Placuszki bananowo-brzoskwiniowe – przepis na zdrowe pancakes z kaszki manny!


Na śniadanie placuszki z kaszką manną i… owocami!

Z uśmiechem rozpocznij wyzwanie przemycenia do diety swojego dziecka kilku pysznych witamin. Niczym nie musisz się martwić. Smak się obroni, a wygląd skusi wszystkich domowników do wyboru tej metody na rozpoczęcie poranka. Takie domowe „pankejki” pachną przepięknie i są naturalnie słodkie. Zrobienie ich nie zajmuje wiele czasu, a odpowiednia patelnia do naleśników sprawi, że apetycznie się zarumienią. Wystarczy kilka prostych składników.


 

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI BANANOWO-BRZOSKWINIOWE
(proporcje na ok. 12 pancakes):

- kasza manna (1/2 szklanki)
- mleko krowie lub roślinne (1/2 szklanki)
- banan (1/2 owocu)
- brzoskwinia (1 sztuka)
- jajko

 


JAK ZROBIĆ „PANKEJKI” Z KASZY MANNY?

1. Zacznij od połączenia kaszki z zimnym mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, żeby składniki dobrze się połączyły, a całość zgęstniała.

2. W tym czasie w osobnej miseczce rozgnieć dokładnie obranego banana. Z pomocą domowej tarki zetrzyj również brzoskwinię.

3. Oddziel białko jajka od żółtka. Połącz papkę z kaszy manny z owocami oraz żółtkiem.

4. Na koniec ubij na sztywno białko i również dodaj do masy na domowe placuszki bananowo-brzoskwiniowe.

5. Niewielką ilość ciasta wlewaj na rozgrzaną i suchą patelnię. Czas smażenia zależy od twojej patelni. Najłatwiej idzie to na takiej z powłoką nieprzywierającą. Trzeba tylko zarumienić z obu stron i gotowe.
 


Placuszki z kaszy manny mają wiele twarzy!

Banany się skończyły? W sklepie nie było brzoskwini? W twoim domu nadal może zagościć pyszny i zdrowy poranek. Ogromną zaletą tego przepisu jest to, że zachęca do kreatywności. Baza jest łatwa do przygotowania, a kwestia zdrowych dodatków w pełni otwarta. Masz w domu jabłka, więc zetrzyj je i dodaj do kaszy, mleka i żółtka (oczywiście, zanim wlejesz gęstą piane z białka). Pamiętaj, miseczka, tarka, widelec i dobra patelnia non-stick będą twoim najlepszym orężem podczas takich śniadaniowych eksperymentów. Dzięki nim możesz poznać, czy „pankejki” z kaszki manny smakują dobrze z takimi dodatkami, jak:
  • borówki, maliny,
  • posiekane daktyle lub rodzynki,
  • mandarynki,
  • starta marchewka,
  • szczypta cynamonu.
 


Udane i puszyste placuszki – praktyczne porady

Najedzone i zdrowe dziecko to jeden z tych codziennych sukcesów, o który warto walczyć. W przypadku, gdy wybierzesz robienie pancakes z kaszy manny nie obędzie się bez odpowiedniej patelni. Powłoka ceramiczna, granitowa lub klasyczny non-stick to twoja ochrona przed przywieraniem ciasta na takie pankejki. Dzięki odpowiedniej patelni placuszki zarumienią się równomiernie, a odwracanie ich będzie proste. Najłatwiej będzie ci smażyć na patelni do naleśników. Jeśli natomiast chcesz dodatkowo urozmaicić wygląd śniadania dla swojego dziecka, sprawdź specjalny model z profilowanymi miejscami do wlania ciasta. Po jego użyciu na placuszkach zostanie kształt uśmiechu. Każdy z nich będzie także równy.

Jeśli natomiast zastanawiasz się, jak przechowywać takie placuszki, to wybierz szczelny pojemnik i domową lodówkę (nie trzymaj ich tam jednak dłużej niż do następnego dnia). Naszym zdaniem jest mało prawdopodobne, że coś zostanie na później. Mamy nadzieję, że się o tym szybko i smacznie przekonasz. To lepsze niż puszyste naleśniki amerykańskie!