Chlebek bananowy na 5 sposobów
Przepis na chlebek bananowy – składniki
Zanim przejdziemy do „dania głównego” tego wpisu, przypominamy, że na naszym blogu można znaleźć również artykuł z przepisem na chleb dla cukrzyków. W porównaniu do chleba bananowego jest on również bezglutenowy. Mamy nadzieję, że masz pojemny chlebak, bo takie pieczywo szybko się nie nudzi. Twoi bliscy będą się go często domagać, więc po pierwszej udanej próbie warto piec chlebek bananowy nieco na zapas. Nigdy też nie wiadomo, kiedy ktoś wpadnie z niespodziewaną wizytą. Zacznijmy od składników na bananowy chleb z wiórkami kokosowymi. Przepis za chwilę – teraz pora pojechać do sklepu! Po co? Jeśli nie masz w swoich zapasach koniecznie kup:- Banany (4 sztuki)
- Mąka pszenna (2,5 szklanki)
- Masło (200 g)
- Jajka (4 sztuki)
- Cukier lub erytrol (1 szklanka)
- Wiórki kokosowe (1 szklanka)
- Orzechy włoskie (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- Soda kuchenna (1 łyżeczka)
- Szczypta soli
Jak zrobić domowy chlebek bananowy?
Zarezerwuj sobie minimum 90 minut na zrobienie bananowego chlebka z orzechami i wiórkami kokosowymi. Większość z tego czasu co prawda trzeba będzie poświęcić na pieczenie, jednak jeśli robisz go po raz pierwszy, warto na bieżąco kontrolować, czy twój piekarnik nie przypala ciasta w foremce. Nie martw się! Przeprowadzimy cię przez całą procedurę krok po kroku. Potem musisz tylko zaparzyć herbatę w dzbanku i gdy chleb bananowy wystygnie, podaj go np. w ramach rodzinnego deseru po obiedzie.PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY KROK PO KROKU:
2. Do miski wbij jajka i zmiksuj je. W trakcie miksowania dodawaj po trochę cukier oraz roztopione, chłodne masło.
3. Następnie rozgnieć w osobnym naczyniu banany (np. widelcem) i dodaj do miski z jajkami, cukrem i masłem.
4. Wymieszaj w osobnym naczyniu suche składniki. W kolejnym kroku dodaj je do składników mokrych i połącz w jednorodną masę.
5. Na koniec dodaj orzechy i wiórki kokosowe. Ciasto na chleb bananowy przełóż do podłużnej formy keksowej.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (program góra-dół z wyłączonym termoobiegiem), a następnie włóż blaszkę. Piecz przez 60 minut – po 50 sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche i czy nie trzeba skrócić czasu rośnięcia i zarumieniania bananowego chlebka w przypadku twojego piekarnika.
7. Studź przez 15 minut w piekarniku, a następnie wyłóż pieczywo na metalową kratkę.
Chleb bananowy na kilka sposobów!
Orzechy i wiórki kokosowe to tylko jeden z wielu sposobów na przepyszny chleb bananowy. Sprawdziliśmy ich jeszcze kilka. Najlepszymi lubimy się dzielić, więc o ile planujesz popołudnie z kawą, przekonaj się również, jak cudownie smakują do kawy lub herbaty. Do tego czasu przechowuj pieczywo w chlebaku. Gdy przyjdą goście, napełnij dzbanek czymś ciepłym i ukrój kilka kawałków. Wówczas masz gwarancję, że każdy dostanie idealnie świeży i miękki kawałek domowego i prostego chlebka bananowego. Spotkanie powinno być bardzo udane, o ile w przepisie znalazły się:- Kawałki czekolady
- Żurawina i pistacje
- Płatki owsiane i daktyle
- Płatki migdałów i rodzynki
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej