Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Patelnia ceramiczna to bardzo często kupowane akcesorium kuchenne. Nic w tym zresztą dziwnego. Dobrze użytkowana może służyć nam przez długie lata. Dlaczego? Za wszystko odpowiada powłoka ceramiczna. Patelnia z taką powłoką jest wręcz idealna do smażenia. Nic na niej nie przywiera, a czyszczenie jest banalnie proste. Jest to zatem patelnia beztłuszczowa non stick, która idealnie sprawdzi się w kuchni osób starających się odżywiać zdrowo. Nieważne czy to patelnia na gaz czy też patelnia na indukcję – ceramiczna powłoka zawsze prezentuje się tak samo i jest niezwykle funkcjonalna. Jak używać patelnię ceramiczną? Nie wymaga ona wielkiej filozofii użytkowania – musimy pamiętać jednak, by nie narażać jej na zarysowania. Nawet jeśli sama powłoka nie jest bardzo podatna na pękanie czy rysowanie, lepiej korzystać na niej z drewnianych bądź silikonowych akcesoriów kuchennych. Zastanawiasz się, czemu np. Twój przepis na cienkie naleśniki nie daje zadowalającego efektu i naleśniki przyklejają się do patelni? Winne mogą być właśnie zarysowania. Dowiedzcie się także, czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa. Również w naszym artykule: Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć, prawdopodobnie znajdziecie wszystkie informacje na temat tych patelni.
Przypalona patelnia ceramiczna
Patelnia ceramiczna, jak każda inna, może się przypalić. Chociaż dania nie przywierają do niej tak bardzo, jak chociażby do patelni ze stali nierdzewnej, nadal jest to możliwe. Co zrobić w sytuacji, gdy patelnia ceramiczna przywiera? Najprawdopodobniej jest to efekt niedokładnego mycia. Upewnijcie się, że całe jedzenie i tłuszcz zostały z niej usunięte. Jeśli nie, pozostałości mogą zacząć się przypalać, a po tym także przywierać. Gdy patelnia ceramiczna zaczęła przywierać, wystarczy ją zatem dobrze umyć. Jak wyczyścić patelnię? Takie porady znajdziecie na naszym blogu.
Jak wyczyścić patelnię ceramiczną?
Patelnia głęboka czy płaska z powłoką ceramiczną, zawsze wymagają takiego samego traktowania. Konieczne jest dokładne ich mycie! Jednak pamiętajcie, że patelnia ceramiczna w zmywarce nie czuje się zbyt dobrze. Detergenty mogą zbyt intensywnie oddziaływać na powłokę, która przez to traci swoje właściwości. Jak wyczyścić ceramiczną patelnię? Przede wszystkim na samym początku poczekajcie, aż patelnia wystygnie. Wtedy będziecie mogli ręcznikiem papierowym zetrzeć nadmiar jedzenia oraz tłuszczu. Przetrzyjcie ją kilka razy, by upewnić się, że pozbyliście się już wszystkiego. Jak myć patelnię ceramiczną? Tradycyjnie – miękką gąbką z płynem. Właściwie nie potrzeba jej niczego więcej. A jak wyczyścić patelnię ceramiczną od spodu, gdy doszło do przypalenia? Jeśli brud trudno zmyć zwykłym płynem, zawsze możecie wrzucić patelnię do kąpieli z octu i gorącej wody. Wtedy z pewnością uda Wam się ją domyć. Wiecie już, jak domyć patelnię ceramiczną. Jeśli nie wiecie, jak poradzić sobie z uporczywym brudem na akcesoriach kuchennych, służymy poradami:
- Jak wyczyścić przypaloną brytfannę?
- Jak wyczyścić przypalony garnek?
- Jak wyczyścić garnek ze stali nierdzewnej?
- Jak wyczyścić patelnię ze starego tłuszczu?
Jak uratować przypaloną patelnię ceramiczną?
Jak konserwować patelnię ceramiczną? Tego typu sprzęt nie wymaga konserwacji ani odnawiania. Wystarczy po prostu dobrze o nią dbać. Co to znaczy? Przede wszystkim używajmy patelni zgodnie z jej przeznaczeniem. Na rynku znajdziemy patelnie ceramiczne tłuszczowe i beztłuszczowe. Jak wybrać dobrą patelnię? Właśnie z myślą o jej przeznaczeniu. Jeśli wolimy korzystać z tłuszczu, kupmy taki sprzęt i trzymajmy się tego. W ten sposób patelnia będzie wyglądała jak nowa.
Jeśli nadal nie wiecie, jaka patelnia jest dla Was najlepsza, koniecznie posprawdzajcie artykuły na naszym blogu. One pomogą Wam w odnalezieniu najlepszej, wymarzonej patelni, koniecznej do osiągania codziennych sukcesów w kuchni!
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej