wymaga żadnych dodatków, jeśli jednak jesteście fanami ostrych przypraw, koniecznie przygotujcie swoje przyprawniki. Wystarczy, że ziemniaki dokładnie umyjecie, a następnie – jeszcze wilgotne – obtoczycie w mące. Rozgrzejcie piekarnik do 200ºC i połóżcie na blaszce folię aluminiową. Na folii umieśćcie ziemniaki. Pieczenie ziemniaków w całości nie jest konieczne – możecie je posiekać. Jednak wtedy nie będą wyglądać tak, jak z ogniska. Po godzinie będą gotowe. Wyjdą tak pyszne, że z pewnością zjecie wszystko od razu. Jeśli jednak nie, poznajcie zasady przechowywania warzyw i owoców. Zobaczcie także, jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej i zróbcie sobie prawdziwą ucztę w domu, bez konieczności odpalania grilla. Jeśli chcecie, by jedzenie smakowało dokładnie tak, jakbyście dopiero co zrobili ognisko, zaopatrzcie się także w kociołki myśliwskie!
Ziemniaki w rękawie do pieczenia
Pieczenie ziemniaków w folii też jest możliwe – wtedy zawińcie je ciasno, każdy z osobna. Nie będą jednak tak spieczone jak te, o których mówiliśmy powyżej. Rękaw do pieczenia nie jest z kolei zbyt dobrym pomysłem, gdyż wtedy ziemniaki są miękkie i nie będą miały charakterystycznej chrupkości.
Ziemniaki z piekarnika – czas pieczenia
Wystarczy tylko godzina w piekarniku, a ziemniaczki będą gotowe i chrupiące, idealne do zajadania. Wiele oczywiście zależy od ich wielkości. Jeśli macie małe kartofelki, 40 minut powinno wystarczyć. Zobaczycie, wyjdą przepyszne. Ziemniaki z grilla nie mogą się z nimi równać.
Pieczenie ziemniaków – temperatura
Zabieracie się za pieczenie ziemniaków? Jaka temperatura będzie idealna? 200 st. C powinno wystarczyć, jednak nie schodźcie niżej. Pamiętajcie, że piekarnik ma imitować ognisko.
Mamy nadzieję, że już niebawem sprawdzicie nasz przepis. A jeśli chcecie więcej pomysłów na dania z ziemniakami, koniecznie sprawdźcie 13 potraw z ziemniaków, które ugotujesz w jednym garnku. Przydadzą Wam się także poradniki takie, jak:
Jaką wyciskarkę do ziemniaków wybrać?
Kociołek myśliwski — jak przygotować go do użycia i w nim gotować?
Jak smażyć na patelni grillowej?
Jak zrobić grzanki na patelni?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej