Jak my膰 warzywa i owoce? 8 rad

Mycie warzyw i owoc贸w – dlaczego to takie wa偶ne?
Zapominaj膮c o myciu warzyw i owoc贸w stawiasz na szali swoje zdrowie. Takie niedopatrzenie mo偶e sko艅czy膰 si臋 dolegliwo艣ciami 偶o艂膮dkowymi lub powa偶nym zatruciem. Powodem mog膮 by膰 np. pestycydy stosowane podczas uprawy ro艣lin. S膮 to silne 艣rodki chemiczne, kt贸re nie pozostaj膮 oboj臋tne dla zdrowia twoich bliskich. Nigdy nie wiesz te偶, kto wcze艣niej dotyka艂 wybrane przez ciebie warzywa lub owoce. Wirusy oczywi艣cie gin膮 po pewnym czasie, ale co je艣li twoje niedopatrzenie poci膮gnie za sob膮 ca艂膮 seri臋 niefortunnych zdarze艅. W tak prosty spos贸b mo偶e przenosi膰 si臋 wiele chor贸b. Profilaktyczna ochrona przed nimi nie jest jednak skomplikowana. Wystarczy mycie owoc贸w przed jedzeniem. Podobnie r贸b z warzywami.
Podstawowe zasady, czyli jak my膰 warzywa i owoce
Zanim zaczniesz kroi膰, obiera膰 i miesza膰 wszystko ze sob膮 zadbaj o zdezynfekowanie 偶ywno艣ci. Mycie warzyw i owoc贸w to niewielki wysi艂ek, kt贸ry ci si臋 op艂aci. Nawet nie wiesz, jak taki drobiazg mo偶e szybko zamieni膰 si臋 w codzienny sukces i wspom贸c tw贸j zdrowy tryb 偶ycia. Oto kilka naszych podstawowych rad.1. Woda, w kt贸rej myjesz, powinna mie膰 kwa艣ny odczyn, a wi臋c zmieszaj j膮 np. z octem jab艂kowym w proporcjach 1 litr/125 ml (lub z dwoma 艂y偶kami kwasku cytrynowego). Po 3 minutach w takim roztworze wystarczy op艂uka膰 warzywa i owoce.
2. Cytrusy, kt贸rych sk贸rki i tak nie jemy, warto przed wykorzystaniem obla膰 dok艂adnie wrz膮tkiem.
3. Zanim w og贸le przyst膮pisz do mycia warzyw i owoc贸w zadbaj o higien臋 w艂asnych d艂oni (ciep艂a woda z myd艂em sprawi si臋 w takim przypadku bardzo dobrze).
4. Podczas moczenia bardzo dobrze sprawdzi si臋 te偶 roztw贸r wody z octem i 3 艂y偶kami soli.
5. Osuszaj owoce czystym r臋cznikiem bawe艂nianym lub papierowym (pocieraj膮c dodatkowo zredukujesz liczb臋 szkodliwych mikrob贸w).
6. Miska lub inne naczynie, w kt贸rym myjesz warzywa i owoce tak偶e musz膮 by膰 w pe艂ni czyste. Zadbaj o to bezpo艣rednio przed moczeniem i p艂ukaniem jedzenia.
7. 艢rodki do dezynfekcji oraz p艂yn do naczy艅 nie s膮 dobrym pomys艂em, je艣li chcesz odpowiednio dba膰 o higien臋 sk艂adnik贸w i zastanawiasz si臋 jak umy膰 warzywa lub owoce przed jedzeniem.
Jak usun膮膰 pestycydy z warzyw i owoc贸w – nasze rady
Tylko ekologiczne uprawy warzyw i owoc贸w, co do kt贸rych masz pewno艣膰 pochodzenia i warunk贸w wzrostu, uchroni膮 ci臋 przed ryzykiem zatrucia pestycydami. W innym przypadku musisz broni膰 si臋 samodzielnie. Dobra wiadomo艣膰 jest taka, 偶e jest na to prosty, domowy spos贸b. Jaki? Ekologiczne mycie warzyw i owoc贸w z pestycyd贸w polega na:- przygotowaniu roztworu z 1 litra wody i 1 艂y偶ki sody oczyszczonej,
- dok艂adnym zanurzeniu warzyw lub owoc贸w w roztworze i pozostawieniu ich tak na minimum 5 minut,
- dok艂adnym op艂ukaniu umytych w ten spos贸b sk艂adnik贸w pod bie偶膮c膮 wod膮,
- osuszeniu owoc贸w oraz warzyw suchym i czystym r臋cznikiem papierowym lub materia艂owym.
O tym, czy do uprawy wykorzystano pestycydy, poinformuje ci臋 kolor wody pozosta艂ej po moczeniu. M臋tno艣膰, 偶贸艂ty kolor, t艂uste smugi na powierzchni – je艣li to w艂a艣nie zosta艂o w misce, to wiedz, 偶e w艂a艣nie uchroni艂e艣 swoj膮 rodzin臋 przed powa偶nym zatruciem. Mycie owoc贸w i warzyw przed spo偶yciem jest, jak widzisz, 艂atwe i mo偶na to zrobi膰 z pomoc膮 og贸lnodost臋pnych 艣rodk贸w. Naprawd臋 warto!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej