Truskawki w diecie – dlaczego warto i co z nich zrobić?
Jedz truskawki, czyli dlaczego warto
Owoce te pomogą ci stworzyć niejeden deser. Istnieje również kilka ciekawych i wytrawnych połączeń składników, które z przyjemnością zaserwujesz sobie na lunch, a nawet lekki wakacyjny obiad. Zanim jednak odkryjesz tych kilka magicznych receptur, poświęć chwilę na poznanie właściwości oraz zalet truskawek. Czy wiesz, że:- jedzenie truskawek poprawia apetyt i wspaniale reguluje proces trawienia, przyspieszając przemianę materii,
- truskawki zawierają w sobie wiele witamin, w tym witaminę C, A, E, K i B6 (mogą być ważnym elementem diety osób cierpiących na niedobór tych mikroelementów lub anemię),
- truskawki obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- dołączając truskawki do swojej diety przeciwdziałasz osadzaniu się kamienia na zębach, a tym samym łatwiej jest ci osiągnąć efekt wybielenia zębów,
- truskawki są bezpieczną przekąską dla diabetyków,
- pomimo wielu zbawiennych właściwości truskawki należy jadać z umiarem, gdyż są zaliczane do silnych alergenów (zwłaszcza dla małych dzieci i osób uczulonych na kwas salicylowy; spożywane w większej ilości są w stanie spowodować nawet biegunkę),
- truskawki stosuje się w preparatach kosmetycznych, pomagających skutecznie walczyć z przetłuszczającą się skórą oraz zmianami trądzikowymi.
Desery z truskawkami - inspiracje
Do ich stworzenia przydadzą ci się wszelkie formy i blaszki do pieczenia. Nawet kokilki i papilotki do muffinek mogą być idealną oprawą dla tych przepysznych owoców sezonowych. A co powiesz na pucharki do lodów z kremowym deserem uzupełnionym orzechami, wiórkami czekolady, bitą śmietaną, kwiatami ozdobnymi i apetycznymi kawałkami truskawek? Takim smakołykom nikt się nie oprze, tak jak:- koktajlowi truskawkowo-bananowemu na mleku migdałowym,
- klasycznym muffinkom z kawałkami czekolady i polewą z białej czekolady,
- delikatnym plackom jogurtowym z truskawkowymi plasterkami (szybki przepis na deser z patelni),
- kokosowo-truskawkowej tarcie na kruchym spodzie z budyniem i bitą śmietaną,
- domowym lodom truskawkowym na bazie jogurtu greckiego i mleczka skondensowanego.
Truskawkowe menu – wytrawne pomysły
Twoje pomysły na wykorzystanie truskawek kończą się zwykle na gofrach, owsiance i domowych naleśnikach? A może to przetwory truskawkowe na co dzień dominują w twojej letniej kuchni? Pora trochę wzbogacić ten smakowity repertuar pełen wartościowych mikroelementów. Truskawki na obiad lub lunch? To jak najbardziej możliwe! Jak? Dzięki takim odważnym pomysłom jak:- sałatka z sałaty lodowej, parmezanu, truskawek, czarnego pieprzu oraz sosem balsamicznym przełamanym odrobiną miodu,
- sałatka z roszponki, mozzarelli, płatków migdałów i truskawek polanych sosem imbirowo-miodowym,
- lekki makaron z sosem na bazie truskawek i odrobiną chili,
- połączenie kawałków awokado i truskawek, liści jarmużu, orzechów włoskich, żurawiny, sera pleśniowego, czosnku i dresingu winegret,
- tradycyjne i rozpływające się w ustach pierogi lub knedle z truskawkami,
- szaszłyki z truskawek, pomidorków koktajlowych, kulek mini mozzarelli i czarnych oliwek.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej