Czym myć szafki kuchenne?
Z czego zrobić płyn do mycia szafek kuchennych?
Właściwie to nie musisz zbyt długo szukać, aby znaleźć coś, co nada się do mycia szafek w kuchni. Jeśli regularnie sprzątasz i czyścisz zabrudzenia od gotowania, to wystarczy użyć wiadra wody z płynem do mycia naczyń, który świetnie radzi sobie z tłuszczem, przebarwieniami oraz pozostawia miły zapach. Dopiero gdy przez nieuwagę lub brak czasu zdarzy ci się doprowadzić do nawarstwienia się brudu, kurzu lub tłuszczu, sięgnij po bardziej stanowcze środki. Może przyda się opracowanie harmonogramu na to jak sprzątać mieszkanie? Uwzględnij w nim zatem zrobienie płynu do mycia szafek kuchennych z octu lub sody oczyszczonej. Taki preparat warto przelać do butelki ze spryskiwaczem i nanosić w zależności od powierzchni z pomocą ścierki lub gąbki. Zrobisz go, łącząc:- 200 ml czystej wody i 100 ml octu jabłkowego (lub 50 ml octu spirytusowego)
- 200 ml wody i 2 łyżki sody oczyszczonej
- sok z całej cytryny i ok. 150 ml wody
Czym myć szafki kuchenne z połyskiem?
Mopy, miotły, myjki, szczotki i zmiotki możesz na chwilę odłożyć. Mycie szafek w kuchni zostaw delikatnym szmatkom z mikrofibry i poręcznym gąbkom, które pomogą ci również bezpiecznie wyszorować bardziej zabrudzone miejsca. To właśnie z takimi akcesoriami do sprzątania codzienne życie staje się nierzadko dużo łatwiejsze, a ty masz więcej czasu wolnego dla siebie. Problemem mogą być lakierowane fronty szafek, ale tylko jeśli nie masz pod ręką płynu do mycia okien. Wystarczy spryskać, przetrzeć i wypolerować. Wszelkie znaki zachlapania lub z pryskającego tłuszczu w mig znikną. Jeśli natomiast masz drewniane meble kuchenne, staraj się niezależnie od metody ograniczyć ilość wilgoci oraz nie zapomnij o osuszaniu powierzchni, które zostały wyczyszczone. Tymczasem pora na kilka domowych sposobów – jak czyścić szafki kuchenne sprawnie i bez większego wysiłku.
Mycie szafek kuchennych – domowe sposoby
Nie każdy wybiera szafki wiszące do swojej kuchni. Ich ogromną zaletą jest co prawda łatwe zwiększenie miejsca do przechowywania wyposażenia kuchni, jednak okupuje się to optycznym zmniejszeniem pomieszczenia oraz niewygodną pielęgnacją. Na górnych szafkach lubi osadzać się masa kurzu. Opary po gotowaniu nasączone są nie tylko wilgocią, ale i tłuszczem. Może się więc okazać, że podczas mycia szafek kuchennych trzeba będzie poradzić sobie z nie lada warstwą lepką od brudu. Pomóc może wyłożenie takiej powierzchni papierem śniadaniowym – wystarczy go później zdjąć, wyrzucić i zastąpić nowym. Nie trzeba używać nawet domowych środków do czyszczenia mebli kuchennych. Płyn do mycia szafek w kuchni przyda się natomiast w innych przypadkach. Kosze i worki na śmieci pomogą później ogarnąć odpady po sprzątaniu. Znajdź swój sposób na mycie szafek kuchennych i spróbuj:- ciepłej wody z sodą oczyszczona lub octem na blatach i we wnętrzu mebli
- kwasku cytrynowego, aby rozpuścić uporczywe zabrudzenia pominięte lub niedostrzeżone podczas codziennego przecierania szafek kuchennych
- płynu do mycia naczyń na powierzchnie delikatne i zatłuszczone
- środków do mycia szyb do mycia elementów mebli kuchennych, które wymagają nabłyszczenia
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej