Teflon w kuchni – zastosowanie i właściwości

Polecane produkty 11.02.2021


Nieprzywierający Teflon – zastosowanie

To było jak odpowiedź na największe potrzeby ówczesnych gospodyń domowych. Nagle okazało się, że można smażyć bez obaw o przywieranie składników oraz z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Dania domowe stały się zdrowsze, a mięsa lub warzywa przestały się przypalać i przyklejać z powodu zbyt małej ilości oleju, czy też nie dość intensywnego mieszania. Ludzie stopniowo przekazywali sobie tę nowinkę technologiczną, aż obiegła cały świat i wszystkie zamieszkane kontynenty. Wystarczyło pokryć wnętrze patelni powłoką PTFE lub oryginalną powłoką Teflon. Niedługo później ktoś wpadł na pomysł, że w ten sam sposób można dostarczyć konsumentom również garnki pokryte powłoką Teflon. W krótkim czasie robienie jajek sadzonych, naleśników i placków ziemniaczanych mogło wejść na wyższy poziom komfortu. Bez przywierania, zmiany smaku dań oraz z zachowaniem wysokiego poziomu estetyki smażonych, duszonych i gotowanych składników. Nie bez znaczenia było też, że takie naczynia stały się banalnie proste w myciu oraz fakt, że Teflon jest obojętny chemicznie, czyli nie wchodzi w reakcję z żywnością i ludzkim organizmem, a zatem jest bezpieczny dla zdrowia!



Teflon dziś – jak zmieniło się PTFE?

Wreszcie można było smażyć niczym profesjonalny szef kuchni. W miarę rozwoju tej technologii modyfikowano również samą substancję, aby nadać jej jeszcze lepsze właściwości. Teflon jest odporny na uszkodzenia mechanicznie oraz chemicznie. Nie znaczy to, że jego dalsze wzmacnianie nie było jednym z celów osób, które nad nim pracowały. Systemy powłok na bazie politetrafluoroetylemnu (PTFE), a w tym markowe powłoki Teflon™ są ulepszane po dziś dzień. Co się w nim zmieniło i co może zaoferować dziś PTFE? Warto zwrócić przede wszystkim uwagę na:
 
  • Całkowite wyeliminowanie z procesu produkcji kwasu PFOA oraz innych substancji BPA, NPE i APE
  • Dwukrotne zwiększenie wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne powłok, czyli osiągnięcie 200% lepszej odporności na ścieranie niż pierwotnie
  • Zachowanie bardzo wysokiego poziomu nieprzywieralności (zapobieganie przywieraniu potraw) pomimo koniecznych zmian technologicznych (a nawet wzniesienie go na jeszcze wyższy level!)
  • Surową kontrolę jakości, która sprawia, że wszystkie patelnie i garnki opatrzone logotypem/ znakiem Teflon™ muszą mieć odpowiednią licencję
  • Możliwość wyboru pomiędzy powłoką dwuwarstwową (Teflon™ Classic), trójwarstwową (np. Teflon™ Select).
 


Powłoka Teflon na Tadar.pl – właściwości

Bardzo dobrze wiemy, jak istotne są dla ciebie codzienne sukcesy i wygoda smażenia oraz pielęgnacji tego rodzaju wyposażenia kuchni. Sami również korzystamy z tych produktów, więc z przyjemnością dbamy, by były najwyższej jakości. Garnki, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym pokryto powłoką PTFE o nazwie Teflon™ Select. Ta technologia zapobiegająca przywieraniu charakteryzuje się przede wszystkim:
 
  • Twardą ceramicznie wzmocnioną bazą; warstwą środkową, która również zapobiega uszkodzeniu mechanicznemu i odpryskiwaniu powłoki
  • Możliwością wygodnego smażenia wszystkich rodzajów składników bez martwienia się o przywieranie
  • Nowoczesnym designem
  • Odpornością materiału na ścieranie na poziomie 4500 cykli
  • Ogólną jakością wykonania na poziomie 4 gwiazdek na 6 możliwych
  • Oznaczeniem PFOA free