Co można zrobić z liści winogron?
Na rynku znaleźć możemy wiele produktów spożywczych, które są nietypowe, niekonwencjonalne, a przez to bardzo rzadko używane w naszej kuchni. W innych zakątkach świata są jednak doskonale znane od setek lat i prawdopodobnie trudne do zastąpienia. Tak jest chociażby z liśćmi winogron, które u nas okazjonalnie dodawane są do kiszonych ogórków. Natomiast w Grecji stanowią prawdziwy przysmak, bez którego kuchnia wyglądałaby zupełnie inaczej. Co można zrobić z liści winogron i dlaczego warto?
Co można zrobić z liści winogron?
Liście winogron to składnik bardzo niepozorny. Mogłoby się wydawać, że można zrobić z nich wyłącznie drobny dodatek do ogórków kiszonych. Liście winogron do kiszenia ogórków są używane głównie przez prawdziwych specjalistów, którzy dobrze wiedzą, że ten niewielki składnik jest w stanie bardzo zmienić smak kiszonki. Co więcej, niektórzy twierdzą, że liście winogron do ogórków kiszonych mogą wpłynąć na chrupkość ogórka.
Czy tak jest rzeczywiście? Nie wiemy. Wiemy jednak, że liście winogron w zalewie to przysmak grecki i bałkański, który zajadany jest od wielu, wielu lat. Ogromną popularnością cieszy się również dolma, czy też dolmades, które są gołąbkami zawijanymi właśnie w marynowane liście winogron.
Dlaczego warto włączyć do swojej diety ten składnik? Odpowiedź jest prosta – resweratrol. To polifenol, a zatem bardzo silny antyoksydant, który występuje w czarnej porzeczce, malinach, a także ciemnych winogronach i winorośli. Jego właściwości przeciwzapalne są doskonale znane, tak samo jak działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Niektórzy parzą liście winogron i przygotowują z nich płukanki do jamy ustnej. Oprócz tego herbatka z tych roślin działa moczopędnie i może pomóc przy infekcji dróg moczowych. Co zatem kryją liście winogron? Zastosowanie, które jest naprawdę warte uwagi.
Czytaj także:
- Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?
- Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
- Co można zrobić z liści kalafiora?
Liście winogron – przepisy
Co mogą zaoferować Ci liście winogron? Przepis na dolmę czy zwykłe gołąbki to oczywistość. A co powiesz na kiszone liście? Albo może faszerowane – na przykład pastą jajeczną czy też warzywami? To przysmaki, które zajada się na Bałkanach, jednak również w Polsce mogą cieszyć się zainteresowaniem. Warto przygotować je na spotkanie rodzinne czy przyjęcie, by zaskoczyć swoich gości. Zacznijmy od kiszonych liści winogron.
Czytaj także:
- Jak jeść tanio i zdrowo?
- Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
Kiszone liście winogron
Kiszone liście winogron – jak zrobić ten przysmak? Bardzo podobnie, jak wszystkie inne kiszonki. Musisz mieć do tego oczywiście odpowiednią zalewę z wody oraz soli – tu przydadzą się garnki pojedyncze, w których ją ugotujesz – a także dodatki, takie jak czosnek, ziarna pieprzu, gorczycy, liście laurowe czy korzeń chrzanu. Dodaj to, co lubisz najbardziej. Następnie chwyć po liście winogron. Muszą być zbierane podczas kwitnienia, czyli od początku czerwca do końca września. Wybieraj tylko te liście, które są zdrowe, jędrne, zielone, bez żadnej plamki. Umyj liście i usuń łodygi. Później zacznij je rolować – niektórzy wkładają jeden rulonik w następny, by ukisić jak najwięcej liści. Włóż je w słoiki razem z dodatkami i zalej wodą z solą. Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie możesz wyjąć ze słoika liście winogron – kiszone i przepyszne.
Liście winogron – gołąbki
Gołąbki zawijane w liście winogron to wcale nie taka nowość. Są znane w Grecji i na Bałkanach, a i w naszym kraju niektóre gospodynie przygotowywały takie światowe dania w swoich kuchniach. Nic zresztą w tym dziwnego – to danie jest naprawdę przepyszne. Niezależnie od tego, jaki farsz znajdzie się w środku.
Jak zrobić takie gołąbki? Najpierw zastanówmy się nad tym, jakie liście winogron na gołąbki będą najlepsze. Jeśli sięgasz po świeże liście, muszą być piękne, bez żadnej skazy, zbierane w sezonie. Możesz jednak także zrobić gołąbki z ukiszonych wcześniej liści – te robi się znacznie krócej, choć są równie pyszne. Liście winogron na gołąbki powinny być jędrne i całe, by nie rozpadły się podczas gotowania.
Liście winogron do gołąbków warto sparzyć dosłownie przez sekundę, by łatwiej się je zawijało. Przygotuj farsz z wołowiny mielonej, ryżu oraz cebuli. Dodaj kminek, sól i pieprz, a także natkę pietruszki, choć nie jest ona konieczna. Zawiń liście tak samo, jak robisz to z kapustą. Gotuj faszerowane liście winogron w garnku, w szklance wody, przez około 15 minut. Możesz również upiec je w naczyniu żaroodpornym. Teraz wyciągnij miski, półmiski, salaterki – cokolwiek, na czym możesz podać gołąbki swoim gościom – i polej je obficie oliwą. Będzie pysznie!
Koniecznie wypróbuj liście winogron w kuchni i sprawdź, jak wiele smaku kryje się w tej niepozornej roślinie.
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej