DARMOWA DOSTAWA od 129 zł NATYCHMIASTOWA WYSYŁKA!
Uwaga! Zamówienia zrealizowane do godziny 12.00 wysyłane są tego samego dnia!

Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl

Aktualności Porady 26.06.2025

Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.

czytaj więcej

Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?

Porady 13.06.2025

Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.

czytaj więcej

Polimer PTFE w opinii Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka – co warto wiedzieć o PTFE w kuchni?

Aktualności 12.06.2025

Naczynia z powłoką PTFE są popularne i użytkowane w wielu domach. Wszyscy korzystamy z ich niebywałych właściwości zapobiegających przywieraniu składników. To produkty, które potrafią wiele ułatwić, zapewnić wygodę tworzenia dań oraz pielęgnacji pokrytych nią naczyń, a nawet wpływają na to, że posiłki mogą być smażone na znacznie mniejszej ilości tłuszczu (czasem niemal beztłuszczowo). Jednak czy powłoki PTFE są bezpieczne? Jak ich struktura zachowuje się w kontakcie z żywnością? Czy patelnia lub garnek nią pokryte pod wpływem temperatury wydzielają szkodliwe substancje? Opinię na ten temat wydał niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) w oficjalnym dokumencie z dnia 02.06.2025 roku.

czytaj więcej