Domowe wrapy – jak je zrobić i z czego przygotować farsz?

Porady 17.03.2020


Placki tortilla – jak je zrobić?

Do zrobienia domowych wrapów niezbędne ci będą cienkie placki pszenne. To dzięki nim magia smaku ukryta w farszu będzie w stanie dotrzeć do twojego ośrodka przyjemności i zaspokoić apetyt o każdej porze dnia. Taki sposób podania zainteresuje także dzieci, a więc może być sprytnym rozwiązaniem, które umożliwi ci przemycenie kilku zdrowych składników do diety malucha. Oczywiście możesz je kupić, ale… robiąc tortille samodzielnie, unikniesz dodatku wielu substancji konserwujących i ulepszaczy. Wybór należy do ciebie, tymczasem zerknij jakie to proste!
 


SKŁADNIKI:
(proporcje na 6 placków tortilla)

- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 100 ml wrzątku
- 2 szczypty soli
 


JAK ZROBIĆ PLACKI PSZENNE DO WRAPÓW?

1. Do miski wsyp mąkę oraz sól i wymieszaj.

2. Następnie dodaj przygotowany tłuszcz (olej kokosowy lub masło) oraz odrobinę wrzątku i zacznij łączyć składniki ciasta – możesz użyć do tego dłoni lub np. widelca.

3. Stopniowo dodawaj gorącą wodę i mieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, zagnieć ciasto na stolnicy, potem uformuj z niego kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Zostaw ciasto na minimum godzinę w temperaturze pokojowej.

4. Podziel ciasto na 6 porcji, włóż je do miski i przykryj ściereczką, aby nie obeschły. W takich warunkach ciasto powinno spędzić od 10 minut do godziny.

5. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek i smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do naleśników przez minimum 30 sekund z każdej strony.
 


Wrapy na śniadanie – kilka apetycznych pomysłów

Warto rozpocząć dzień od posiłku bogatego w wartościowe mikroelementy, witaminy i substancje odżywcze. Roladki z tortilli dają ci taką możliwość. Poświęć więc kilka minut i zabierz je ze sobą do pracy. Zaproponuj również swojemu dziecku takie rozwiązanie – wrapy idealnie nadają się do przenoszenia w lunch boxach szkolnych. Jeśli natomiast szukasz inspiracji i pomysłów na wersję śniadaniową, sprawdź te kilka ciekawych połączeń:
- serek śmietankowy, sałata, plasterki szynki, majonez, musztarda, papryka konserwowa, szczypiorek,
- suszone pomidory, rukola, szczypiorek, majonez, mak, musztarda, jajka, świeży ogórek,
- starty żółty ser, pasta jajeczna, awokado, sok z cytryny, czosnek, rzeżucha, majonez,
- pasta z tuńczyka, kukurydza, tarta mozzarella, majonez, szczypiorek, ostre papryczki, musztarda.


Domowe wrapy na obiad – ciepły i smaczny posiłek!

Roladki z tortilli są prostym i szybkim sposobem na pełnowartościowy obiad. Wystarczy znaleźć odpowiednie połączenie składników. Warzywa są tu mile widziane. Podobnie jak sosy. Wykorzystaj je również jako poczęstunek dla gości – zadbasz o ich brzuchy, nie stracisz połowy wieczoru w kuchni oraz z satysfakcją spędzisz czas na rozmowach w miłym towarzystwie. Wśród sprawdzonych receptur najbardziej przypadły nam do gustu:
- klasyczne połączenie smaków (pomidor, sałata, czerwona kapusta, ogórek, sos czosnkowy oraz skrawki grillowanej piersi z kurczaka),
- smaki meksykańskie (cebula, mielona wołowina, czerwona fasola, suszone pomidory, chili, czosnek, ryż),
- farsz swojski (por, mięso mielone z indyka, boczek, koncentrat pomidorowy, czerwona papryka, mozzarella, starty cheddar lub gouda, rukola),
- nadzienie bezmięsne (hummus, grillowana cukinia, oregano, pomidor, roszponka, sos majonezowy z makiem i pieprzem).

Możesz je zrobić na patelni grillowej lub w piekarniku. W tym drugim przypadku przyda ci się pomoc naczynia żaroodpornego lub foremki do pieczenia (np. silikonowej). W ten sposób również łatwiej podasz ciepłe roladki z tortilli. Wrapy to także prosty sposób na pozbycie się składników zalegających w lodówce – nie warto marnować jedzenia!