Jakie przyprawy do rosołu?
Rosół – przyprawy, które trzeba mieć!
Rosół ma w sobie wyraźny słony smak, więc to na pewno tej przyprawy nie może zabraknąć w twojej kuchni. Łatwo go jednak przesolić, zatem nie spiesz się z dodaniem tego składnika. Poczekaj na sam koniec. Spróbuj bulionu, który powinien dobrze przejść innymi dodatkami. Wówczas dopiero oceń, jak wiele soli mu jeszcze potrzeba. Z całą pewnością nie możesz zapomnieć również o wcześniejszym wrzuceniu do garnka:- kilku liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego,
- natki pietruszki (dla jej aromatu i specyficznego smaku),
- kilkunastu ziaren czarnego pieprzu.
Czym jeszcze doprawić rosół?
Zawsze, gdy gotujemy, kierujemy się zasadą, iż najlepszą przyprawą dań jest miłość i… głód. Odkładając jednak kulinarne żarty na bok, wróćmy do garnka, w którym przez następne kilka godzin będzie wesoło bulgotała woda, zamieniając się sukcesywnie w idealny rosół. Zostało jeszcze kilka składników, które bardzo dobrze uzupełnią bazowe przyprawy. Warto w takim wypadku zdecydować się przede wszystkim na:- lubczyk (to właśnie nim pachnie najlepszy rosół staropolski),
- kilka ząbków czosnku (najlepiej od 2 do 4),
- cebulę (koniecznie opalaną nad gazowym palnikiem, aby wydobyć z niej bardziej intensywny smak).
Rosół , przyprawy i nasze porady!
Wiecie już czym doprawić rosół, pora więc na kilka wskazówek, jak to umiejętnie zrobić. Pamiętajcie, solimy na koniec gotowania. Poza tym dobrym pomysłem jest, by:- dodawane kuleczki ziela i pieprzu zamknąć w bawełnianym woreczku lub zaparzaczu do herbaty, zanim wrzuci się je do garnka (koniec z ich przypadkowym rozgryzieniem!),
- użyć do bulionu mięsa z kością, gdyż to w szpiku kryje się spora część tego wyjątkowego smaku tradycyjnej zupy obiadowej,
- doprawiać, gdy woda jest gorąca, natomiast mięso i warzywa wkładać do wody zimnej,
- przed podaniem pozbyć się pływających na wierzchu szumów i nadmiaru tłuszczu.
Niewykorzystany rosół możecie też zamrozić. W tym celu trzeba go odparować mniej więcej do połowy objętości.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej