Jesienne dodatki – pizza z sezonowych składników

Ciasto na pizzę
Nie ma pizzy bez ciasta, tak jak nie ma jesieni bez liści w ciepłych barwach i ludzików z kasztanów. Przygotuj więc sobie dużą blachę do pieczenia pizzy lub okrągłą tortownicę. Upewnij się również, że masz w domu wszystko, co trzeba. Składniki, proporcje, czas pieczenia i inne przydatne porady znajdziesz w jednym z naszych październikowych artykułów. Jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne, dodaj do niego podczas zagniatania łyżkę ziół prowansalskich.Domowy sos na pizzę
Sos możesz zastąpić ketchupem. Ciasta do pizzy nic nie jest w stanie zastąpić, jednocześnie zachowując tak pożądane przez ciebie walory smakowe. Dobrze jednak postarać się, aby oba składniki były jak najlepiej przygotowane. W tym celu potrzebujesz teraz ok. 250 ml przecieru pomidorowego (może być w wersji z ziołami). Weź duży kubek emaliowany, wlej do niego przecier i dodaj pół łyżeczki czosnku granulowanego (jeden ząbek) oraz sól, pieprz i szczyptę cukru. Jeśli przecier był bez ziół, to możesz też wsypać do środka łyżkę oregano. Zagotuj całość, a następnie ustaw palnik na najmniejszy ogień i redukuj sos przez następne 15 minut, mieszając regularnie. Posmaruj nim przygotowane ciasto. Teraz pora na jesienne składniki.Jesienne dodatki do pizzy
Tutaj masz naprawdę duże pole do popisu. Pamiętaj tylko, że pizza lubi umiarkowaną ilość składników. Jeśli przesadzisz, będzie ciężka i zapewne zacznie rwać się w dłoni. Co możesz zatem dodać – oprócz mozzarelli, parmezanu i innych ulubionych serów – aby uczcić jesienny obiad z rodziną? Rozważ przede wszystkim takie dodatki jak:- grzyby inne niż pieczarki (składnik ten jest ciężkostrawny, więc nie przesadź z ilością),
- dynia hokkaido (miąższ pokrojony w kostkę),
- cienkie plasterki cukinii,
- czerwona papryka oraz cebula,
- brokuł,
- por.
Gdy nałożysz już wszystkie składniki i upewnisz się, że ich warstwa pozwala ciastu swobodnie oddychać, rozgrzej piekarnik. W tym czasie trzymaj cały czas swoją pizzę w cieple. Piecz całość ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól pizzy przez chwile odpocząć, nim zaczniesz ją kroić. Takie jesienne sukcesy dla całej rodziny to my rozumiemy!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej