Jak my膰 warzywa i owoce? 8 rad

Porady 13.04.2020


Mycie warzyw i owoc贸w – dlaczego to takie wa偶ne?

Zapominaj膮c o myciu warzyw i owoc贸w stawiasz na szali swoje zdrowie. Takie niedopatrzenie mo偶e sko艅czy膰 si臋 dolegliwo艣ciami 偶o艂膮dkowymi lub powa偶nym zatruciem. Powodem mog膮 by膰 np. pestycydy stosowane podczas uprawy ro艣lin. S膮 to silne 艣rodki chemiczne, kt贸re nie pozostaj膮 oboj臋tne dla zdrowia twoich bliskich. Nigdy nie wiesz te偶, kto wcze艣niej dotyka艂 wybrane przez ciebie warzywa lub owoce. Wirusy oczywi艣cie gin膮 po pewnym czasie, ale co je艣li twoje niedopatrzenie poci膮gnie za sob膮 ca艂膮 seri臋 niefortunnych zdarze艅. W tak prosty spos贸b mo偶e przenosi膰 si臋 wiele chor贸b. Profilaktyczna ochrona przed nimi nie jest jednak skomplikowana. Wystarczy mycie owoc贸w przed jedzeniem. Podobnie r贸b z warzywami.


Podstawowe zasady, czyli jak my膰 warzywa i owoce

Zanim zaczniesz kroi膰, obiera膰 i miesza膰 wszystko ze sob膮 zadbaj o zdezynfekowanie 偶ywno艣ci. Mycie warzyw i owoc贸w to niewielki wysi艂ek, kt贸ry ci si臋 op艂aci. Nawet nie wiesz, jak taki drobiazg mo偶e szybko zamieni膰 si臋 w codzienny sukces i wspom贸c tw贸j zdrowy tryb 偶ycia. Oto kilka naszych podstawowych rad.

1. Woda, w kt贸rej myjesz, powinna mie膰 kwa艣ny odczyn, a wi臋c zmieszaj j膮 np. z octem jab艂kowym w proporcjach 1 litr/125 ml (lub z dwoma 艂y偶kami kwasku cytrynowego). Po 3 minutach w takim roztworze wystarczy op艂uka膰 warzywa i owoce.

2. Cytrusy, kt贸rych sk贸rki i tak nie jemy, warto przed wykorzystaniem obla膰 dok艂adnie wrz膮tkiem.

3. Zanim w og贸le przyst膮pisz do mycia warzyw i owoc贸w zadbaj o higien臋 w艂asnych d艂oni (ciep艂a woda z myd艂em sprawi si臋 w takim przypadku bardzo dobrze).

4. Podczas moczenia bardzo dobrze sprawdzi si臋 te偶 roztw贸r wody z octem i 3 艂y偶kami soli.

5. Osuszaj owoce czystym r臋cznikiem bawe艂nianym lub papierowym (pocieraj膮c dodatkowo zredukujesz liczb臋 szkodliwych mikrob贸w).

6. Miska lub inne naczynie, w kt贸rym myjesz warzywa i owoce tak偶e musz膮 by膰 w pe艂ni czyste. Zadbaj o to bezpo艣rednio przed moczeniem i p艂ukaniem jedzenia.

7. 艢rodki do dezynfekcji oraz p艂yn do naczy艅 nie s膮 dobrym pomys艂em, je艣li chcesz odpowiednio dba膰 o higien臋 sk艂adnik贸w i zastanawiasz si臋 jak umy膰 warzywa lub owoce przed jedzeniem.


Jak usun膮膰 pestycydy z warzyw i owoc贸w – nasze rady

Tylko ekologiczne uprawy warzyw i owoc贸w, co do kt贸rych masz pewno艣膰 pochodzenia i warunk贸w wzrostu, uchroni膮 ci臋 przed ryzykiem zatrucia pestycydami. W innym przypadku musisz broni膰 si臋 samodzielnie. Dobra wiadomo艣膰 jest taka, 偶e jest na to prosty, domowy spos贸b. Jaki? Ekologiczne mycie warzyw i owoc贸w z pestycyd贸w polega na:
- przygotowaniu roztworu z 1 litra wody i 1 艂y偶ki sody oczyszczonej,
- dok艂adnym zanurzeniu warzyw lub owoc贸w w roztworze i pozostawieniu ich tak na minimum 5 minut,
- dok艂adnym op艂ukaniu umytych w ten spos贸b sk艂adnik贸w pod bie偶膮c膮 wod膮,
- osuszeniu owoc贸w oraz warzyw suchym i czystym r臋cznikiem papierowym lub materia艂owym.

O tym, czy do uprawy wykorzystano pestycydy, poinformuje ci臋 kolor wody pozosta艂ej po moczeniu. M臋tno艣膰, 偶贸艂ty kolor, t艂uste smugi na powierzchni – je艣li to w艂a艣nie zosta艂o w misce, to wiedz, 偶e w艂a艣nie uchroni艂e艣 swoj膮 rodzin臋 przed powa偶nym zatruciem. Mycie owoc贸w i warzyw przed spo偶yciem jest, jak widzisz, 艂atwe i mo偶na to zrobi膰 z pomoc膮 og贸lnodost臋pnych 艣rodk贸w. Naprawd臋 warto!