Jak myć warzywa i owoce? 8 rad
Mycie warzyw i owoców – dlaczego to takie ważne?
Zapominając o myciu warzyw i owoców stawiasz na szali swoje zdrowie. Takie niedopatrzenie może skończyć się dolegliwościami żołądkowymi lub poważnym zatruciem. Powodem mogą być np. pestycydy stosowane podczas uprawy roślin. Są to silne środki chemiczne, które nie pozostają obojętne dla zdrowia twoich bliskich. Nigdy nie wiesz też, kto wcześniej dotykał wybrane przez ciebie warzywa lub owoce. Wirusy oczywiście giną po pewnym czasie, ale co jeśli twoje niedopatrzenie pociągnie za sobą całą serię niefortunnych zdarzeń. W tak prosty sposób może przenosić się wiele chorób. Profilaktyczna ochrona przed nimi nie jest jednak skomplikowana. Wystarczy mycie owoców przed jedzeniem. Podobnie rób z warzywami.
Podstawowe zasady, czyli jak myć warzywa i owoce
Zanim zaczniesz kroić, obierać i mieszać wszystko ze sobą zadbaj o zdezynfekowanie żywności. Mycie warzyw i owoców to niewielki wysiłek, który ci się opłaci. Nawet nie wiesz, jak taki drobiazg może szybko zamienić się w codzienny sukces i wspomóc twój zdrowy tryb życia. Oto kilka naszych podstawowych rad.1. Woda, w której myjesz, powinna mieć kwaśny odczyn, a więc zmieszaj ją np. z octem jabłkowym w proporcjach 1 litr/125 ml (lub z dwoma łyżkami kwasku cytrynowego). Po 3 minutach w takim roztworze wystarczy opłukać warzywa i owoce.
2. Cytrusy, których skórki i tak nie jemy, warto przed wykorzystaniem oblać dokładnie wrzątkiem.
3. Zanim w ogóle przystąpisz do mycia warzyw i owoców zadbaj o higienę własnych dłoni (ciepła woda z mydłem sprawi się w takim przypadku bardzo dobrze).
4. Podczas moczenia bardzo dobrze sprawdzi się też roztwór wody z octem i 3 łyżkami soli.
5. Osuszaj owoce czystym ręcznikiem bawełnianym lub papierowym (pocierając dodatkowo zredukujesz liczbę szkodliwych mikrobów).
6. Miska lub inne naczynie, w którym myjesz warzywa i owoce także muszą być w pełni czyste. Zadbaj o to bezpośrednio przed moczeniem i płukaniem jedzenia.
7. Środki do dezynfekcji oraz płyn do naczyń nie są dobrym pomysłem, jeśli chcesz odpowiednio dbać o higienę składników i zastanawiasz się jak umyć warzywa lub owoce przed jedzeniem.
Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców – nasze rady
Tylko ekologiczne uprawy warzyw i owoców, co do których masz pewność pochodzenia i warunków wzrostu, uchronią cię przed ryzykiem zatrucia pestycydami. W innym przypadku musisz bronić się samodzielnie. Dobra wiadomość jest taka, że jest na to prosty, domowy sposób. Jaki? Ekologiczne mycie warzyw i owoców z pestycydów polega na:- przygotowaniu roztworu z 1 litra wody i 1 łyżki sody oczyszczonej,
- dokładnym zanurzeniu warzyw lub owoców w roztworze i pozostawieniu ich tak na minimum 5 minut,
- dokładnym opłukaniu umytych w ten sposób składników pod bieżącą wodą,
- osuszeniu owoców oraz warzyw suchym i czystym ręcznikiem papierowym lub materiałowym.
O tym, czy do uprawy wykorzystano pestycydy, poinformuje cię kolor wody pozostałej po moczeniu. Mętność, żółty kolor, tłuste smugi na powierzchni – jeśli to właśnie zostało w misce, to wiedz, że właśnie uchroniłeś swoją rodzinę przed poważnym zatruciem. Mycie owoców i warzyw przed spożyciem jest, jak widzisz, łatwe i można to zrobić z pomocą ogólnodostępnych środków. Naprawdę warto!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej