Jak jeść tanio i zdrowo?
Jak jeść tanio i zdrowo?
Jak jeść tanio? Wystarczy sięgać po najtańsze produkty bez zastanawiania się, czy są one dobre dla naszego zdrowia. Jak jeść tanio, a zdrowo? To dopiero zagadka. Nie jest jednak tak trudna do rozwikłania, jak mogłoby ci się wydawać. Istnieje wiele sposobów na to, by wprowadzić do swojego domu tanie i zdrowe odżywianie. Jednym z nich jest robienie własnych przetworów, zamiast kupowania gotowych. Kolejny to mrożenie żywności – woreczki do mrożenia pomogą ci uratować produkty, które w innej sytuacji zostałyby wyrzucone. Pojemniki do przechowywania żywności także okazują się pomocne w zachowaniu świeżości, dzięki czemu możesz dłużej korzystać z niektórych produktów. W oszczędzaniu pomaga także planowanie swoich zakupów, przygotowywanie tygodniowego menu, zrezygnowanie z butelkowanej wody czy robienie dań z resztek. To tylko kilka tajników zdrowego i taniego jedzenia.
Czytaj także:
- Pomysły na potrawy z kalafiorem
- Zdrowe przekąski w podróży
- Szybkie i zdrowe śniadanie
- 3 akcesoria kuchenne, dzięki którym przygotujesz zdrowe jedzenie
Tania zdrowa dieta
Zdrowa tania dieta nie jest niemożliwa. Postaw chociażby na promocje oraz znalezienie swojego ulubionego sklepu – także tego z warzywami. Tania i zdrowa dieta powinna opierać się w dużej mierze właśnie na nich. Szukasz pomysłu na tanie i zdrowe jedzenie do pracy? Idealnym przykładem są wytrawne muffiny. Za niewielkie pieniądze zrobisz ich na tyle dużo, by rozdzielić je między siebie i dzieciaki. Zdrowa i tania dieta polega na sprytnych rozwiązaniach. Czego potrzebujesz?
- 300 gramów mąki pszenno-żytniej
- 2 jajek
- Małego jogurtu naturalnego (kup duży, a resztę zostaw do muesli)
- Pół szklanki oleju rzepakowego
- 3 buraków
- Szczypty soli
- Łyżeczki sody lub proszku do pieczenia.
Sodę połącz z mąką i solą. Jajka roztrzep i połącz z olejem oraz jogurtem, a następnie dodaj do suchych składników. Obierz buraki za pomocą obieraczki do warzyw i owoców, a następnie pokrój je w kosteczkę. Tu przydatne mogą okazać się takie urządzenia, jak krajalnice do warzyw i owoców czy też gilotyny do warzyw. Dodaj buraki do ciasta i włóż je do foremek. Do muffinek możesz dodać także inne warzywa, które akurat zalegają w lodówce – szpinak, marchewkę, cebulę czy pora. Piecz muffinki przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Teraz weź tylko torebki i papier śniadaniowy, by zapakować wszystkim te pyszności.
Czytaj także:
- Jak myć warzywa i owoce?
- Co to są nowalijki?
- Jak pokroić warzywa?
- Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?
Tanie zdrowe jedzenie
Tanie i zdrowe produkty to przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe. Wykorzystuj je w swoich potrawach, by mieć pewność, że jedzenie jest smaczne i sycące. Zdrowe i tanie produkty nierzadko znajdziesz w sklepach na promocjach – kupuj je nawet na krótko przed upływem terminu ważności, by ugotować coś, co możesz zamrozić. Tanie i zdrowe jedzenie może przecież poczekać na swoją kolej.
Jeśli udało ci się kupić mięso w promocji, wykorzystaj to i zrób zupę – na przykład rosół. To dobra baza, by zrobić chociażby krupnik czy pomidorówkę. Bulion przydaje się też przy różnych daniach, takich, jak gulasze czy risotto. Możesz go również zamrozić. Tak, zdrowe i tanie jedzenie może być różnorodne. Po zrobieniu rosołu zostało ci pewnie sporo warzyw i oczywiście mięso. Możesz zrobić z niego farsz na pierogi – poszatkuj mięso, dodaj marchewkę i seler pokrojone w drobną kostkę. Przypraw całość dużą ilością majeranku, który będzie świetnie komponować się z resztą składników. Zrób ciasto z pół kilograma mąki i gorącej wody oraz szczypty soli. Pamiętaj, że po zagnieceniu powinno chwilę odpocząć pod ściereczką. Później możesz je rozwałkować i zacząć lepić pierożki z farszem. Jeśli pierogów wyszło sporo, po ugotowaniu możesz je zamrozić. I to tyle. Zdrowe, tanie jedzenie bywa bardzo proste. Tak jak w tym przypadku.
Czytaj także:
- Jak przygotować zdrowy posiłek?
- Jak zdrowo się odżywiać?
- Jakie tłuszcze są zdrowe?
- Jak zrobić warzywa na parze?
- Jak zrobić zdrowe lody?
Tanie i zdrowe przepisy
Jak jeść tanio i zdrowo? Przepisy podpowiadają, by wykorzystywać to, co ma się w lodówce i przede wszystkim niczego nie marnować. Z warzyw po rosole nie musisz robić pierogów. Możesz wykorzystać je do warzywnej sałatki. Przepisy na tanie i zdrowe jedzenie nie powinny być skomplikowane, bo zdrowe posiłki wcale nie są trudne do przyrządzenia. Skup się na tym, by zawsze zawierały warzywa, nie bagatelizuj mocy roślinnych źródeł białka, zrezygnuj z częstego jedzenia szynek i mięs na rzecz ryb. Przede wszystkim jednak gotuj tak, by nie wyrzucać. Rób przetwory, mroź, przygotowuj sałatki czy dania z wszystkiego – jak na przykład gulasze. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie lekko podstarzałych pieczarek, marchewek i otwartego już przecieru pomidorowego.
Tak naprawdę sekretem taniej i zdrowej diety jest umiejętne korzystanie z produktów i wybieranie tego, co można użyć na wiele sposobów, zamiast gotowych już dań, które wcale nie są takie tanie. Gotuj, ciesz się sukcesami w kuchni i wykorzystuj wszystkie produkty na 100%.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej