Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!

Porady 13.07.2020

Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania do pracy

Poranne posiłki to fundament energetycznego dnia, a regularne spożywanie zdrowych śniadań wpływa bezpośrednio na naszą wydajność i samopoczucie. Jeśli lubisz szybkie śniadanie, ale nie chcesz rezygnować z wartości odżywczych, istnieje wiele sposobów na przygotowanie pożywnego posiłku w zaledwie kilka minut. Kluczem jest odpowiednie planowanie i posiadanie w lodówce podstawowych składników, które można łatwo przekształcić w smaczne śniadanie.

Szybkie, zdrowe śniadanie do pracy powinno być przede wszystkim praktyczne w transporcie i spożyciu. Idealne są więc kanapki z produktami zbożowymi pełnoziarnistymi, wrapy z warzywami, jogurty z owocami czy płatki przygotowane wieczorem wcześniej. Te opcje nie tylko oszczędzają czas rano, ale także dostarczają energii na długie godziny pracy.

Drugie śniadanie również warto zaplanować już podczas przygotowywania pierwszego posiłku. Może to być po prostu większa porcja owsianki podzielona na dwa pojemniki, dodatkowa kanapka czy zestaw orzechów i suszonych owoców. Planowanie z wyprzedzeniem pozwala uniknąć sięgania po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.


Awokado z jajkiem sadzonym

Z awokado można zrobić przepyszną pastę do pieczywa. Zawarte w niej mikroskładniki doskonale wzbogacają dietę oraz pozwalają ci zoptymalizować równowagę zdrowotną organizmu. Delikatny smak awokado można wykorzystać również na inne sposoby. W przypadku śniadania szczególnie polecamy wersję zapiekaną z jajkiem w środku. W tym samym czasie zaparzy się również poranna kawa. Awokado trzeba przekroić na pół i wyjąć pestkę. Następnie miejsce pestki warto lekko poszerzyć i pogłębić z pomocą łyżeczki, tak, by po wbiciu zmieściło się w nim całe jajko. Żeby żółtko nie opadło, polecamy wlać najpierw białko (technika dowolna, byle nie uszkodzić żółtego słoneczka). Gotowe? No to pora rozgrzać piekarnik do 200 ℃ i wstawić do niego połówki awokado na ok. 15 minut. Po wyjęciu oprószasz solą, pieprzem, słodką papryką i szczypiorkiem. Jeszcze tylko kromka świeżego pieczywa i śniadanie gotowe. Zrób więcej! Twoi bliscy na pewno też chętnie spróbują tej szybkiej i proste receptury.

Co zdrowego na śniadanie na szybko?

Zdrowe śniadanie nie musi oznaczać długich przygotowań. Jedną z najszybszych opcji są płatki owsiane, które wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem i dodać ulubione dodatki. Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, który długo syci i stabilizuje poziom cukru we krwi. Do owsianki można dodać świeże owoce, orzechy, nasiona czy odrobinę miodu dla słodyczy.

Kolejną szybką opcją są puszyste pankejki przygotowane z mąki owsianej, jajka i banana. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć na rozgrzanej patelni. Takie pankejki można przygotować wieczorem i rano tylko podgrzać. Podawane ze świeżymi owocami tworzą zbilansowane śniadanie bogate w białko i węglowodany złożone.

Jogurt naturalny z dodatkami to również doskonały wybór na szybkie i pyszne śniadanie. Można do niego dodać granolę, orzechy, nasiona chia oraz świeże lub mrożone owoce. Taki posiłek dostarcza probiotyków, białka i zdrowych tłuszczy, jednocześnie będąc bardzo szybkim w przygotowaniu.


Kolorowe śniadanie w 10 minut

Wiesz, dlaczego niektórzy na śniadanie jedzą kanapki z żółtym serem posmarowanym dżemem truskawkowym? Mamy na ten temat teorię, która wiąże się bezpośrednio ze sztuką łączenia smaków. W odpowiednich proporcjach słone i słodkie składniki tworzą mieszankę bardzo przyjemną dla podniebienia. Można więc powiedzieć, że to taki... poranny słony karmel. Wszyscy go uwielbiają! Wszystko, czego potrzebujesz to ser camembert, trochę suszonej żurawiny, nasiona słonecznika i świeża sałata, roszponka lub garść dowolnego mixu sałat. W pierwszej kolejności tworzysz na talerzu warstwę z porwanej sałaty (nie żałuj sobie!). Następnie z pomocą lekko płynnego masła orzechowego (można trochę podgrzać w mikrofalówce, jeśli jest twarde) polej równomiernie zieloną bazę twojego zdrowego śniadania. Teraz posyp słonecznikiem i suszoną żurawiną (ilość według uznania, w naszym wypadku sprawdziło się wzięcie po garści obu składników). Na małej patelni podsmaż ser camembert - z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Wyłóż go na kolorową sałatkę i przekrój na pół, aby płynne wnętrze wydostało się, łącząc resztę składników. Wierzch sera możesz oprószyć solą i słonecznikiem oraz posmarować odrobiną masła orzechowego. Śniadanie gotowe!

Co na śniadanie lekkostrawnego?

Lekkie śniadanie to idealne rozwiązanie dla osób z wrażliwym żołądkiem lub tych, które preferują poranną aktywność fizyczną. Najlepszym wyborem są potrawy nieobciążające układu trawiennego, ale jednocześnie dostarczające niezbędnej energii. Klasyczną opcją jest owsianka na wodzie z dodatkiem banana i odrobiny cynamonu, która jest łatwa do strawienia i długo syci.

Smoothie to kolejny doskonały pomysł na lekkostrawne śniadanie. Zmiksowane owoce z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego tworzą kremową konsystencję, która jest przyjemna dla żołądka. Szczególnie polecane są smoothie z banana, jagód i szpinaku - dostarczają witamin, ale nie obciążają układu trawiennego.

Tosty z jasnego pieczywa z awokado i szczyptą soli także stanowią sycące śniadanie, które jest łatwe do strawienia. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczy, a jego kremowa konsystencja jest delikatna dla żołądka. Można je wzbogacić o plasterki pomidora czy ogórka dla dodatkowych witamin.


Szakszuka zamiast jajecznicy

Kolejny jajeczny pomysł zawsze się przyda. Zwłaszcza gdy po obudzeniu twoja kreatywność kulinarna dopiero łapie ostrość. Oczywiście klasyczna jajecznica z grzankami zawsze zda egzamin. Jeśli jednak poświęcisz 10 minut więcej, to możesz podać swoim bliskim tzw. szakszukę. Zaczynasz od posiekania i zeszklenia na patelni połowy cebuli oraz ząbka czosnku. Następnie pokrój w kostkę pomidory z puszki. Dobrze by było, gdyby nie miały skórki. Dorzuć je na patelnię i tym sposobem odparuj nadmiar wody. Gdy smażona zawartość zgęstnieje dopraw ją solą i pieprzem oraz wbij jajka. Nie mieszaj! Dzięki temu w krótkim czasie powstaną jajka sadzone na pomidorach. Gdy białko się zetnie posyp szakszukę szczypiorkiem i bazylią. Tosty, które zwykle jesz razem z jajecznicą, w tym wypadku również spełnią swoją funkcję!

Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie?

Zbilansowane śniadanie to podstawa zdrowej diety i dobrego samopoczucia przez cały dzień. Pełnowartościowy poranny posiłek powinien zawierać wszystkie główne grupy składników odżywczych: węglowodany złożone, białko wysokiej jakości, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały ze świeżych warzyw lub owoców.

Produkty zbożowe pełnoziarniste, takie jak ciemne pieczywo, płatki owsiane czy quinoa, powinny stanowić podstawę śniadania. Dostarczają one energii o stabilnym uwalnianiu i długo utrzymują uczucie sytości. Białko można czerpać z jajek, jogurtu naturalnego, twarogu, orzechów czy nasion. Jest ono niezbędne do regeneracji tkanki mięśniowej i utrzymania stabilnego poziomu energii.

Zdrowe tłuszcze z awokado, orzechów, nasion czy oliwy z oliwek wspierają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i mają pozytywny wpływ na pracę mózgu. Świeże owoce i warzywa dostarczają antyoksydantów, witamin oraz błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Wielkość porcji powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, ale zasadniczo śniadanie powinno stanowić około 20-25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To oznacza, że powinno być sycące, ale nie przytłaczające, aby zapewnić energię do rozpoczęcia dnia bez uczucia ciężkości.


Grillowane tortille na śniadanie

Placki tortilli można kupić lub zrobić. Mogą być klasyczne i pszenne (przepis tutaj) lub zdrowsze, bo z siemienia lnianego. W wersji śniadaniowej polecamy szczególnie proste i lekko strawne składniki farszu oraz zgrillowanie całości. Jaką wersję najbardziej rekomendujemy? Oczywiście taką, którą przygotujesz szybko, nim kawa się zaparzy i da ci energię na rozpoczęcie weekendowych wyzwań. Kolejny raz przyda się awokado. Pokrój je w słupki, wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Tortille posmaruj najpierw domowym humusem. Na wierzch wyłóż plasterki ogórka, porwaną sałatę i oczywiście przygotowane chwile wcześniej awokado. Nie przesadź z ilością! Teraz zawiń i rozgrzej patelnię grillową. Po chwili smażenia z obu stron pożywne śniadanie i dawka zdrowych mikroelementów są już gotowe!

Grillowane tortille to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie, gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowania. Można eksperymentować z różnymi farszami, tworząc za każdym razem nowe kombinacje smaków. Świetnie sprawdzają się połączenia słodko-słone, np. masło orzechowe z plasterkami banana i szczyptą cynamonu, lub twaróg z miodem i świeżymi owocami.

Zaletą tortilli śniadaniowych jest możliwość przygotowania ich wieczorem i spakowania do pracy. Nawet na zimno zachowują swój smak i wartości odżywcze, stanowiąc wygodną opcję dla zabieganych dni. Można je również pokroić na mniejsze kawałki i podawać jako przekąskę podczas spotkań rodzinnych czy pikników.


Owsianka jest dobra na wszystko!

Wystarczą owsiane płatki górskie i kilka twoich ulubionych składników. Banan pokrojony w plasterki doda nieco słodyczy każdej owsiance na wodzie. Pestki dyni i słonecznika będą przyjemnie chrupać, zastępując np. orzeszki ziemne. Możesz też dodać masło orzechowe (łyżkę na miseczkę owsianki), żeby smak śniadania był jeszcze głębszy. Jeśli jednak ma być szybko i zdrowo to przetestuj połączenie nasion chia (łyżka), rodzynek (łyżka), mandarynek (cząstki z jednej sztuki), płatków migdałów (łyżka) i szczypty cynamonu. Inne pomysły na owsiankę domową znajdziesz w jednym z naszych poprzednich artykułów. Codzienne sukcesy lubią zaczynać od udanych poranków.

Owsianka to prawdopodobnie najbardziej uniwersalne i zdrowe śniadanie, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Overnight oats, czyli owsianka przygotowana wieczorem, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które rano mają mało czasu. Wystarczy wymieszać płatki owsiane z mlekiem, jogurtem lub napojem roślinnym, dodać ulubione dodatki i zostawić w lodówce na noc.

Gorąca owsianka to klasyka, która sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Można ją wzbogacić o przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy wanilia, które nie tylko dodają smaku, ale także mają właściwości przeciwzapalne. Owoce sezonowe, orzechy i nasiona sprawiają, że każda porcja owsianki jest inna i nigdy się nie nudzi.