Domowe wrapy – jak je zrobić i z czego przygotować farsz?

Placki tortilla – jak je zrobić?
Do zrobienia domowych wrapów niezbędne ci będą cienkie placki pszenne. To dzięki nim magia smaku ukryta w farszu będzie w stanie dotrzeć do twojego ośrodka przyjemności i zaspokoić apetyt o każdej porze dnia. Taki sposób podania zainteresuje także dzieci, a więc może być sprytnym rozwiązaniem, które umożliwi ci przemycenie kilku zdrowych składników do diety malucha. Oczywiście możesz je kupić, ale… robiąc tortille samodzielnie, unikniesz dodatku wielu substancji konserwujących i ulepszaczy. Wybór należy do ciebie, tymczasem zerknij jakie to proste!
SKŁADNIKI:
(proporcje na 6 placków tortilla)
- 1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 100 ml wrzątku
- 2 szczypty soli
JAK ZROBIĆ PLACKI PSZENNE DO WRAPÓW?
2. Następnie dodaj przygotowany tłuszcz (olej kokosowy lub masło) oraz odrobinę wrzątku i zacznij łączyć składniki ciasta – możesz użyć do tego dłoni lub np. widelca.
3. Stopniowo dodawaj gorącą wodę i mieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, zagnieć ciasto na stolnicy, potem uformuj z niego kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Zostaw ciasto na minimum godzinę w temperaturze pokojowej.
4. Podziel ciasto na 6 porcji, włóż je do miski i przykryj ściereczką, aby nie obeschły. W takich warunkach ciasto powinno spędzić od 10 minut do godziny.
5. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek i smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do naleśników przez minimum 30 sekund z każdej strony.
Wrapy na śniadanie – kilka apetycznych pomysłów
Warto rozpocząć dzień od posiłku bogatego w wartościowe mikroelementy, witaminy i substancje odżywcze. Roladki z tortilli dają ci taką możliwość. Poświęć więc kilka minut i zabierz je ze sobą do pracy. Zaproponuj również swojemu dziecku takie rozwiązanie – wrapy idealnie nadają się do przenoszenia w lunch boxach szkolnych. Jeśli natomiast szukasz inspiracji i pomysłów na wersję śniadaniową, sprawdź te kilka ciekawych połączeń:- serek śmietankowy, sałata, plasterki szynki, majonez, musztarda, papryka konserwowa, szczypiorek,
- suszone pomidory, rukola, szczypiorek, majonez, mak, musztarda, jajka, świeży ogórek,
- starty żółty ser, pasta jajeczna, awokado, sok z cytryny, czosnek, rzeżucha, majonez,
- pasta z tuńczyka, kukurydza, tarta mozzarella, majonez, szczypiorek, ostre papryczki, musztarda.
Domowe wrapy na obiad – ciepły i smaczny posiłek!
Roladki z tortilli są prostym i szybkim sposobem na pełnowartościowy obiad. Wystarczy znaleźć odpowiednie połączenie składników. Warzywa są tu mile widziane. Podobnie jak sosy. Wykorzystaj je również jako poczęstunek dla gości – zadbasz o ich brzuchy, nie stracisz połowy wieczoru w kuchni oraz z satysfakcją spędzisz czas na rozmowach w miłym towarzystwie. Wśród sprawdzonych receptur najbardziej przypadły nam do gustu:- klasyczne połączenie smaków (pomidor, sałata, czerwona kapusta, ogórek, sos czosnkowy oraz skrawki grillowanej piersi z kurczaka),
- smaki meksykańskie (cebula, mielona wołowina, czerwona fasola, suszone pomidory, chili, czosnek, ryż),
- farsz swojski (por, mięso mielone z indyka, boczek, koncentrat pomidorowy, czerwona papryka, mozzarella, starty cheddar lub gouda, rukola),
- nadzienie bezmięsne (hummus, grillowana cukinia, oregano, pomidor, roszponka, sos majonezowy z makiem i pieprzem).
Możesz je zrobić na patelni grillowej lub w piekarniku. W tym drugim przypadku przyda ci się pomoc naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia (np. silikonowej). W ten sposób również łatwiej podasz ciepłe roladki z tortilli. Wrapy to także prosty sposób na pozbycie się składników zalegających w lodówce – nie warto marnować jedzenia!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej