
Zdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej
Produkty z certyfikatem J.S. Hamilton – mamy to!
Do wyróżnienia się na rynku oferowanych towarów potrzeba nie tylko tego, co obligatoryjne, czyli wymagane przez prawo. Liczą się specjalne właściwości, unikalne rozwiązania, czy też cechy produktu, które stanowią dodatkowy atut dla konsumenta. Skąd jednak klient ma wiedzieć, że producent, importer lub podmiot zajmujący się eksportem przejawia tak prokonsumenckie podejście? Może np. sprawdzić certyfikację towaru na okoliczność bezpiecznego kontaktu z żywnością. Najlepiej oczywiście, jeśli certyfikat został wystawiony przez rzetelny podmiot, którym bez wątpienia jest J.S. Hamilton!
czytaj więcej
Szkliwo reaktywne – co to takiego?
Porcelana szkliwiona wygląda pięknie. W ten sposób zabezpiecza się ją też przed działaniem wilgoci oraz wnikaniem zapachów i zabrudzeń. Co więcej, szkliwo nie musi być nawet błyszczące. Czy zatem każdy kubek, salaterka, filiżanka i talerz porcelanowy pokryty jest szkliwem reaktywnym? No właśnie nie, bo takie szkliwo, to coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej
Konfitura i dżem z żurawiny – 3 pomysły!
Idealnym dodatkiem do mięs, serów czy kanapek jest konfitura żurawinowa. Nie tylko stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, ale też to niezwykle smaczna przekąska, która urozmaici smak wielu dań. Tradycyjna, z innymi owocami czy z dodatkiem soli – sprawdź, jaka konfitura przypadnie Ci do gustu. Zobacz, jak je zrobić.
czytaj więcej
Co można zrobić z liści winogron?
Na rynku znaleźć możemy wiele produktów spożywczych, które są nietypowe, niekonwencjonalne, a przez to bardzo rzadko używane w naszej kuchni. W innych zakątkach świata są jednak doskonale znane od setek lat i prawdopodobnie trudne do zastąpienia. Tak jest chociażby z liśćmi winogron, które u nas okazjonalnie dodawane są do kiszonych ogórków. Natomiast w Grecji stanowią prawdziwy przysmak, bez którego kuchnia wyglądałaby zupełnie inaczej. Co można zrobić z liści winogron i dlaczego warto?
czytaj więcej
Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy
Dzięki rosnącej modzie na zero i less waste, coraz więcej osób dowiaduje się tego, co wiedziały już nasze babcie – że wiele produktów, które wyrzucaliśmy do śmieci, nadaje się do jedzenia. Tak jest chociażby z liśćmi niektórych warzyw, na przykład liśćmi rzodkiewki. Mają wyrazisty smak, są zdrowe i można zrobić z nich naprawdę pyszne dania.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem ze śliwek?
Koniec lata i rychły początek jesieni to sezon na śliwki. Te niezwykle smaczne owoce jada się na świeżo, ale równie ochoczo zjadamy je pod postacią dżemów, konfitur i powideł. Doskonale pasują do pieczywa, ciast, pączków, naleśników i innych słodkich deserów. Przygotowanie dżemu ze śliwek jest niezwykle proste, jednakże dość czasochłonne. Jak zrobić dżem ze śliwek? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Szok termiczny a właściwości szkła – szkło sodowe i borokrzemowe
Szkło, jak każdy materiał, ma określone właściwości fizyczne. Ich znajomość może pomóc nie tylko w eksperymentach naukowych, ale również w codziennym użytkowaniu kuchennym. Ze szkła robi się wiele naczyń, a także szklanki i kubki. Warto wiedzieć, jak używać ich tak, by nie pękły. Wyjaśnijmy sobie więc, czym jest szok termiczny szkła. Sprawdźmy też różnicę pomiędzy szkłem sodowym, a borokrzemowym. Dobrze wybrane szklanki to korzyść dla wszystkich domowników!
czytaj więcej
Dlaczego tłuszcz spływa na boki patelni podczas smażenia?
Dno patelni ogólnie jest bardzo istotnym elementem konstrukcji. To dzięki niemu takie produkty działają na domowych kuchenkach oraz płytach indukcyjnych. Co jednak, gdy tłuszcz spływa na boki na nowej, markowej i solidnej patelni nieprzywierającej? Czy to wada produkcyjna, efekt złego użytkowania, czy może kryje się za tym coś więcej? Jak zbudowane jest dno patelni aluminiowych, a jak naczyń ze stali nierdzewnej?
czytaj więcej
Jak mrozić grzyby?
Grzyby to leśny skarb. Są wyjątkowo popularne jesienią, ponieważ wtedy przypada na nie sezon, a ich cena jest zdecydowanie niższa niż w innych porach roku. Dodatkowo wiele osób pasjonuje się zbieraniem grzybów. Co jednak, gdy w naszej spiżarni znajduje się ich nadmiar? Możemy śmiało je mrozić. Podpowiadamy, jak to zrobić.
czytaj więcej
Płyta indukcyjna a zdrowie – czyli co musisz wiedzieć o gotowaniu na płycie indukcyjnej
Nie da się ukryć, że płyta indukcyjna to świetny wynalazek współczesności. Zrodzona z potrzeby zwiększenia bezpieczeństwa w domu, w którym są dzieci. Zaprojektowana z myślą on nowoczesnym designie i ułatwieniu pielęgnacji. Na koniec warto podkreślić znaczne skrócenie czasu gotowania na płycie indukcyjnej – szybsze przygotowanie wrzątku, błyskawicznie rozgrzana patelnia, a nawet sprawniejsze stworzenie twojej ulubionej jaglanki. Pytanie brzmi, czy płyta indukcyjne jest zdrowa, czy szkodliwa? Postaramy się wykorzystać naszą wiedzę, by odpowiedzieć na nie w pełni.
czytaj więcej
Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?
Warzywa to nieodłączny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Jako że zawierają one szereg składników odżywczych, są w stanie zagwarantować naszemu organizmowi prawidłową pracę i zredukować ryzyko wystąpienia szeregu chorób. Za wyjątkowo zdrowe uznawane są zielone warzywa. Które rośliny zalicza się do tej kategorii? Co zawierają warzywa zielone?
czytaj więcej
Co to są nowalijki?
Początek wiosny to czas, gdy zakończonej zimie nasz organizm zaczyna domagać się witamin i minerałów. Pomogą nam dostarczyć je tak zwane nowalijki, czyli młode wiosenne warzywa. Co to są nowalijki? Kiedy pojawiają się nowalijki? Jakie potrawy przygotować można na bazie wiosennych warzyw? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Szklanki termiczne do kawy — co to takiego?
Jesteście miłośnikami niebanalnych, przykuwających wzrok naczyń? Szklanki termiczne do kawy z pewnością przypadną Wam do gustu! Szklanki do kawy z podwójnym dnem to gwarancja codziennych sukcesów w oryginalnym serwowaniu ulubionych kofeinowych czy ziołowych napojów. Dlaczego jeszcze warto zaopatrzyć się w szklanki termiczne z podwójną ścianką?
czytaj więcej
Gęsiarka żeliwna — do czego się przydaje?
Mianem gęsiarki określa się dużą brytfannę z przykrywką. Jej nazwa wywodzi się od tradycyjnej potrawy, jaką się w niej przyrządza, czyli pieczonej gęsi. Gęsiarka do pieczenia to naczynie, które wykorzystać można na różne sposoby. Sprawdza się ona do przygotowywania zarówno dań na bazie drobiu i ryb, jak i zapiekanek czy chleba.
czytaj więcej
Butelki do nalewek — kupisz je na Tadar.pl!
Domowej roboty nalewki to smaczne, rozgrzewające, łatwe w przygotowaniu trunki, którymi poczęstować możecie odwiedzających Was gości. W jaki sposób należy je przechowywać? Do tego celu niezbędne będą specjalne butelki. Jeżeli zastanawiacie się, które z nich warto kupić, koniecznie przeczytajcie ten wpis.
czytaj więcej
Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Potrzebujecie akcesorium, z pomocą którego z łatwością zmielicie ulubione zioła i przyprawy lub przyrządzicie swoją własną mieszankę? Moździerz znakomicie sprawdzi się do tego celu! Dlaczego warto już dziś zaopatrzyć się w ten kuchenny gadżet?
czytaj więcej
Nie tylko soda i ocet — 5 ekologicznych środków czystości
Mop płaski wyciskany czy kosz na śmieci to akcesoria do sprzątania, które znaleźć powinny się w każdym domu. Oprócz nich, zaopatrzyć należy się również w odpowiednie środki czystości. Doskonałą alternatywą dla chemicznych preparatów dostępnych w sklepach są ekologiczne preparaty, które z łatwością w kilka chwil przygotować można w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak to zrobić.
czytaj więcej
Przetwory na zimę — 3 pyszne przepisy
Domowej roboty przetwory zamknięte w słoiku ozdobnym to sprawdzony sposób na delektowanie się ulubionymi przysmakami przez okrągły rok. W dzisiejszym wpisie prezentujemy wam najsmaczniejsze przepisy na przetwory na zimę. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy słodkich dżemów, jak i fani kwaśnych soków oraz zwolennicy wytrawnych sałatek.
czytaj więcej
Czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa?
Patelnia ceramiczna to produkt, który znaleźć można w wielu polskich kuchniach. Trudno się temu dziwić — posiada ona cały szereg zalet. Zalicza się do nich między innymi możliwość przygotowania potraw z dodatkiem bardzo małej ilości tłuszczu oraz odporność na uszkodzenia. Jakie są inne atuty ceramicznych patelni? Jak należy ich używać? Czy porysowana patelnia jest szkodliwa? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z dobrymi patelniami ceramicznymi — poniżej.
czytaj więcej
Naczynia emaliowane — za i przeciw
Naczynia emaliowane większości z nas kojarzą się z kuchniami mam i babć. W ostatnim czasie zestawy garnków tego typu cieszą się coraz większą popularnością i spotkać można je w wielu współczesnych aranżacjach. Jakie są ich główne zalety i wady? Wszystkie niezbędne informacje na temat garnków emaliowanych znajdziecie poniżej.
czytaj więcej
Kieliszek, kufel czy pokal do piwa? Rodzaje szklanek do piwa
Zapewne nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, lecz odpowiedni sposób zaserwowania piwa ma wpływ zarówno na jego kolor czy pianę, jak i aromat oraz ogólne wrażenia estetyczne. Napój ten serwować można nie tylko w klasycznym kuflu. Do tego celu wykorzystuje się również inne kieliszki do piwa. W tym wpisie pokrótce je opiszemy.
czytaj więcej