W czym pić piwo?
Rodzaje szklanek do piwa, czyli dlaczego szkło
Piwo to trunek, który warto pić ze szkła. Chodzi tu przede wszystkim o podkreślenie jego naturalnych walorów. Przezroczysta szklanka do piwa sprawia, że apetyczna barwa zawartości wzmacnia przyjemność z jej kosztowania. Szkło jest lekkie i eleganckie. Gdy wleje się zimne piwo do szklanki, po pewnym czasie pokryje ją szron, nadając całości typowo barowy wygląd. Szklane kufle również cieszą się sporą popularnością. Bardziej masywne od szklanek do piwa, stają się często domeną męskich spotkań przy meczu ulubionej drużyny lub gustownego prezentu dla prawdziwego smakosza różnych gatunków piwa rzemieślniczego.
Szklanki do piwa… na nóżce?
Wydawać by się mogło, że tylko kieliszki do wina mają nóżki (o tym, jak je odpowiednio dobrać do rodzaju tego trunku już pisaliśmy). Nic bardziej mylnego! Świat ludzi zajmujących się degustacją piw również ma do dyspozycji tego rodzaju pomoc i gustowne wsparcie w serwowaniu piwa. Podobnie jak w przypadku win, szklanka z nóżką ma swoją funkcję. Dzięki niej zawartość nieco dłużej zachowuje swoją optymalną temperaturę. Łatwiej jest też pić z takiej szklanki, gdy piwo jest naprawdę zimne, a szkło pokrywa szron moczący dłonie przy każdym dotyku. Alternatywą są w takim wypadku szklanki do piwa z podwójnymi ściankami. Te na nóżce nazywa się również pokalami – pięknie prezentują się w domowym barku obok karafek i dekanterów.
Polecamy kufle i szklanki do piwa
Dla ciebie lub na prezent. Do piwa jasnego, ciemnego, rzemieślniczego. Zawsze idealnie oraz elegancko prezentujące się na stole i umiejące podkreślić smakowity kolor złotego pszenicznego. Szklanki na piwo, pokale i kufle mają wiele rodzajów i kształtów. Jeśli więc szukasz odpowiedzi na pytanie, w czym pić piwo, to przyda ci się różnorodne wprowadzenie do możliwości zakupu. Naszym zdaniem warto zainteresować się szczególnie:- bardzo pojemnym, litrowym kuflem do piwa z kolekcji Gwiazda od marki Edwanex
- kompletami pokali zaprojektowanymi i stworzonymi przez firmę Krosno (w wersji szerokiej lub wąskiej)
- prostymi i eleganckimi szklankami do piwa Krosno o pojemności 500 ml
Warto przeczytać
Nalewka z czarnego bzu? Oto nasz przepis!
Nalewki z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i z owoców, od wieków cieszą się niezmienną popularnością ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Czarny bez to król polskich krzewów, który obdarzony jest nie tylko intensywnym aromatem, ale także bogactwem substancji odżywczych i leczniczych. Domowa nalewka z czarnego bzu stanowi doskonałą alternatywę dla komercyjnych alkoholi. W niniejszym artykule zdradzimy Ci wszystkie tajniki przyrządzania domowej nalewki z czarnego bzu. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejSyrop z czarnego bzu. Jak go zrobić i dlaczego warto?
Syrop z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i z owoców, to niezwykle aromatyczny i smaczny dodatek do wielu napojów, deserów czy bardziej wytrawnych potraw, który cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i korzyści zdrowotne. Kwiaty czarnego bzu oraz dojrzałe owoce zbierane latem stanowią doskonałą bazę do przygotowania tego tradycyjnego syropu. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotować syrop z czarnego bzu w dwóch różnych wariantach oraz jakie korzyści może przynieść nam jego spożywanie.
czytaj więcejJakie właściwości ma dżem z czarnego bzu?
Dżem z owoców czarnego bzu to nie tylko pyszna przekąska, ale prawdziwy skarb natury, w którym kryje się wiele prozdrowotnych substancji. Oprócz wyjątkowego smaku, dżem z owoców czarnego bzu obfituje w naturalne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Jakie dokładnie właściwości ma dżem z czarnego bzu? Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejCzarny bez — przepisy, przetwory i właściwości
Czarny bez to roślina o niezwykłych właściwościach, która od wieków wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Jego kwiaty i owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co czyni go prawdziwie cennym skarbem natury. Z czarnego bzu można przygotować różnorodne przetwory, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również korzystnie wpływają na zdrowie. Poznaj wszystkie możliwości, jakie daje Ci ta wspaniała roślina!
czytaj więcejJak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą?
Pieczona karkówka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny wtedy, gdy spodziewasz się wizyty gości. Tak naprawdę możesz ją przygotować zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na pyszny obiad, a w lodówce znajduje się akurat kawałek mięsa. Wypróbuj nasz przepis, jeśli zależy Ci na soczystym, aromatycznym i rozpływającym się w ustach daniu! Wszystko to dzięki najważniejszemu dodatkowi, jakim jest cebula. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej upiec karkówkę i z czym ją podawać, aby była najsmaczniejsza i oczarowała małych oraz dużych łasuchów.
czytaj więcejKarkówka pieczona z warzywami – kompletne danie wprost z piekarnika!
Karkówka pieczona z warzywami to jedno z tych dań, którymi bardzo łatwo oczarujesz gości lub domowników. Nawet jeśli nie masz najmniejszej ochoty na stanie w kuchni i przygotowywanie potraw. Ta karkówka robi się praktycznie sama! Mięso i warzywa to idealne połączenie nie tylko pod kątem smaku, ale i wartości odżywczych. Możesz korzystać oczywiście ze świeżych, ale też mrożonych warzyw. Sprawdź, jakie proste może być przyrządzenie efektownego posiłku i skorzystaj z naszych wskazówek, aby był on jeszcze smaczniejszy!
czytaj więcejSoczysta karkówka pieczona w rękawie
Karkówka pieczona w rękawie to danie soczyste, aromatyczne i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Podawaj ją na zimno jako wędlinę bądź na ciepło, z sosem. Wielu osobom karkówka kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Nie wymaga długiego przygotowania, jeśli zaopatrzysz się w niezbędne składniki i akcesoria konieczne do jej upieczenia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj ją samodzielnie, nawet jeśli nie uważasz się za mistrza gotowania!
czytaj więcejMakaron ze szparagami - błyskawiczny sezonowy obiad
Gdy nadchodzi sezon, szparagi szybko znikają z półek. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest makaron. Makaron ze szparagami to niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które cieszy się popularnością na całym świecie. Szparagi doskonale komponują się z różnymi rodzajami makaronu i innymi dodatkami, tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Odkryj wraz z nami, jak wykorzystać szparagi do przygotowania smacznego makaronu, który sprawdzi się na szybki obiad.
czytaj więcejJak zrobić risotto ze szparagami?
Risotto ze szparagami to klasyczne włoskie danie, które zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Szparagi doskonale komponują się z kremowym ryżem, tworząc wyborną kompozycję. Odkryj wraz z nami wszystkie tajniki przyrządzania domowego risotto z tą pyszną nowalijką!
czytaj więcej