Likiery domowe – jak zrobić likier?

Porady 8.12.2022

Likier do kawy – czego potrzebujesz?

Żeby zrobić dobry likier nie potrzeba wielu składników. Jest to trunek z alkoholem, więc z całą pewnością będzie ci potrzebny spirytus. Jeśli go nie masz, lub obawiasz się, że likier wyjdzie zbyt mocny, możesz użyć czystej wódki. Robiąc to, unikniesz też rozcieńczania spirytusu, czy przeliczania proporcji. Najlepszy smak likierów do kawy uzyskasz przy stężeniu od 10 do 15% alkoholu. Co to znaczy? Robiąc litr likieru, musisz wlać do niego przynajmniej 250-300 ml białej wódki. W ten sposób uzyskasz odpowiednią moc, która podkreśli wybrany smak i przyjemnie rozgrzeje żołądek. Jeśli zaś chodzi o nośnik nut smakowych, to masz dwie podstawowe opcje – albo wykorzystasz mleko zagęszczone, albo mleczko kokosowe. Reszta jest już kwestią dodatków. Pamiętaj, że właściwa ilość cukru jest w takich przepisach względna. Nie wahaj się zmniejszać lub zwiększać jego ilości, a najlepiej dodawaj go stopniowo, aby trafić jak najbardziej w punkt podniebienia.
 

Likier kawowy – przepis

To jeden z najprostszych likierów domowych. Robi się go bardzo szybko, a dzięki temu, że smak kawy jest tu bardzo ważny, to też jeden z wariantów, który wymaga mało cukru. Aby zrobić 0,5 litra takiego likieru potrzebujesz jedynie:

  • 150 ml mocnej kawy
  • Tubkę śmietankowego mleka skondensowanego (ok.180 g)
  • 125 ml czystej wódki lub ok. 60 ml spirytusu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 100 g cukru, jeśli mleczko nie było słodzone (opcjonalnie)
 

Jak zrobić likier kawowy?

1. Rozpuść 6-7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w 150 ml wrzątku.
2. Do rondelka wlej przygotowaną, mocną kawę i dodaj mleczko skondensowane.
3. Podgrzej zawartość rondelka, mieszając. Możesz dodać cukier, jeśli mleczko było niesłodzone.
4. Gdy zawartość naczynia dobrze się połączy, zdejmij ją z palnika i ostudź.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz wódkę/spirytus. Wymieszaj.
6. Przelej domowy likier kawowy do czystej butelki i wstaw do lodówki.


Likier kokosowy do kawy – likier a’la Malibu

Taki likier jest pyszny bez dodatków lub z sokiem żurawinowym. Łącząc go pół na pół w kieliszku z likierem kawowym możesz uzyskać naprawdę ciekawy smak, no i wygląda to bardzo apetycznie. Jeśli myślisz, że zrobienie dobrego likieru kokosowego a’la Malibu jest trudne, to koniecznie wypróbuj naszą recepturę. Jeśli zrobisz wszystko dokładnie krok po kroku, tak jak jest w przepisie, nie ma opcji, żeby się nie udało. Najpierw przygotuj sobie oczywiście wszystkie składniki (proporcje na 0,5 litra likieru):

  • Puszka mleczka kokosowego
  • Tubkę śmietankowego mleka skondensowanego (ok.180 g)
  • 125 ml czystej wódki lub ok. 60 ml spirytusu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Tabliczka białej czekolady (90-100g)
 

Jak zrobić likier kokosowy a’la Malibu?

1. Do rondelka wlej mleczko kokosowe i skondensowane.
2. Podgrzej zawartość rondelka, mieszając.
3. Do gorącego płynu dodaj białą czekoladę.
4. Gdy zawartość naczynia dobrze się połączy, a czekolada rozpuści, dodaj wiórki kokosowe.
5. Zdejmij rondelek z kuchenki i przestudź zawartość.
6. Do zimnej bazy na likier dodaj wódkę/spirytus. Wymieszaj.
7. Przelej domowy likier kokosowy do czystej butelki i wstaw do lodówki.
8. Przed podaniem zawsze wstrząśnij, aby wiórki kokosowe dobrze się rozłożyły w trunku.
 

Jak zrobić likier czekoladowy – przepis Tadar.pl

Idąc za ciosem, możesz też w prosty sposób zrobić likier czekoladowy. Są na to dwa sposoby. Fajne jest to, że taki likier może być bardziej deserowy, słodki lub smakować niczym płynna czekolada mleczna. To ty wybierasz odpowiednie nuty. Wiesz co? Do likieru czekoladowego pasują również nuty smakowe mięty oraz pikantnych przypraw. Nie zaszkodzi też wzbogacenie butelki o akcent owocowy, jak np. wiśniowy. Tak jak wspomnieliśmy, masz dwie opcje, więc wybierz, co bardziej ci odpowiada.
 

Likier czekoladowy na bazie z likieru kawowego

Zamiast robienia mocnej kawy przygotuj sobie 150 ml mocnej, gorącej czekolady. Powinna być przynajmniej 4-5 razy mocniejsza, niż zaleca producent na opakowaniu. Drugim elementem, który ulega w tym wypadku zmianie, to kwestia niepotrzebnego ekstraktu waniliowego. Zamiast niego wkrusz tabliczkę czekolady deserowej lub mlecznej. Nada to likierowi bardzo apetyczną barwę i smak, na którym ci zależy. Cukier dodaj tylko wtedy, gdy ani gorąca czekolada, ani mleczko skondensowane nie są słodzone.
 

Likier czekoladowy na bazie z likieru kokosowego

W tym wypadku zmian jest jeszcze mniej, ale musisz liczyć się z tym, że likier będzie miał delikatny, kokosowy posmak. Jeśli o taki przepis właśnie ci chodziło, to nie wahaj się robić likieru kokosowego krok po kroku, aż nie dotrzesz do etapu dodawania czekolady. Żeby wszystko się udało, potrzebujesz dwie tabliczki. Najgłębszy smak uzyskasz, łącząc deserową z mleczną. Idealną delikatność osiągniesz, biorąc 2 mleczne tabliczki czekolady. Połączenie białej i mlecznej sprawi natomiast, że likier będzie bardzo jasny i delikatnie czekoladowy, trochę jak czekoladowy deser z bitą śmietaną, który ma w swoim menu każda dobra kawiarnia. Wiórki kokosowe nie są tu do niczego potrzebne.
 

Likiery owocowe – wiśniowy, pomarańczowy i brzoskwiniowy

Butelki na likiery możesz zapełnić na wiele sposobów. Kieliszki do likierów to nie tylko dobry sposób na podanie „kawówki”, domowego Malibu, czy też pysznego likieru czekoladowego. Bardzo popularne są też warianty owocowe. Co prawda są one mniej uniwersalne niż już wspomniane przepisy, ale nie na tym polega ich wyjątkowość. Kluczem do sukcesu jest takie zbalansowanie smaku owocowego i alkoholu, aby całość jednocześnie rozgrzewała i pobudzała wspomnienia ciepłych dni i świeżych wiśni, pomarańczy, czy też brzoskwiń. Z naszym przepisem to się może udać. Do zrobienia likieru brzoskwiniowego, pomarańczowego, a nawet wiśniowego (500 ml) potrzebujesz jedynie:

  • 200 ml czystej wódki
  • Owoce świeże lub mrożone (1 dużą lub 2 małe brzoskwinie / 2 pomarańcze / 250 g wiśni)
  • 250 ml wody
  • 130 g cukru
  • Skórkę z cytryny
 

Jak zrobić likier pomarańczowy / brzoskwiniowy / wiśniowy?

1. Jeśli stosujesz mrożone owoce, to najpierw je rozmroź. Świeże owoce umyj dokładnie.
2. Pomarańcze podziel na cząstki, wiśnie wydryluj, brzoskwinie pokrój w drobną kostkę.
3. Wybrany owoc wrzuć do słoika razem ze skórką cytryny i zalej wódką, zakręć szczelnie, wstrząśnij, a następnie odstaw na minimum 2 dni w miejsce o temperaturze pokojowej, nienasłonecznione.
4. Sprawdź po 2 pełnych dniach, czy smak owocowy jest odpowiednio intensywny – jeśli tak oddziel owocową wódkę od wiśni/brzoskwini/pomarańczy, jeśli nie, zostaw na jeszcze jedną dobę w zamkniętym słoiku.
5. Wódkę przefiltruj przez filtr do kawy lub dwie warstwy gazy, aby uzyskać czystą esencję.
6. Weź np. kubek emaliowany lub mały rondelek i wlej do niego wodę oraz wsyp cukier.
7. Zawartość rondelka podgrzewaj na średnim ogniu, aż woda z cukrem zamienią się w syrop, czyli ok. 5 minut.
8. Ostudź syrop cukrowy, a następnie połącz go z owocową wódką już w wybranej butelce na likier (najłatwiej chwilę intensywnie potrząsnąć).
9. Odstaw butelkę na 24 godziny – tym razem możesz już włożyć go do lodówki (dla lepszego efektu możesz poczekać kilka dni, zanim podasz go swoim gościom).
 

Pyszny likier bananowy – jak go zrobić?

Żeby likier bananowy był dobry, powinien być bardzo delikatny, jak sam smak tych owoców. Z tego względu jest to jeden z likierów, który wymaga najmniejszej ilości alkoholu. Wyśmienicie sprawdzi się jako prezent dla kobiety, czy miły dodatek do wspólnego deseru. Z przepisu, którym chcemy się podzielić, wyjdzie ci bardzo przyjemny, kremowy i lekki trunek. Żeby zrobić 500 ml likieru bananowego, potrzebujesz:

  • 125 ml czystej wódki
  • Dwa dojrzałe banany (takie nie za duże, nie za małe)
  • 250 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
  • 125 g cukru (ok. pół szklanki)
  • Cztery żółtka jajek
  • Trochę soku z cytryny (2 łyżeczki powinny wystarczyć)
 

Przepis na likier bananowy krok po kroku

1. Oba banany pokrój na plasterki, wrzuć do blendera i skrop sokiem z cytryny, a następnie zblenduj na gładką masę.
2. W misce utrzyj żółtka z cukrem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Połącz utarte żółtka z bananami, a potem wymieszaj z mlekiem skondensowanym.
4. Stopniowo dolewaj wódkę i mieszając, połącz dobrze wszystkie składniki.
5. Tak uzyskany likier bananowy przelej do butelki i odstaw na noc do lodówki, by następnego wieczora móc delektować się jego delikatnym smakiem.
 

Likier karmelowy – jak zrobić likier słony karmel?

Smak słonego karmelu to jedno z większych odkryć ostatnich lat. Nagle wielu producentów zaczęło robić na tę modłę swoje lody, polewy, desery, czy też łakocie. Ludzie pokochali słony karmel miłością prawdziwą i głęboką, bo jak tu go nie kochać, prawda? Słodki karmel i mniej lub bardziej wyraźny, słony smak okazały się idealnie uzupełniać. Nie trzeba było długo czekać, by pojawił się też taki wariant likieru. Nie musisz go kupować, ponieważ z łatwością zrobisz go samodzielnie. Domowy likier do kawy o smaku słonego karmelu jest z tym przepisem taki dobry, że warto zrobić nawet cały litr. Takie też podajemy proporcje składników:

  • Puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (350 ml)
  • Biała wódka (250 ml)
  • Sól gruboziarnista (0,5-1 łyżeczki)
  • Czekolada karmelowa 100 g (opcjonalnie)
 

Jak zrobić likier karmelowy krok po kroku?

1. Rozpuść masę kajmakową w rondelku (na małym ogniu), aż cała będzie płynna.
2. Pokrusz czekoladę, jeśli jej używasz i dodaj do płynnej masy kajmakowej. Poczekaj aż się rozpuści.
3. Do rondelka wlej teraz śmietankę, mieszaj i powoli podgrzewaj, aż składniki się dobrze połączą.
4. Odstaw naczynie do przestygnięcia. Mieszaj zawartość co jakiś czas, ponieważ powinno to przyspieszyć proces.
5. Do chłodnej masy kajmakowo-czekoladowo-śmietankowej dodawaj po 50 ml wódki, mieszając mikserem lub po prostu łącząc ją rózgą kuchenną.
6. Gruboziarnistą sól zmiel lub zmiażdż w moździerzu, a następnie dodaj do mieszanej bazy – najpierw pół łyżeczki, spróbuj, a jeśli będzie za mało słony smak, można dodać drugie pół.
7. Przelej do butelki, wstrząśnij i… to tyle. Likier słony karmel gotowy. Po nocy w lodówce będzie już idealnie słodki i słony jednocześnie.
 

Likier piernikowy krok po kroku!

Dla osób lubiących aromat i smak pierników, to może być prawdziwy hit. Przydadzą się pewnie butelki na likiery, bo samodzielnie zrobiony smakuje cudownie oraz może być świetnym pomysłem na prezent dla bliskich. Likier pierniczkowy jest wyjątkowy, bo jak żaden inny ma w sobie atmosferę i ciepło rodzinnych świąt. Składniki do jego przygotowania znajdziesz w pierwszym-lepszym supermarkecie. Jeśli została ci jakaś biała wódka w barku, to grzechem byłoby jej nie zamienić w likier piernikowy (lub jeden z tych, o których już wspomnieliśmy wyżej). Zanim receptura, sprawdźmy ile składników potrzeba na 500 ml „piernikówki”:

  • Krem czekoladowo-orzechowy do kanapek (80 g, czyli takie 2 solidne łyżki)
  • Śmietanka kremówka 36% (350 ml)
  • Biała wódka (150 ml)
  • Przyprawa do piernika (2 płaskie łyżeczki)
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Cukier puder (60 g)
 

Receptura na likier pierniczkowy – jak zrobić?

1. Podgrzej śmietankę z kremem czekoladowo-orzechowym na małym ogniu.
2. Gdy składniki się połączą wkrusz do naczynia tabliczkę czekolady deserowej i mieszając, poczekaj aż się rozpuści.
3. Do zawartości naczynia wsyp cukier i przyprawę piernikową. Wymieszaj, zdejmij z kuchenki, przestudź.
4. Do chłodnej bazy piernikowej dodaj wódkę i wymieszaj całość, a następnie przelej do butelki.
5. Odczekaj minimum 12 godzin. W tym czasie wstaw butelkę do lodówki. Przed podaniem zawsze wstrząśnij.
 

Domowy likier jajeczny do kawy i ciasta

Możesz znać go pod różną nazwą. Chyba najczęściej mówi się na niego adwokat lub ajerkoniak. Niektórzy określają go jako holenderski likier jajeczny. Czasem kryje się również za etykietą włoskiego likieru Bombardino. Wiemy, jak go zrobić. Wiemy jakich składników i w jakich proporcjach najlepiej użyć. Potrafimy sprawić, by domowy likier jajeczny do kawy był pyszny. Wypróbuj naszą recepturę na 1000 ml.
 

Advocaat krok po kroku – jak zrobić ajerkoniak domowy?

1. Z 8 jajek oddziel białka od żółtek.
2. Utrzyj żółtka z 2 szklankami cukru oraz łyżką ekstraktu waniliowego.
3. Gdy powstanie słodki kogel-mogel, wmiksuj stopniowo 500 ml zimnego mleka 3,2% UHT, a następnie 200 ml wódki i 100 ml koniaku.
4. Gdy całość będzie jednolita, przelej ją do butelki i przechowuj w lodówce.


P.S. Z białek możesz zrobić bezy do kawy. Ubij je na sztywno ze szczyptą soli, potem dodaj stopniowo 400 g cukru, aż masa będzie pięknie błyszcząca. Napełnij szprycę cukierniczą i wyciśnij małe bezy (ok. 6 cm) na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz przez 90 minut w temperaturze 100 st. Celsjusza – środkowy poziom, bez termoobiegu, z aktywną górną i dolną grzałką. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw mini-bezy do całkowitego ostudzenia.