Jak wybrać chlebak? Oto 3 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę!
Jakie parametry wziąć pod uwagę wybierając chlebak?
Zanim zdecydujemy się na zakup chlebaka, określmy, w której części kuchni ma się znajdować. Pozwoli nam to na ustalenie, jakiej wielkości model zmieści się w wyznaczonej przestrzeni. Pojemność chlebaka na pieczywo dopasować należy również do ilości domowników. Inny pojemnik na chleb sprawdzi się bowiem u singla, inny – u kilkuosobowej rodziny. Nie bez znaczenia jest również styl, w jakim została urządzona kuchnia. We wnętrzach klasycznych najlepiej prezentować będą się tradycyjne chlebaki drewniane, w nowoczesnych – metalowe.Z czego produkuje się pojemniki na chleb?
Do produkcji chlebaków wykorzystuje się rozmaite materiały. Do najpopularniejszych z nich zalicza się:- Drewno – chlebaki drewniane od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością na rynku. Trudno się temu dziwić – są one niedrogie, a jednocześnie elegancko się prezentują. Znajdujące się w ich wnętrzu pieczywo przez długi czas zachowuje swoją świeżość, a to ze względu na to, iż taki chlebak gwarantuje należytą wilgotność oraz temperaturę. Do zalet tego typu produktów zaliczyć można również trwałość i odporność na uszkodzenia. Przykładem może być chlebak drewniany bukowy Bochenek 29x39,5x18 cm duży. To model o klasycznej formie i żaluzjowym zamknięciu. Wykonanie z wysokiej jakości drewna bukowego stanowi gwarancję wieloletniego użytkowania. Jeżeli planujecie zakup chlebaka drewnianego, koniecznie przeczytajcie tekst (Chlebak drewniany – co musisz o nim wiedzieć?).
- Metal – chlebaki metalowe charakteryzują się estetycznym wyglądem. Są one lekkie, trwałe oraz odporne na stłuczenia. Co więcej, nie odbarwiają się, nie odkształcają, nie chłoną zapachów i charakteryzują się łatwością w utrzymaniu w czystości. Godnym polecenia modelem jest chlebak metalowy mały Tadar Salvador 30,5 x 20,7 x 15 cm biały/czarny. Produkt ten wykonany został z lekkiej, wytrzymałej stali węglowej, która na długi czas zachowuje swoje cenne właściwości oraz estetyczny wygląd.
- Ceramikę – do zalet chlebaków ceramicznych zaliczyć można między innymi fakt, iż nie wchodzą one w reakcję z przechowywanym w ich wnętrzu chlebem. Nie odbarwiają się i nie chłoną zapachów, są odporne na korozję i łatwe w utrzymaniu w czystości. Bez obaw można czyścić je pod bieżącą wodą czy myć z użyciem detergentów. Umieszczone w takim chlebaku pieczywo na długi czas zachowuje świeżość.
- Bambus – wykonany z niego chlebak jest trwały i odporny na zarysowania. Zaopatrując się w niego możemy mieć pewność, że posłuży nam on przez wiele lat, nie ulegając korozji i nie odkształcając się na skutek działania detergentów. Bambusowy chlebak pozwala na długi czas zachować świeżość przechowywanego w nim pieczywa. Nie przepuszcza on wilgoci, a co więcej – nie reaguje na zmiany temperatury. Takim pojemnikiem na pieczywo jest chlebak bambusowy KonigHOFFER Cosmic pistacjowy. Na uwagę zasługuje jego specyficzna forma gwarantująca stabilność oraz komfort użytkowania. Chlebak ten przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnego designu. Stanowi on połączenie bambusu oraz wysokiej jakości stali węglowej.
- Plastik – plastikowe chlebaki są niedrogie, lekkie, a także odporne na działanie wilgoci, wody oraz detergentów. Co więcej, z czasem nie odkształcają się i nie zarysowują.
W naszym asortymencie znaleźć można również funkcjonalne pojemniki i opakowania do żywności, w których przechowywać można kawę czy makaron oraz rozmaite słoiki i akcesoria na płatki śniadaniowe lub herbatę.
W naszym sklepie internetowym Tadar.pl znaleźć można bogaty wybór wysokiej jakości chlebaków na pieczywo różniących się od siebie zarówno wielkością, jak i stylistyką oraz materiałem wykonania.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej