Jakie wino do sera? Pomagamy wybrać!
Wino do sera twardego i półtwardego
Najczęstszym wyborem przy komponowaniu deski serów są gatunki twarde lub półtwarde. Choć mogą mieć one różną teksturę, to również oferują bardzo szeroki wachlarz nut smakowych. Można wręcz powiedzieć, że to najbardziej wytrawna opcja ze wszystkich możliwych. Jakie więc wino najlepiej zaserwować do takich serów? Są trzy podstawowe zasady:- do serów półtwardych najlepiej pasują wina czerwone i białe (wytrawne),
- sery twarde i zwarte również lubią wytrawne bukiety win czerwonych,
- twarde gatunki serów o mniej zwartej strukturze wyśmienicie pasują natomiast do delikatnie aromatyzowanych win czerwonych.
Wina do serów pleśniowych, solonych i niesłonych
Deskę serów można komponować dowolnie lub właśnie z myślą o winie podanym podczas kolacji. Wówczas nie trzeba zastanawiać się, jaki trunek podać do sera pleśniowego i czy białe wino będzie pasowało do wszystkiego. Wszystko, co jest potrzebne do podjęcia takiej decyzji, sprowadza się do następujących reguł:- sery solone świeże pasują do czerwonych win o lekkim zapachu,
- świeże sery niesolone (np. mozzarella) najlepiej komponują się z lekko aromatyzowanymi gatunkami wina białego,
- do serów z białą pleśnią pasują wina różowe i białe,
- najlepsze wina do serów z pleśnią niebieską to te słodkie lub białe.
Jakie wino do sera koziego i nie tylko?
Na desce serów pojawiają się bardzo różne propozycje smaków. Jednymi z nich są np. przepyszne sery kozie lub owcze. W takich wypadkach również nie każde wino będzie idealnym wyborem, a więc warto rozeznać się w tym temacie. Największą przyjemność waszym gościom sprawi połączenie:- sera koziego i mocno aromatycznych win białych lub czerwonych w wersji wytrawnej,
- oscypka lub innego sera owczego z winami słodkimi,
- serów długo dojrzewających i czerwonych win półwytrawnych lub wytrawnych o mocnym zapachu,
- gorgonzoli z kieliszkiem wina białego lub czerwonego.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej