Zasady przechowywania warzyw i owoców

Nawet suszone owoce skrywają w tym wypadku swoje tajemnice, choć ich przydatność do spożycia jest i tak znacznie dłuższa niż świeżych pomidorów, sałaty, brokułu i innych kolorowych warzyw. Z naszą pomocą poznasz najważniejsze zasady przechowywania tego rodzaju produktów spożywczych oraz ograniczysz lub całkowicie wyeliminujesz ze swojego domu zjawisko marnowania żywności.
Można mrozić, ale również… – przechowywanie owoców i warzyw
Wkładając owoce do zamrażalnika, warto dodatkowo zabezpieczyć je z pomocą specjalnych woreczków do mrożonek. Dzięki temu zapewniasz im nie tylko higienę przechowywania, ale możesz również podzielić smakowity zapas na porcje np. do ulubionych koktajli. W przypadku, gdy wkładasz je do lodówki lub trzymasz w misce na kuchennym blacie, musisz zdawać sobie sprawę, że niektóre z nich (m.in. jabłka, brzoskwinie, banany) wydzielają tzw. etylen. Jego ilość zależy od temperatury otoczenia oraz dojrzałości. O co w tym chodzi? Etylen to naturalny gaz przyspieszający po zerwaniu dojrzewanie wielu owoców oraz warzyw.Czasem, gdy zostawisz twarde brzoskwinie na parapecie, to po jednym do dwóch dni są już miękkie i dojrzałe. Szybszy efekt uzyskasz, wkładając je do papierowej torby i zamykając ją. Jest z tym jednak jeden zasadniczy problem, ponieważ etylen wpływa również na inne owoce, które przechowuje się razem z takimi bananami, czy śliwkami. Naszą radą jest, więc odseparowanie od siebie poszczególnych owoców (no chyba, że masz pewność, że zostaną one już niedługo zjedzone lub zmienią się w pyszną sałatkę, czy też mleczny koktajl). Owoce, które wydzielają najwięcej etylenu, i które zdecydowanie warto przechowywać osobno to: jabłka, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki oraz gruszki. W przypadku warzyw są to pomidory i cebule.
W temperaturze pokojowej czy w lodówce?
Oto odwieczne pytanie, które zadajemy sobie zaraz obok tego, kiedy najlepiej myć warzywa oraz owoce. Czy wiesz, że robiąc to, przygotowując je do przechowywania, możesz sprawić, że zaczną się szybko psuć? Wystarczy jednak po umyciu dokładnie je osuszyć, aby ten problem zniknął, a ulubione jabłka lub pomidory były od razu gotowe do spożycia. Wracając jednak do meritum; lodówka czy koszyk z owocami i warzywami na kuchennym blacie? To zależy od tego, co zamierzasz przechowywać:- do lodówki włóż brokuły, granaty, jabłka, maliny, truskawki, winogrona, jagody, czereśnie, kalafior, kukurydzę, marchew, por, sałatę, zielony groszek, jarmuż, roszponkę, kapustę, szparagi oraz brukselkę,
- w temperaturze pokojowej najlepiej czują się cukinie, cytryny, dynie, pomarańcze, melony, grejpfruty, kabaczki, banany, bakłażany, ogórki, cebule, pomidory, ziemniaki oraz świeży czosnek,
- gdy już dojrzeją, możesz włożyć do lodówki także śliwki, morele, mango, nektarynki, kiwi, gruszki, ananasa, brzoskwinie, awokado, a także melony i papaje.
W czym przechowywać warzywa i owoce?
Wszystko oczywiście zależy od tego, czy chcesz je umieścić w warunkach chłodniczych, czy pozostawić w temperaturze pokojowej. W lodówce są zazwyczaj specjalnie wydzielone strefy. Producenci produkują swój sprzęt z myślą o wydłużeniu świeżości warzyw oraz owoców. Nierzadko spotkasz więc w ich modelach szuflady dedykowane stworzeniu optymalnych warunków do przechowywania. Gdy nie ma już w nich miejsca lub chcesz oddzielić warzywa, które produkują dużo etylenu od innych, możesz skorzystać z całej gamy pojemników do przechowywania żywności. Ich największą zaletą jest szeroka gama rozmiarów, wygoda użytkowania i bezproblemowa pielęgnacja. Ustawiając owoce na blacie kuchennym, warto natomiast skorzystać ze specjalnych koszy drucianych. Nawet gdy znajdą się w nich jabłka i banany, budowa kosza o wiele łatwiej rozproszy wydzielany przez nie gaz napędzający samoistne dojrzewanie. Prawidłowa cyrkulacja powietrza uchroni również zawartość przed negatywnymi skutkami działania wysokiej temperatury powietrza (zwłaszcza w sezonie letnich upałów).
Przechowywanie suszonych owoców – ogóle zasady
Suszone owoce kupione w sklepie są specjalnie zabezpieczone przed zepsuciem, a więc możesz trzymać je w ich własnych opakowaniach. Zazwyczaj są to też niewielkie porcje, co znacznie ułatwia utrzymanie ich świeżości oraz przydatności do spożycia. Co jednak zrobić, gdy szukasz recepty na stworzenie odpowiednich warunków samodzielnie wysuszonym owocom? Pamiętaj przede wszystkim, żeby:- znaleźć im suche miejsce z ograniczonym dostępem do światła,
- postarać się dla nich o jak najniższą temperaturę (ok. 10℃) np. ustawiając je na półce w spiżarni, garażu lub piwnicy,
- ustawić je z dala od kuchennych źródeł ciepła (kaloryfera i kuchenki),
- umieścić je w szczelnym opakowaniu (najlepiej próżniowym),
- opisać partię suszonych owoców datą zamknięcia, aby łatwiej planować ich późniejsze wykorzystanie i zapobiec zepsuciu oraz konieczności zmarnowania tego cennego dodatku do dań i deserów.
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej