Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?


Lista warzyw z podziałem na kolory

Warzywa i owoce podzielić można ze względu na ich kolor na:
 
  • Zielone — są to między innymi brokuły, szpinak, koper, natka pietruszki.
  • Białe — seler, czosnek.
  • Żółte — dynia, cytryna.
  • Czerwone — pomidory, wiśnie, porzeczki.
  • Niebieskie — jagody.
 
Zaleca się, aby każdego dnia zjadać 3 porcje warzyw i 2 owoców z poszczególnych grup kolorystycznych.
 
Zielone warzywa swój kolor oraz cenne właściwości zawdzięczają zawartemu w nich chlorofilowi. Jest to absorbujący energię słoneczną barwnik, który uczestniczy w transportowaniu witamin, tlenu oraz azotu. Zielone warzywa liściaste najlepiej spożywać na surowo — na skutek gotowania tracą one bowiem zawarte w nich składniki odżywcze.
 


Najcenniejsze zielone warzywa i owoce oraz ich właściwości

Co warto wiedzieć na temat poszczególnych zielonych owoców i warzyw? W codziennej diecie znaleźć powinny się zielone warzywa, takie jak:
 
  • Szpinak — to warzywo zielone liściaste bogate jest między innymi w witaminy A, B, C, E oraz K, a także jod czy mangan. To także znakomite źródło kwasu foliowego, który jest wyjątkowo cenny dla kobiet w ciąży, a to ze względu na to, że skutecznie zapobiega przed zaburzeniami układu nerwowego płodu. Poza witaminami, szpinak zawiera również żelazo, które to stosowane jest w leczeniu anemii. Roślina ta jest także bogata w magnez, czyli pierwiastek mający znaczący wpływ na pracę układu nerwowego. To jednak nie koniec cennych właściwości tego zielonego liściastego warzywa. Jak pokazują badania, szpinak skutecznie chroni przed miażdżycą i wykazuje właściwości antynowotworowe. Zasługą tego jest wysoka zawartość luteiny, beta — karotenu oraz witaminy C.
  • Brokuły — uznawane są one za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Trudno się temu dziwić — brokuły to doskonałe źródło witamin A, C oraz D. Są one również bogate w błonnik, potas, wapń oraz antyoksydanty. Dlaczego warto regularnie jeść te zielone warzywa? Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych, czego zasługą jest wysoka zawartość silnego przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Po warzywo to sięgnąć powinny również wszystkie osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym. Oprócz tego, brokuły skutecznie chronią przed wrzodami żołądka oraz dwunastnicy i wzmacniają stawy, sprawiając, że stają się one bardziej elastyczne. Te zielone warzywa są niskokaloryczne, co docenią wszystkie osoby dbające o linię.
  • Natka pietruszki — to zdrowe warzywo zielone zawiera witaminę A, B, C, D, E oraz K. Natka pietruszki jest również cennym źródłem potasu, wapnia oraz magnezu. Warto wspomnieć tutaj również o wysokiej zawartości żelaza w tym warzywie. Natka pietruszki jest także bogata w błonnik, chlorofil, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Dlaczego warto wzbogacić codzienną dietę o  to zielone warzywo? Natka pietruszki posiada właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Co więcej, wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przed rozwojem stanów zapalnych jamy ustnej. Roślina ta korzystnie wpływa na układ krwionośny. Regularnie spożywana, ogranicza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.
 
Lektura naszego bloga to gwarancja codziennych, małych sukcesów w poszerzaniu wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Znaleźć można tutaj między innymi szereg cennych wskazówek na temat gotowania na parze. Nie brak tu również zdrowych przepisów, na przykład na naturalne, domowej roboty przetwory.
 
Zielone warzywa to bogactwo niezwykle cennych witamin i składników odżywczych. W związku z tym, warto już dziś wzbogacić o nie codzienną dietę.