Domowa pizza na grubym i cienkim cieście — przepis na ciasto do pizzy domowej

Porady 14.10.2019
 

Przepis na pizzę na cienkim cieście

Jak prezentuje się najlepszy przepis na pizzę na cienkim cieście? Potrzebne Wam będą do tego następujące składniki:
 
  • 4 szklanki mąki — aby uzyskać dobre ciasto na pizzę, najlepiej kupić specjalną mąkę oznaczoną symbolem 00. Charakteryzuje się ona bardzo drobną granulacją i wysoką zawartością glutenu. Jeżeli nie udało Wam się znaleźć jej na sklepowych półkach, z powodzeniem możecie zastąpić ją mąką 500 lub 550,
  • 1 łyżeczka drożdży,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
 
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy je do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę, przekładając do miski i przykrywając ściereczką. Szybkie ciasto na pizzę powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu, wyjmujemy je z miski, kilkukrotnie zagniatamy, dzielimy na kawałki i rozwałkowując lub rozciągając formujemy cienkie placki. Po pokryciu ich ulubionymi składnikami, ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni.
 

Pizza na grubym cieście domowa — przepis

Domowa pizza na grubym cieście wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam zdecydowano się na zmodyfikowanie oryginalnego, włoskiego przysmaku. Przepis na pizzę domową na grubym cieście jest następujący:
 
  • 4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki świeżych drożdży (zastąpić można je taką samą ilością proszku do pieczenia — z pomocą każdego z tych składników uda Wam się uzyskać idealnie puszystą pizzę),
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 150 ml wody.
 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do nich 2 łyżki oleju oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Następnie ciasto na pizzę formujemy, wykładamy na blachę, pokrywamy ulubionymi składnikami i pieczemy przez 20 — 25 minut w temperaturze 250 stopni.
 

Domowa pizza na grubym cieście — niezbędne gadżety

Wykonanie i zaserwowanie pizzy domowej na grubym cieście ułatwią Wam różnego rodzaju praktyczne akcesoria z asortymentu naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Gwarancją codziennych, małych sukcesów w doskonaleniu się w przyrządzaniu potraw kuchni włoskiej jest między innymi specjalna blacha do pizzy. Nasza propozycja to wysokiej jakości blacha ze stali węglowej. Dzięki niej nie musisz obawiać się, że ciasto na pizzę jak z pizzerii przyklei się do formy. Brzeg o wysokości 3 cm ułatwia zrobienie dobrego, grubego ciasta na pizzę. Z pomocą takiej blachy z łatwością upieczenie również Wasze ulubione słodkie desery.
 
Pizza gotowa — jak ją podać? Najlepiej do tego celu sprawdzi się drewniana deska. Sięgnąć możecie na przykład po składający się z 3 elementów zestaw do serwowania pizzy, w którym znajdziecie okrągłą, bambusową deskę z rowkami ułatwiającymi pokrojenie ciasta na włoską pizzę na 6 równych części. Dodatkowo, komplet zawiera radełko do dzielenia ciasta oraz łopatkę, z pomocą której szybko i wygodnie przełożycie własnoręcznie wykonany przysmak na talerze.
 
Do tego celu warto wykorzystać akcesoria ze stali nierdzewnej. Charakteryzują się one dużą trwałością, właściwościami bakteriostatycznymi, a co więcej — są łatwe w utrzymaniu w czystości. Żaden miłośnik włoskiej kuchni nie może się również obyć bez profesjonalnego noża do pizzy.
 
Zrobienie domowej pizzy na cienkim lub grubym cieście nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników i praktycznych gadżetów, by po chwili w domowej kuchni móc poczuć się niczym w słonecznej Italii.