Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?

Porady 8.08.2022

Niektóre liście są jadalne i chętnie dołączamy je do swojej diety – to jarmuż, ale także liście selera, pietruszki czy nawet winogron. A co z liśćmi orzecha włoskiego? Mogłoby się wydawać, że nie mają nam nic do zaoferowania. Błędnie! Nie jest to może składnik, który sprawdzi się podczas gotowania. Jednak bez problemu zrobisz z niego napar, a nawet nalewkę.

Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?

Liście orzecha włoskiego to bardzo niepozorny składnik, o którym rzadko myślimy w kontekście kulinarnym czy zdrowotnym. Szkoda, bo mogą one naprawdę pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. Co kryją w sobie liście orzecha włoskiego? Właściwości liści są nadal znane wyłącznie tym, którzy zainteresowani są ziołolecznictwem. Na całe szczęście ta wiedza jest obecnie dostępna dla każdego.

Liście orzecha włoskiego zbierane są najczęściej wczesnym latem, a następnie suszone. Wszystko ze względu na ich właściwości ściągające i przeciwzapalne, które wykorzystywane są do leczenia zapaleń skóry. Za właściwości ściągające odpowiadają garbniki, których w liściach orzecha włoskiego może być nawet 10%. Oprócz tego liście zawierają flawonoidy – silny antyoksydant – oraz olejki eteryczne działające bakteriobójczo i dezynfekująco. Dzięki tym substancjom zwykły napar z suszonych liści orzecha włoskiego może być doskonałym tonikiem dla osób borykających się z trądzikiem lub też płukanką ograniczającą występowanie łupieżu.

Czytaj także:

Liście orzecha włoskiego – zastosowanie

Liście orzecha włoskiego to składnik, który zasługuje na stanowczo więcej uwagi. Zwłaszcza, że można stosować go jako pomoc przy wielu problemach i schorzeniach.

Suszone liście orzecha włoskiego wystarczy zmienić w napar, wrzucając do kubka jedną lub dwie łyżki liści, a następnie zalewając wrzątkiem. Napar należy parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Tak przygotowany płyn może być płukanką wykorzystywaną przy problemach skórnych, takich jak grzybica, ale również trądzik. Co ciekawe, wiele kobiet używało naparów z liści orzechów włoskich, by podkreślić naturalnie brązowy kolor włosów. To świetna metoda zwłaszcza dla osób młodych, które jednocześnie mogą borykać się z łupieżem ze względu na zwiększone wydzielanie sebum.

Do czego jeszcze wykorzystuje się liście orzecha włoskiego? Do kiszenia ogórków! Tak samo, jak w przypadku liści winogron, ta część drzewa orzechowego sprawia, że smak ogórków jest bardziej charakterystyczny i wyrazisty. Oczywiście w tym celu używa się świeżych liści, a nie suszonych. Wystarczy włożyć je w słoiki, w których znajdują się także ogórki, czosnek, chrzan i inne dodatki. To jednak nie wszystko, co można zrobić z liści orzecha włoskiego. Sprawdzą się one również podczas przygotowywania…nalewki!

Czytaj także:

Nalewka z liści orzecha włoskiego – przepis

Do czego wykorzystać liście orzecha włoskiego? Nalewka to najlepszy pomysł na to, by zrobić z nich coś dobrego. Przepis na nalewkę z liści orzecha włoskiego jest naprawdę prosty. Nie wymaga też wielu składników.

Składniki i przygotowanie:

Wystarczy, że 30 gramów suszonych liści orzecha zalejesz wódką lub spirytusem (150 mililitrów) oraz woda przegotowaną (100 mililitrów). Wszystkie proporcje możesz oczywiście zmienić, by otrzymać większą ilość nalewki. Składniki możesz wlać w niewielkie garnki pojedyncze lub słoiki – wybór zależy od Ciebie. Pamiętaj, że nalewka musi być szczelnie zamknięta. Przez dwa tygodnie nalewka z liści orzecha włoskiego powinna się macerować. Po tym czasie wystarczy przecedzić nalewkę przez gazę i przelać ją do innego naczynia. Butelki szklane są najlepsze do tego celu. Tak przygotowana nalewka powinna stać w lodówce przez kilka dni. Po tym czasie jest już gotowa do spożycia.

Jak więc widzisz, liście orzecha włoskiego to naprawdę niepozorny składnik, z którego można jednak zrobić wiele dobrego. A Ty, kiedy masz zamiar zrobić swoją nalewkę z suszonych liści?