Zdrowe przekąski w podróży – 13 prostych przepisów na przekąski
Szybkie przekąski na wyjazd – doradzamy
Zaaferowani przygotowaniami do wyjazdu często zapominamy, jak ważne jest zadbanie o potrzeby organizmu. Podróż ma swój koszt w energii. Ciało będzie potrzebowało więc wielu mikroelementów. Można je dostarczyć właśnie z pomocą dobrze dobranej przekąski na podróż. Wcale nie trzeba poświęcać jej wiele czasu, choć zawsze warto zadbać o to, by znalazły się w niej ulubione smaki. Do zabrania prowiantu na wyjazd wyśmienicie nadają się zamykane na klipsy pojemniki na żywność. My najchętniej wrzucamy wówczas do nich na szybko:- Pokrojone w słupki surowe warzywa (np. marchewka, kalarepa, buraki)
- Mieszankę bakalii (np. orzechy nerkowca z suszoną żurawiną i pestkami dyni)
- Gorzką czekoladę, ciasto z poprzedniego dnia lub domowe babeczki
- Swoją ulubioną mieszankę musli (warto by znalazły się w niej orzechy i suszone owoce)
- Świeże owoce (banany, truskawki, jabłka, a nawet mandarynki)
Zdrowe przekąski na podróż – nasze pomysły
Im więcej czasu na przygotowanie jedzenia, tym bardziej można puścić wodzę apetycznej wyobraźni. Gdy nie trzeba się spieszyć, mogą powstać naprawdę smakowite cuda i przekąski na drogę. Oczywiście muszą być proste i umożliwiać łatwe przewiezienie ze sobą. Jedzenie na wycieczce to także konieczność zadbania o wygodę spożywania posiłku. Na szczęście mamy kilka sprawdzonych przepisów, które ratują nas w chwilach głodu i są świetnym prowiantem na podróż (samochodem, rowerem, pieszo itd.). Oto najlepsze z nich:- Prosta i zdrowa sałatka w dedykowanym pojemniku (trochę porwanych liści sałaty, roszponka, ziarna łuskanego słonecznika, suszona żurawina, połówki pomidorków koktajlowych, płatki parmezanu oraz oliwa aromatyzowana ziołami)
- Domowe placuszki z kaszki manny, banana, jabłka i brzoskwini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z twarogiem, posiekanym porem, szczypiorkiem i czerwoną papryką (wystarczy wyciąć z ciasta kilka prostokątów, wymieszać składniki farszu, zawinąć i zapiec – idealne na ciepło, choć świetnie sprawdzą się również jako jedzenie w podróży na zimno)
Kanapki na podróż – przepisy
Jeśli ma być zdrowo, to warto wybrać ciemne pieczywo, czy też samodzielnie upiec chleb lub bułki. Kanapki mogą być jednocześnie szybką i zdrową przekąską na podróż. Można je schować do lunchboxów lub wykorzystać do tego celu papier śniadaniowy. Ich smak to natomiast pełna dowolność. Można wręcz powiedzieć, że kanapki na wycieczkę to propozycja dla każdego. Mogą być mięsne, wegańskie, na słodko, wytrawne, a nawet… bez użycia pieczywa. Zawsze są dobrą odpowiedzią na pytanie „jakie jedzenie na wyjazd?”. My polecamy wam szczególnie zapakować w podróż kanapki-przekąski z:- Pastą jajeczną, szczypiorkiem i kawałkami awokado
- Twarogiem, kiełkami rzodkiewki i paskami czerwonej papryki
- Pomidorem, żółtym serem, kilkoma plasterkami świeżego ogórka i masłem czosnkowym
- Pieczoną piersią z kurczaka, sałatą i mozzarellą
- Ulubionymi dodatkami zawiniętymi w pszenny placek tortilli (takie domowe wrapy to bardzo atrakcyjne jedzenie na podróż, także dla dzieci)
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej