Jak upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym? Szybki przepis bez zakwasu!
W te dni, kiedy ją odwiedzałam z rodzicami, mówiła do mnie żartobliwym i konspiracyjnym tonem „Karolinko, kiedy będziesz już duża, zdradzę ci mój czarodziejski przepis na chleb. A teraz jedz złotko i leć na ogród się bawić. Babcia musi porozmawiać z twoimi rodzicami i zapytać ich, dlaczego nie robią ci domowych przetworów do tego pysznego chleba, który piekę wam co miesiąc”. Potem klepała mnie delikatnie po głowie i z uśmiechem wyganiała przez kuchenne drzwi. A ja… cóż dorosłam i okazało się, że jak babcia muszę zapoznać się bliżej z tzw. indeksem glikemicznym. Magia chleba pszennego na zakwasie musiała pozostać we wspomnieniach. A tak lubię pieczywo…
Jak upiec chleb, gdy ma się insulinooporność?
Gdy powiedziałam o moim problemie babci, ta tylko mnie przytuliła, a potem wyciągnęła z kuchennej szuflady kartkę papieru i jakiś pomarańczowy długopis reklamowy. Nie minęła nawet minuta, gdy skończyła pisać i wręczyła mi swoje notatki. „Nie martw się Karolinko. Wcale nie musisz rezygnować z porannej pajdki chleba z konfiturą. Kanapki do pracy również możesz nadal zabierać. Masz tu taki sprytny przepis. Pamiętam, że obiecałam ci inny, jak jeszcze byłaś mała, ale w obecnej sytuacji, ten będzie bardziej przydatny”. Jak tu jej nie kochać, prawda? Tego samego dnia spróbowałam również smaku pieczywa. Powiem wam jedno. Zakochałam się. Na pytanie, jak upiec chleb, gdy ma się insulinooporność, szukajcie odpowiedzi w przytulnej kuchni mojej babci.Prosty przepis na chleb – bez zakwasu
No tak, nie znacie jej osobiście. Właściwie nic straconego, bo ja również mogę wam pomóc. Gdzieś tu miałam tę kartkę… Kiedyś wisiała na lodówce, ale teraz mam właściwie całą recepturę w głowie. Oczywiście będzie potrzebny piekarnik i foremka-rynienka. Keksówka to się chyba nazywa. O proszę, jest! Kurczę… ale te litery się zatarły przez te wszystkie lata. Czekajcie! Podyktuje wam z pamięci. Niech no tylko się przez moment zastanowię, żebym niczego nie pomyliła. Co by to było… Już słyszę głos babci, która mówi „Och Karolinko, dobra z ciebie gospodyni, ale widzę, że z pamięcią to już krucho. A to taki łatwy przepis na chleb”. Oczywiście cały czas będzie się uśmiechała, żartobliwie ściągała wargi i brwi oraz groziła mi palcem wskazującym. Żebym tylko nic nie pomyliła…SKŁADNIKI:
- 500 g płatków orkiszowych lub owsianych
- łyżeczka soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubione ziarna (ilość według uznania)
Chleb dla osób z cukrzycą – jak zrobić?
Macie już wszystko przygotowane? No to teraz pora na wyjaśnienia. Zawsze myślałam, że pieczenie chleba to żmudny i długi proces. Gdy ma się insulinooporność, wrażenie to może się nasilić. Przecież tylu składników nie wolno mi jeść! Jednak, gdy ma się taką babcię jak ja (albo ten przepis) można się odprężyć. Pora na 3 kroki do szczęścia. Oto jak upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym. Wystarczy ci tylko jedna, duża miska do mieszania!JAK ZROBIĆ CHLEB BEZ ZAKWASU DLA CUKRZYKÓW?
2. Dodaj cały przygotowany jogurt naturalny i po raz kolejny połącz wszystko dokładnie.
3. Przelej całą zawartość do domowej keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 ℃ na 50–60 minut (tryb pieczenia góra-dół, bez termoobiegu).
Domowy chleb orkiszowy – dodatkowe porady
Gdy pytam o jakiś przepis, babcia często powtarza mi „Karolinko, żeby było smacznie, wcale nie trzeba skomplikowanego przepisu. Poza tym dziś żadna kobieta nie chce chyba spędzić całego wolnego czasu w kuchni”. Szkoda, że jej nie znacie. To bardzo wesoła i ciepła kobieta. Nie darowałaby mi, gdybym nie podzieliła się z wami przy okazji kilkoma dodatkowymi poradami związanymi z pieczeniem chleba o niskim indeksie glikemicznym.Jeśli tak jak ja macie zdiagnozowaną insulinooporność, korzystajcie do woli (w każdym innym wypadku również!). A oto co radzi wam gospodyni Karolina wraz ze swoją babcią:
- ziarna można wybrać dowolnie, choć my najbardziej polecamy nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i nasiona chia,
- najbardziej zwartą strukturę chleba uzyskacie, dodając tyle ziaren, aby ciasto było gęste,
- płatki orkiszowe są dobrą bazą, ale jeśli restrykcyjnie pilnujecie indeksu glikemicznego, wybierzcie zamiast nich owsiane,
- czas pieczenia warto skontrolować po 45 minutach (zależnie od piekarnika po 50 minutach chleb może być już dobrze przyrumieniony lub będzie musiał zaczekać na wyjęcie okrągłą godzinę),
- równie dobrze sprawdzi się w tym przypadku forma do pieczenia ze stali węglowej, jak i keksówka z silikonu oraz ze szklanym dnem.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej