Polimer PTFE w opinii Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka – co warto wiedzieć o PTFE w kuchni?

PTFE według badań niemieckiego BfR
Federalny Instytut Oceny Ryzyka to niezależna, niemiecka instytucja. Zajmuje się ona naukową oceną i badaniem zagrożeń m.in. dla żywności. Co to znaczy? Działania tego podmiotu ukierunkowane są na wzmocnienie ochrony zdrowia konsumentów poprzez weryfikację procesu produkcji i przygotowania żywności, możliwości jej zanieczyszczenia oraz dodawanych do niej składników. Oczywiście to jedynie ułamek odpowiedzialności BfR, jednak bardzo istotny dla zrozumienia jego roli w dyskusji, doradztwie i nadaniu norm prawnych dla popularnych polimerów PTFE, które można spotkać w wielu domowych kuchniach.
Głównym przekazem wspomnianego oświadczenia z 02.06.2025, którego autorem jest Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR), jest konkluzja, iż nie należy upatrywać zagrożeń zdrowotnych w naczyniach z powłoką nieprzywierającą PTFE. Czytamy w nim również, że wspomniany polimer może stanowić zagrożenie jedynie wówczas, gdy gotując, smażąc lub piekąc, użytkownik doprowadzi do silnego przegrzania np. garnka, czy też patelni. W dokumencie wskazana jest wręcz wartość progu temperatury, po którego przekroczeniu powłoka PTFE zaczyna wydzielać szkodliwe substancje i jest to 360 st. Celsjusza.
Jednocześnie z w/wym. oświadczeniu znalazła się też informacja, że w trakcie użytkowania naczyń z powłoką PTFE substancje fluorowe przenikają do jedzenia. BfR uspokaja jednak, że ilości takich związków, wydzielanych podczas obróbki termicznej (jeśli np. patelnia użytkowana jest w sposób prawidłowy) są bardzo niewielkie. W opinii niemieckich specjalistów z Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka nie należy oczekiwać negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów w związku z tym zjawiskiem.
Powłoki PTFE – ogólna charakterystyka
Stosowanie specjalnie spreparowanych polimerów PTFE w przypadku naczyń kuchennych ma szereg zalet. Łatwiej umyć tak zabezpieczoną patelnię. Można też na niej smażyć przy użyciu odrobiny oleju, a i tak składniki będą świetnie chronione przed przywieraniem. Co więcej, powłoki na bazie politetrafluoroetylenu charakteryzują się:
- hydrofobową strukturą (odporne na wnikanie wody)
- powierzchnią oleofobową (gwarancja nieabsorbowania tłuszczów)
- strukturą obojętną biologicznie, nieaktywną chemicznie (nie jest trawiony przez organizm; wydalany w całości)
- współcześnie zmodyfikowanym składem (od roku 2013 PTFE jest wolne od szkodliwych dodatków PFOA)
- akceptacją i technologią dopuszczoną do użytku przez UE
Co warto wiedzieć o PTFE?
Polimer PTFE to twór na wskroś chemiczny. Bazuje na wielu substancjach pomocniczych, które w oderwaniu od związku uznawane są za szkodliwe. Jednakże skoro powłoki te dopuszcza się do bezpiecznego kontaktu z żywnością, musi się za nimi kryć coś, co sprawia, że konsument nie ma się ostatecznie czego obawiać. Tym czymś jest proces produkcyjny polegający na utrwaleniu takiego polimeru wewnątrz garnków, patelni, czy też naczyń do pieczenia. Polega to na tzw. spiekaniu, czyli podgrzewaniu pod ciśnieniem. Metoda ta powoduje, że substancje budujące wiązania PTFE łączą się, a następnie twardnieją w trakcie chłodzenia. Co więcej, większość ze związków pomocniczych ulega na tym etapie rozpadowi, gdyż spełniły one już swoją rolę w procesie. Te, które pozostają w strukturze polimeru, są tak silnie związane z powłoką, że ich ponowne uwolnienie jest skrajnie utrudnione.
Jak już wcześniej ustaliliśmy, punktem krytycznym dla PTFE jest temperatura 360 st. C. Wiąże się ona bowiem z granicą termiczną, za którą polimer ten ulega rozpadowi. To dlatego w instrukcjach użytkowania patelni i garnków z taką powłoką zamieszcza się przestrogę, by pod żadnym pozorem nie nagrzewać pustego naczynia. Obecność jedzenia lub wody sprawia, że korpus nie jest w stanie osiągnąć tak dużej wartości. W warunkach domowych uzyskanie tak skrajnego rozgrzania jest niemal niemożliwe (w gastronomi współczynnik ten znacząco rośnie). Podaje się jednak, że szczególnie użytkownicy kuchenek gazowych i indukcyjnych powinni zachować w tym zakresie szczególną ostrożność. Nigdy natomiast nie należy używać takich produktów bez dokładnego umycia ich przed pierwszym wykorzystaniem w kuchni.
Przypadki chorób znane są tylko z przemysłowej produkcji PTFE, a nie z gospodarstw domowych. Warto też wiedzieć, że:
- na palnikach gazowych aluminiowe naczynia są w stanie bezpiecznie osiągnąć temperaturę 350 st. C, czyli nierzadko granicę swojej maksymalnej odporności
- garnki i patelnie aluminiowe z dnem magnetycznym są w stanie osiągnąć temperaturę od 200 do 300 st. C
- płyty ceramiczne nagrzewają naczynia do poziomu 200-350 st. C
- maksymalna wartość, jaką jest w stanie uzyskać produkt z powłoką PTFE w piekarniku to 250 st. C
Warto przeczytać

Sałatka z kapusty pekińskiej
Szukasz pomysłu na szybką, lekką i pełną witamin przekąskę? Kapusta pekińska to jeden z najbardziej wszechstronnych składników, który świetnie sprawdzi się jako baza do różnorodnych sałatek. Jej delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że sałatka z kapusty pekińskiej stanie się ulubionym dodatkiem do Twoich codziennych posiłków. Niezależnie od tego, czy szukasz propozycji na imprezę, czy po prostu chcesz urozmaicić swoją dietę, sałatka z kapusty pekińskiej na pewno Cię nie zawiedzie.
czytaj więcej
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcej
Babskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej
6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcej
Z czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcej
Drinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcej
Dobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcej
Przetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcej
Kuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcej