Zdrowe przekąski w podróży – 13 prostych przepisów na przekąski

Porady 1.09.2020


Szybkie przekąski na wyjazd – doradzamy

Zaaferowani przygotowaniami do wyjazdu często zapominamy, jak ważne jest zadbanie o potrzeby organizmu. Podróż ma swój koszt w energii. Ciało będzie potrzebowało więc wielu mikroelementów. Można je dostarczyć właśnie z pomocą dobrze dobranej przekąski na podróż. Wcale nie trzeba poświęcać jej wiele czasu, choć zawsze warto zadbać o to, by znalazły się w niej ulubione smaki. Do zabrania prowiantu na wyjazd wyśmienicie nadają się zamykane na klipsy pojemniki na żywność. My najchętniej wrzucamy wówczas do nich na szybko:
 
  • Pokrojone w słupki surowe warzywa (np. marchewka, kalarepa, buraki)
  • Mieszankę bakalii (np. orzechy nerkowca z suszoną żurawiną i pestkami dyni)
  • Gorzką czekoladę, ciasto z poprzedniego dnia lub domowe babeczki
  • Swoją ulubioną mieszankę musli (warto by znalazły się w niej orzechy i suszone owoce)
  • Świeże owoce (banany, truskawki, jabłka, a nawet mandarynki)

     

Zdrowe przekąski na podróż – nasze pomysły

Im więcej czasu na przygotowanie jedzenia, tym bardziej można puścić wodzę apetycznej wyobraźni. Gdy nie trzeba się spieszyć, mogą powstać naprawdę smakowite cuda i przekąski na drogę. Oczywiście muszą być proste i umożliwiać łatwe przewiezienie ze sobą. Jedzenie na wycieczce to także konieczność zadbania o wygodę spożywania posiłku. Na szczęście mamy kilka sprawdzonych przepisów, które ratują nas w chwilach głodu i są świetnym prowiantem na podróż (samochodem, rowerem, pieszo itd.). Oto najlepsze z nich:
 
  • Prosta i zdrowa sałatka w dedykowanym pojemniku (trochę porwanych liści sałaty, roszponka, ziarna łuskanego słonecznika, suszona żurawina, połówki pomidorków koktajlowych, płatki parmezanu oraz oliwa aromatyzowana ziołami)
  • Domowe placuszki z kaszki manny, banana, jabłka i brzoskwini
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z twarogiem, posiekanym porem, szczypiorkiem i czerwoną papryką (wystarczy wyciąć z ciasta kilka prostokątów, wymieszać składniki farszu, zawinąć i zapiec – idealne na ciepło, choć świetnie sprawdzą się również jako jedzenie w podróży na zimno)

     

Kanapki na podróż – przepisy

Jeśli ma być zdrowo, to warto wybrać ciemne pieczywo, czy też samodzielnie upiec chleb lub bułki. Kanapki mogą być jednocześnie szybką i zdrową przekąską na podróż. Można je schować do lunchboxów lub wykorzystać do tego celu papier śniadaniowy. Ich smak to natomiast pełna dowolność. Można wręcz powiedzieć, że kanapki na wycieczkę to propozycja dla każdego. Mogą być mięsne, wegańskie, na słodko, wytrawne, a nawet… bez użycia pieczywa. Zawsze są dobrą odpowiedzią na pytanie „jakie jedzenie na wyjazd?”. My polecamy wam szczególnie zapakować w podróż kanapki-przekąski z:
 
  • Pastą jajeczną, szczypiorkiem i kawałkami awokado
  • Twarogiem, kiełkami rzodkiewki i paskami czerwonej papryki
  • Pomidorem, żółtym serem, kilkoma plasterkami świeżego ogórka i masłem czosnkowym
  • Pieczoną piersią z kurczaka, sałatą i mozzarellą
  • Ulubionymi dodatkami zawiniętymi w pszenny placek tortilli (takie domowe wrapy to bardzo atrakcyjne jedzenie na podróż, także dla dzieci)