Pyszna pizza z patelni na cieście drożdżowym – nie pieczona, tylko smażona!
Ciasto a pizza na patelni
Gości u nas często. Uwielbiamy, gdy cały dom nią pachnie. Zamykamy wówczas oczy i przenosimy się w wyobraźni do jakiejś małej, rodzinnej i włoskiej restauracji. Domowa pizza na cienkim i grubym cieście gości na talerzach w wielu domach. Wystarczą odpowiednie proporcje pszennego ciasta drożdżowego, właściwa temperatura i dobry program pieczenia… no właśnie, pieczenia. Pizzę z patelni się smaży na patelni, zamiast wkładać ją do piekarnika. Dla niektórych może to być za dużo – pogwałcenie tradycji, obyczaju i szacunku do tego dania. My lubimy jednak wystawiać nasze patelnie na smaczne próby i próbować takich sprytnych receptur. Łatwo przekuć je w codzienne sukcesy, na których tak się skupiamy w naszej pracy. Czas zatem sprawdzić, jakie ciasto na pizzę z patelni będzie najlepsze.PIZZA ROBIONA NA PATELNI – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- ciepła woda (ok. 170 ml)
- suche drożdże (1 łyżeczka)
- oliwa (1 łyżka)
- sól i cukier (po 1 płaskiej łyżeczce)
JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIZZĘ Z PATELNI?
2. Wlej przygotowaną wodę i oliwę. Ciasto wyrabiaj ręcznie, chyba że masz sprytny mikser z „hakami”, które zrobią to za ciebie. Poświęć na to minimum 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Zostaw kulę ciasta w misce, nakryj naczynie ściereczką lub zabezpiecz folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
4. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, lekko zagnieć, usuwając powietrze, a następnie rozciągnij i uformuj tak, aby bez problemu zakryło całe dno patelni. Jeśli uzyskany spód pizzy jest dla ciebie za gruby, podziel ciasto na dwie części i jedną zamroź.
5. Wnętrze patelni natłuść delikatnie oliwą. Nagrzej naczynie, włóż do niego ciasto, a następnie ustaw małą moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Podane proporcje najlepiej sprawdzą się w przypadku głębokiej patelni o średnicy minimum 30 cm.
6. Smaż przez 5 minut (baza na spód do pizzy z patelni już niemal gotowa), a następnie obróć ciasto na drugą stronę – to, że nieco się skurczyło, jest normalne, więc bez obaw.
W czasie gdy ciasto rośnie – pizza smażona na patelni
Godzina czasu to sporo, ale jeśli pizza z patelni ma smakować jak najlepiej, to warto poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Co prawda da się to zrobić trochę inaczej, czyli pomijając robienie ciasta i korzystając z takiego gotowego, ale wówczas pizza nie będzie tak puszysta, no i trzeba uważać, żeby jej nie przesuszyć. To jakie dodatki wybierzesz, to już twoja sprawa – pizza sezonowa z patelni smakuje równie dobrze do klasyczna z serem, szynką i cebulą. Na ich przygotowanie masz właśnie 60 minut. Ich oraz sosu pomidorowego, którym warto posmarować ciasto przed nałożeniem dodatków. Jeśli masz pieczarki, pokrój je i podsmaż. Boczek i paprykę również. Ser rozpuści się sam, wystarczy, że czekając, aż ciasto powiększy swoją objętość dzięki drożdżom, zetrzesz go nieco na tarce z małymi lub dużymi oczkami (te drugie sprawdzą się zwłaszcza w przypadku, gdy chcesz dodać nieco twardego sera). Upewnij się też, że masz wszystkie niezbędne akcesoria do pizzy – łopatkę do nakładania, nóż lub radełko, a nawet dużą deskę z drewna bambusowego do serwowania jej wprost na stół i krojenia pizzy zaraz po zdjęciu z patelni.
Pizza z patelni – łatwy przepis, szybki obiad!
Na czym to skończyliśmy? A tak, masz już przysmażony z jednej strony spód do pizzy, który właśnie został odwrócony. Teraz trzeba posmarować go z wierzchu sosem pomidorowym. Jeszcze go nie masz? Na co czekasz? Wymieszaj szybko 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 125 ml przecieru z pomidorów, pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub dwa świeże ząbki), łyżeczkę suszonego oregano oraz po szczypcie soli i pieprzu. Zrobione? No to smarujemy lekko zarumienioną stronę ciasta na pizzę z patelni połową przygotowanego sosu, a następnie… Zostało ci już tylko kilka prostych kroków!JAK DOKOŃCZYĆ PIZZĘ SMAŻONĄ NA PATELNI?
2. Przykryj patelnię pokrywką, ustaw moc palnika pomiędzy minimum a średnią i smaż tak przez minimum 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy wszystko dobrze się zasmażyło, oraz czy spód jest puszysty i lekko chrupiący.
3. Zdejmij patelnię z kuchenki i odstaw na 5 minut.
4. Wyjmij drewnianą łopatką pizzę i przełóż ją na drewnianą deskę, a następnie pokrój wedle uznania na wygodne w jedzeniu trójkąty.
5. Podawaj razem z drugą połową sosu pomidorowego do smarowania. No chyba, że lubisz czosnkowy lub jakiś inny, wtedy skorzystaj z własnego przepisu, robiąc pyszną pizzę na patelni.
Tworząc i smażąc naszą pizzę wykorzystaliśmy dużą patelnię granitową Konighoffer Venga. Dzięki temu, że ma ona powłokę zapobiegającą przywieraniu, nie musieliśmy martwić się, że ciasto będzie się przyklejać lub się przypali. Jeśli masz ochotą na coś mniej kalorycznego, zdrowszego, bezglutenowego i wegetariańskiego, polecamy również nasz przepis na fit pizzę z kalafiora!
Sprawdź polecane produkty:
blaszka do pizzy
miarka kuchenna
mata do pieczenia
Warto przeczytać
Patelnie Piccante Starke PRO – idealne do codziennego gotowania
Gotowanie jest sztuką, która wymaga od nas odpowiednich narzędzi. To właśnie one umożliwiają przygotowanie wybornych dań, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia! Dobre akcesoria kuchenne powinny więc znaleźć się w każdej kuchni – zarówno kucharzy profesjonalnych, jak i amatorów. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po patelnie Piccante Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Glossy Copper Starke PRO – eleganckie niczym patelnie miedziane
Patelnie to nie tylko naczynia umożliwiające sprawne przygotowywanie potraw. To także ozdoba kuchni – pięknie wykonane patelnie mogą być dumą każdego kucharza. Jeśli zwracasz uwagę nie tylko na funkcjonalność, ale również na design, z pewnością przypadną ci do gustu patelnie Glossy Copper Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Black Copper Starke PRO – eleganckie i praktyczne uzupełnienie Twojej kuchni
Naczynia kupujemy rzadko, gdyż traktujemy je jako swojego rodzaju inwestycję. Im bardziej są odporne na ścieranie, tym lepiej – eksploatujemy je przecież każdego dnia. Nikt jednak nie powiedział, że trwałe naczynia nie mogą pięknie wyglądać. Kolekcja Black Copper udowadnia, że to, co piękne może być także bardzo wytrzymałe.
czytaj więcejNaczynia Sirius Starke PRO – ultrawytrzymały pomocnik w Twojej kuchni
Bezpieczne, zdrowe i wytrzymałe naczynia to marzenie każdego kucharza. Na szczęście takie marzenia są bardzo proste do spełnienia. Naczynia idealne dla fanów gotowania to chociażby Sirius Starke PRO. Co świadczy o ich jakości? Dlaczego są wyjątkowym produktem na rynku?
czytaj więcejTeflon w kuchni – zastosowanie i właściwości
Globalna popularność tworzywa Teflon nie wzięła się znikąd. W pewnym miejscu historii doszło do szczęśliwego zbiegu okoliczności. W jego wyniku powstała substancja o śladowym poziomie adhezji (bardzo niskiej energii powierzchniowej, znacząco zmniejszającej tarcie), która jednocześnie była niezwykle odporna na niemal wszystkie substancje chemiczne (poza najmocniejszymi kwasami) oraz wysoką temperaturę. W krótkim czasie politetrafluoroetylen PTFE znalazł zastosowanie w… przemyśle motoryzacyjnym. Pokryte nim części ruchome np. silnika zużywały się wolniej, gdyż generowały miedzy sobą mniejsze tarcie. Niedługo potem Teflon został zarejestrowany, jako znak towarowy i zawitał do kuchni na całym świecie – najpierw w patelniach, a później również w garnkach!
czytaj więcejPowłoka GREBLON non-stick – sposób na nieprzywierające garnki i patelnie
Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą to dziś w kuchni standard. Przyzwyczailiśmy się, że możemy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez dodatku oleju, czy też masła. Chcemy jeść zdrowiej. Oczekujemy również innowacji, które ułatwią mycie tego typu naczyń. Dlaczego więc coraz częściej korzystamy z nieprzywierającej powłoki GREBLON? Jakie są jej rodzaje i właściwości? Gdzie tkwi jej przewaga nad innymi powłokami non-stick? Oto wszystko, co warto o niej wiedzieć!
czytaj więcejDekoracje świąteczne – najciekawsze pomysły na święta 2020
Zbliżające się święta wprowadzają wokoło wyjątkową atmosferę oczekiwania. Wiele osób jest ciekawych tego, co dostaną. Inni już snują plany i pomysły na święta. Powstają pierwsze listy prezentów, dań, a nawet zaczynamy się rozglądać za nowymi ozdobami gwiazdkowymi. Czasem jest to nowy świecznik, innym razem kolekcja bombek do przyozdobienia choinki. Są też nowe ozdoby na stół. Sprawdźmy wspólnie, co święta 2020 mogą zaoferować w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcejCo kupić na święta do 50 zł? 7 pomysłów na prezent!
Ograniczony budżet wcale nie musi być powodem nieudanego prezentu świątecznego. Pomysły na tanie prezenty można znaleźć z łatwością. Wystarczy poszukać, by zainspirować się i dać coś ładnego oraz praktycznego mamie, tacie, siostrze, żonie, bratu, dziewczynie i chłopakowi. Oferta sklepu internetowego Tadar.pl jest gotowa, by doradzić ci, co kupić na święta do 50 zł. Sprawdź nasze pomysły lub poszukaj na własną rękę czegoś równie dobrze wykonanego oraz użytecznego pod choinkę.
czytaj więcejW czym pić piwo?
Choć samo pytanie postawione w tytule może wydawać się banalne, to warto poświęcić mu chociaż chwilę. Przyjemność z picia dobrego piwa to bowiem nie tylko kwestia jego smaku, ale i podania, komfortu kosztowania, czy samej temperatury napoju. Niewątpliwie warto mieć w swoim domu odpowiednie szklanki do piwa. Właściwie są one także dobrym pomysłem na prezent. Istnieją też kufle i szklanki do piwa na nóżce – rozważmy więc przez chwilę każdą z tych możliwości.
czytaj więcej