Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?
Lista warzyw z podziałem na kolory
Warzywa i owoce podzielić można ze względu na ich kolor na:- Zielone — są to między innymi brokuły, szpinak, koper, natka pietruszki.
- Białe — seler, czosnek.
- Żółte — dynia, cytryna.
- Czerwone — pomidory, wiśnie, porzeczki.
- Niebieskie — jagody.
Zaleca się, aby każdego dnia zjadać 3 porcje warzyw i 2 owoców z poszczególnych grup kolorystycznych.
Zielone warzywa swój kolor oraz cenne właściwości zawdzięczają zawartemu w nich chlorofilowi. Jest to absorbujący energię słoneczną barwnik, który uczestniczy w transportowaniu witamin, tlenu oraz azotu. Zielone warzywa liściaste najlepiej spożywać na surowo — na skutek gotowania tracą one bowiem zawarte w nich składniki odżywcze.
Najcenniejsze zielone warzywa i owoce oraz ich właściwości
Co warto wiedzieć na temat poszczególnych zielonych owoców i warzyw? W codziennej diecie znaleźć powinny się zielone warzywa, takie jak:- Szpinak — to warzywo zielone liściaste bogate jest między innymi w witaminy A, B, C, E oraz K, a także jod czy mangan. To także znakomite źródło kwasu foliowego, który jest wyjątkowo cenny dla kobiet w ciąży, a to ze względu na to, że skutecznie zapobiega przed zaburzeniami układu nerwowego płodu. Poza witaminami, szpinak zawiera również żelazo, które to stosowane jest w leczeniu anemii. Roślina ta jest także bogata w magnez, czyli pierwiastek mający znaczący wpływ na pracę układu nerwowego. To jednak nie koniec cennych właściwości tego zielonego liściastego warzywa. Jak pokazują badania, szpinak skutecznie chroni przed miażdżycą i wykazuje właściwości antynowotworowe. Zasługą tego jest wysoka zawartość luteiny, beta — karotenu oraz witaminy C.
- Brokuły — uznawane są one za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Trudno się temu dziwić — brokuły to doskonałe źródło witamin A, C oraz D. Są one również bogate w błonnik, potas, wapń oraz antyoksydanty. Dlaczego warto regularnie jeść te zielone warzywa? Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych, czego zasługą jest wysoka zawartość silnego przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Po warzywo to sięgnąć powinny również wszystkie osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym. Oprócz tego, brokuły skutecznie chronią przed wrzodami żołądka oraz dwunastnicy i wzmacniają stawy, sprawiając, że stają się one bardziej elastyczne. Te zielone warzywa są niskokaloryczne, co docenią wszystkie osoby dbające o linię.
- Natka pietruszki — to zdrowe warzywo zielone zawiera witaminę A, B, C, D, E oraz K. Natka pietruszki jest również cennym źródłem potasu, wapnia oraz magnezu. Warto wspomnieć tutaj również o wysokiej zawartości żelaza w tym warzywie. Natka pietruszki jest także bogata w błonnik, chlorofil, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Dlaczego warto wzbogacić codzienną dietę o to zielone warzywo? Natka pietruszki posiada właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Co więcej, wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przed rozwojem stanów zapalnych jamy ustnej. Roślina ta korzystnie wpływa na układ krwionośny. Regularnie spożywana, ogranicza ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy.
Lektura naszego bloga to gwarancja codziennych, małych sukcesów w poszerzaniu wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Znaleźć można tutaj między innymi szereg cennych wskazówek na temat gotowania na parze. Nie brak tu również zdrowych przepisów, na przykład na naturalne, domowej roboty przetwory.
Zielone warzywa to bogactwo niezwykle cennych witamin i składników odżywczych. W związku z tym, warto już dziś wzbogacić o nie codzienną dietę.
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej