Grzane piwo — zdradzamy nasz przepis

Porady 3.11.2019


Jakie zalety ma grzane piwo?

Zanim przejdziemy do przepisu na grzane piwo, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma ten trunek. Jest on nie tylko smaczny, lecz ma również właściwości rozgrzewające. Po piwo grzane warto sięgnąć w szczególności w czasie przeziębienia. Porcja tego trunku to sprawdzony sposób na obniżenie gorączki i ukojenie bólu mięśni. Co więcej, grzaniec przyczynia się do poprawy krążenia krwi w błonach śluzowych i wspiera walkę organizmu z infekcją.
 

Jak zrobić grzane piwo?

Grzane piwo — jak je zrobić? Gwarancją codziennych sukcesów w przyrządzaniu grzańca z piwa jest odpowiednio dopasowany trunek. Jakie piwo do grzańca sprawdzi się najlepiej? Do tego celu warto wykorzystać jego lekką, jasną wersję. Znakomicie smakować będzie na przykład grzane piwo z pomarańczami i goździkami przygotowane na bazie lagera. Chcąc nieco wzmocnić piwo na ciepło, dodać można do niego odrobinę wiśniówki czy rumu.
 
Jak zrobić piwo grzane? Aby zachwycało ono swoim smakiem, warto wzbogacić je o dodatkowe składniki. Dobrą alternatywą dla gotowej przyprawy do grzanego piwa będzie domowej roboty mieszanka przypraw korzennych: cynamonu, goździków oraz kardamonu. Miłośnicy pikantnego grzańca, dodać mogą do niego odrobinę ziela angielskiego czy białego pieprzu. Gdy zależy nam, by grzane piwo miało właściwości rozgrzewające, podać można je ze świeżym lub sypkim imbirem.
 
Jakie inne składniki znaleźć można w przepisach na grzane piwo? Bardzo popularne jest grzane piwo z sokiem malinowym, który świetnie radzi sobie w walce z przeziębieniem. Kolejna propozycja to piwo grzane z miodem — skutecznie osłodzi on trunek. Przepisy na grzańca z piwa nierzadko uwzględniają cytrynę lub pomarańczę — to sprawdzony sposób na przełamanie charakterystycznej goryczki piwa i wzbogacenie trunku o naturalną witaminę C. Przepis na piwo grzane zawierać może także rodzynki. To idealne rozwiązanie dla miłośników słodkich, rozgrzewających napojów. Niezwykle ciekawą propozycją jest grzane piwo z jajkiem. Jak zrobić piwo grzane z jajkiem? Wystarczy przygotować kogel mogel, a następnie dodać go do grzańca. Grzane piwo z miodem i jajkiem to popularny, domowy sposób na przeziębienie.
 

Jak zrobić grzańca z piwa?

Jak zrobić grzane piwo? Jaki jest sprawdzony przepis na piwo grzane? Trunek należy przelać do garnka, dodać przyprawy, a następnie pogrzać do temperatury około 60 — 80 stopni, delikatnie mieszając. Przygotowując grzane piwo z miodem należy uważać, aby go nie zagotować i nie odgazować. Gdy będzie ono ciepłe, zdejmujemy je z ognia i przelewamy do naczynia. Niektóre przepisy na grzane piwo opierają się o pomieszanie przypraw do grzańca, zalanie ich piwem i odstawienie na kilka godzin. Dopiero wówczas przechodzi się do podgrzewania alkoholu.
 
W czym serwować piwo grzane? Do tego celu z powodzeniem wykorzystać można kubek do grzanego wina. Wykonany został on z wysokiej jakości kamionki, dzięki czemu jest odporny na uszkodzenia i na długi czas utrzymuje wysoką temperaturę znajdującego się w jego wnętrzu grzańca piwnego. Kubek na grzane piwo posiada poręczny uchwyt ułatwiający jego przenoszenie. Wyposażony jest on również w wyprofilowany dzióbek gwarantujący wygodne przelewanie napoju do mniejszych naczyń.
 
Jak zrobić grzane wino? Na blogu prezentujemy sprawdzoną recepturę na ten trunek. Znajdziecie tu również przepis na inny przysmak idealny na chłodne dni, jakim jest herbata zimowa.
 
Grzane piwo to znakomity sposób na rozgrzanie się w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Jak zrobić piwo grzane? Do tego celu wystarczy ulubiony trunek i kilka dodatków, które znaleźć można w każdej kuchni.