Jesienne dodatki – pizza z sezonowych składników

Porady 14.11.2019

Pizza to danie, które pomoże ci we wdrożeniu zasady „no waste” we własnym domu. Czasem zostaje przecież kilka składników, z którymi nie wiadomo co robić. A gdyby tak je zapiec na chrupiącym cieście i zjeść w ten sposób pyszną kolację? Każde połączenie, które wydaje ci się apetyczne, będzie dobre. Ważne jest tylko, aby pamiętać o kilku zasadach. Pierwszą jest zadbanie o dobrą recepturę na ciasto. Na drugim miejscu musi być sos (niekoniecznie pomidorowy!). Ostatnią lokatę zajmują dodatki. Nie marnuj jedzenia, a jeśli planujesz upiec domową pizzę, to korzystaj z produktów sezonowych. To chyba wszystko. Zobaczymy więc, co pysznego ma dla nas jesień!


Ciasto na pizzę

Nie ma pizzy bez ciasta, tak jak nie ma jesieni bez liści w ciepłych barwach i ludzików z kasztanów. Przygotuj więc sobie dużą blachę do pieczenia pizzy lub okrągłą tortownicę. Upewnij się również, że masz w domu wszystko, co trzeba. Składniki, proporcje, czas pieczenia i inne przydatne porady znajdziesz w jednym z naszych październikowych artykułów. Jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj do niego podczas zagniatania łyżkę ziół prowansalskich.
 

Domowy sos na pizzę

Sos możesz zastąpić ketchupem. Ciasta do pizzy nic nie jest w stanie zastąpić, jednocześnie zachowując tak pożądane przez ciebie walory smakowe. Dobrze jednak postarać się, aby oba składniki były jak najlepiej przygotowane. W tym celu potrzebujesz teraz ok. 250 ml przecieru pomidorowego (może być w wersji z ziołami). Weź duży kubek emaliowany, wlej do niego przecier i dodaj pół łyżeczki czosnku granulowanego (jeden ząbek) oraz sól, pieprz i szczyptę cukru. Jeśli przecier był bez ziół, to możesz też wsypać do środka łyżkę oregano. Zagotuj całość, a następnie ustaw palnik na najmniejszy ogień i redukuj sos przez następne 15 minut, mieszając regularnie. Posmaruj nim przygotowane ciasto. Teraz pora na jesienne składniki.
 

Jesienne dodatki do pizzy

Tutaj masz naprawdę duże pole do popisu. Pamiętaj tylko, że pizza lubi umiarkowaną ilość składników. Jeśli przesadzisz, będzie ciężka i zapewne zacznie rwać się w dłoni. Co możesz zatem dodać – oprócz mozzarelli, parmezanu i innych ulubionych serów – aby uczcić jesienny obiad z rodziną? Rozważ przede wszystkim takie dodatki jak:
- grzyby inne niż pieczarki (składnik ten jest ciężkostrawny, więc nie przesadź z ilością),
- dynia hokkaido (miąższ pokrojony w kostkę),
- cienkie plasterki cukinii,
- czerwona papryka oraz cebula,
- brokuł,
- por.

Gdy nałożysz już wszystkie składniki i upewnisz się, że ich warstwa pozwala ciastu swobodnie oddychać, rozgrzej piekarnik. W tym czasie trzymaj cały czas swoją pizzę w cieple. Piecz całość ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól pizzy przez chwile odpocząć, nim zaczniesz ją kroić. Takie jesienne sukcesy dla całej rodziny to my rozumiemy!