Zasady przechowywania warzyw i owoców

Nawet suszone owoce skrywają w tym wypadku swoje tajemnice, choć ich przydatność do spożycia jest i tak znacznie dłuższa niż świeżych pomidorów, sałaty, brokułu i innych kolorowych warzyw. Z naszą pomocą poznasz najważniejsze zasady przechowywania tego rodzaju produktów spożywczych oraz ograniczysz lub całkowicie wyeliminujesz ze swojego domu zjawisko marnowania żywności.
Można mrozić, ale również… – przechowywanie owoców i warzyw
Wkładając owoce do zamrażalnika, warto dodatkowo zabezpieczyć je z pomocą specjalnych woreczków do mrożonek. Dzięki temu zapewniasz im nie tylko higienę przechowywania, ale możesz również podzielić smakowity zapas na porcje np. do ulubionych koktajli. W przypadku, gdy wkładasz je do lodówki lub trzymasz w misce na kuchennym blacie, musisz zdawać sobie sprawę, że niektóre z nich (m.in. jabłka, brzoskwinie, banany) wydzielają tzw. etylen. Jego ilość zależy od temperatury otoczenia oraz dojrzałości. O co w tym chodzi? Etylen to naturalny gaz przyspieszający po zerwaniu dojrzewanie wielu owoców oraz warzyw.Czasem, gdy zostawisz twarde brzoskwinie na parapecie, to po jednym do dwóch dni są już miękkie i dojrzałe. Szybszy efekt uzyskasz, wkładając je do papierowej torby i zamykając ją. Jest z tym jednak jeden zasadniczy problem, ponieważ etylen wpływa również na inne owoce, które przechowuje się razem z takimi bananami, czy śliwkami. Naszą radą jest, więc odseparowanie od siebie poszczególnych owoców (no chyba, że masz pewność, że zostaną one już niedługo zjedzone lub zmienią się w pyszną sałatkę, czy też mleczny koktajl). Owoce, które wydzielają najwięcej etylenu, i które zdecydowanie warto przechowywać osobno to: jabłka, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki oraz gruszki. W przypadku warzyw są to pomidory i cebule.
W temperaturze pokojowej czy w lodówce?
Oto odwieczne pytanie, które zadajemy sobie zaraz obok tego, kiedy najlepiej myć warzywa oraz owoce. Czy wiesz, że robiąc to, przygotowując je do przechowywania, możesz sprawić, że zaczną się szybko psuć? Wystarczy jednak po umyciu dokładnie je osuszyć, aby ten problem zniknął, a ulubione jabłka lub pomidory były od razu gotowe do spożycia. Wracając jednak do meritum; lodówka czy koszyk z owocami i warzywami na kuchennym blacie? To zależy od tego, co zamierzasz przechowywać:- do lodówki włóż brokuły, granaty, jabłka, maliny, truskawki, winogrona, jagody, czereśnie, kalafior, kukurydzę, marchew, por, sałatę, zielony groszek, jarmuż, roszponkę, kapustę, szparagi oraz brukselkę,
- w temperaturze pokojowej najlepiej czują się cukinie, cytryny, dynie, pomarańcze, melony, grejpfruty, kabaczki, banany, bakłażany, ogórki, cebule, pomidory, ziemniaki oraz świeży czosnek,
- gdy już dojrzeją, możesz włożyć do lodówki także śliwki, morele, mango, nektarynki, kiwi, gruszki, ananasa, brzoskwinie, awokado, a także melony i papaje.
W czym przechowywać warzywa i owoce?
Wszystko oczywiście zależy od tego, czy chcesz je umieścić w warunkach chłodniczych, czy pozostawić w temperaturze pokojowej. W lodówce są zazwyczaj specjalnie wydzielone strefy. Producenci produkują swój sprzęt z myślą o wydłużeniu świeżości warzyw oraz owoców. Nierzadko spotkasz więc w ich modelach szuflady dedykowane stworzeniu optymalnych warunków do przechowywania. Gdy nie ma już w nich miejsca lub chcesz oddzielić warzywa, które produkują dużo etylenu od innych, możesz skorzystać z całej gamy pojemników do przechowywania żywności. Ich największą zaletą jest szeroka gama rozmiarów, wygoda użytkowania i bezproblemowa pielęgnacja. Ustawiając owoce na blacie kuchennym, warto natomiast skorzystać ze specjalnych koszy drucianych. Nawet gdy znajdą się w nich jabłka i banany, budowa kosza o wiele łatwiej rozproszy wydzielany przez nie gaz napędzający samoistne dojrzewanie. Prawidłowa cyrkulacja powietrza uchroni również zawartość przed negatywnymi skutkami działania wysokiej temperatury powietrza (zwłaszcza w sezonie letnich upałów).
Przechowywanie suszonych owoców – ogóle zasady
Suszone owoce kupione w sklepie są specjalnie zabezpieczone przed zepsuciem, a więc możesz trzymać je w ich własnych opakowaniach. Zazwyczaj są to też niewielkie porcje, co znacznie ułatwia utrzymanie ich świeżości oraz przydatności do spożycia. Co jednak zrobić, gdy szukasz recepty na stworzenie odpowiednich warunków samodzielnie wysuszonym owocom? Pamiętaj przede wszystkim, żeby:- znaleźć im suche miejsce z ograniczonym dostępem do światła,
- postarać się dla nich o jak najniższą temperaturę (ok. 10℃) np. ustawiając je na półce w spiżarni, garażu lub piwnicy,
- ustawić je z dala od kuchennych źródeł ciepła (kaloryfera i kuchenki),
- umieścić je w szczelnym opakowaniu (najlepiej próżniowym),
- opisać partię suszonych owoców datą zamknięcia, aby łatwiej planować ich późniejsze wykorzystanie i zapobiec zepsuciu oraz konieczności zmarnowania tego cennego dodatku do dań i deserów.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej