Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!

Awokado z jajkiem sadzonym
Z awokado można zrobić przepyszną pastę do pieczywa. Zawarte w niej mikroskładniki doskonale wzbogacają dietę oraz pozwalają ci zoptymalizować równowagę zdrowotną organizmu. Delikatny smak awokado można wykorzystać również na inne sposoby. W przypadku śniadania szczególnie polecamy wersję zapiekaną z jajkiem w środku. W tym samym czasie zaparzy się również poranna kawa. Awokado trzeba przekroić na pół i wyjąć pestkę. Następnie miejsce pestki warto lekko poszerzyć i pogłębić z pomocą łyżeczki, tak, by po wbiciu zmieściło się w nim całe jajko. Żeby żółtko nie opadło, polecamy wlać najpierw białko (technika dowolna, byle nie uszkodzić żółtego słoneczka). Gotowe? No to pora rozgrzać piekarnik do 200 ℃ i wstawić do niego połówki awokado na ok. 15 minut. Po wyjęciu oprószasz solą, pieprzem, słodką papryką i szczypiorkiem. Jeszcze tylko kromka świeżego pieczywa i śniadanie gotowe. Zrób więcej! Twoi bliscy na pewno też chętnie spróbują tej szybkiej i proste receptury.
Kolorowe śniadanie w 10 minut
Wiesz, dlaczego niektórzy na śniadanie jedzą kanapki z żółtym serem posmarowanym dżemem truskawkowym? Mamy na ten temat teorię, która wiąże się bezpośrednio ze sztuką łączenia smaków. W odpowiednich proporcjach słone i słodkie składniki tworzą mieszankę bardzo przyjemną dla podniebienia. Można więc powiedzieć, że to taki… poranny słony karmel. Wszyscy go uwielbiają! Wszystko, czego potrzebujesz to ser camembert, trochę suszonej żurawiny, nasiona słonecznika i świeża sałata, roszponka lub garść dowolnego mixu sałat. W pierwszej kolejności tworzysz na talerzu warstwę z porwanej sałaty (nie żałuj sobie!). Następnie z pomocą lekko płynnego masła orzechowego (można trochę podgrzać w mikrofalówce, jeśli jest twarde) polej równomiernie zieloną bazę twojego zdrowego śniadania. Teraz posyp słonecznikiem i suszoną żurawiną (ilość według uznania, w naszym wypadku sprawdziło się wzięcie po garści obu składników). Na małej patelni podsmaż ser camembert – z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Wyłóż go na kolorową sałatkę i przekrój na pół, aby płynne wnętrze wydostało się, łącząc resztę składników. Wierzch sera możesz oprószyć solą i słonecznikiem oraz posmarować odrobiną masła orzechowego. Śniadanie gotowe!
Szakszuka zamiast jajecznicy
Kolejny jajeczny pomysł zawsze się przyda. Zwłaszcza gdy po obudzeniu twoja kreatywność kulinarna dopiero łapie ostrość. Oczywiście klasyczna jajecznica z grzankami zawsze zda egzamin. Jeśli jednak poświęcisz 10 minut więcej, to możesz podać swoim bliskim tzw. szakszukę. Zaczynasz od posiekania i zeszklenia na patelni połowy cebuli oraz ząbka czosnku. Następnie pokrój w kostkę pomidory z puszki. Dobrze by było, gdyby nie miały skórki. Dorzuć je na patelnię i tym sposobem odparuj nadmiar wody. Gdy smażona zawartość zgęstnieje dopraw ją solą i pieprzem oraz wbij jajka. Nie mieszaj! Dzięki temu w krótkim czasie powstaną jajka sadzone na pomidorach. Gdy białko się zetnie posyp szakszukę szczypiorkiem i bazylią. Tosty, które zwykle jesz razem z jajecznicą, w tym wypadku również spełnią swoją funkcję!
Grillowane tortille na śniadanie
Placki tortilli można kupić lub zrobić. Mogą być klasyczne i pszenne (przepis tutaj) lub zdrowsze, bo z siemienia lnianego. W wersji śniadaniowej polecamy szczególnie proste i lekko strawne składniki farszu oraz zgrillowanie całości. Jaką wersję najbardziej rekomendujemy? Oczywiście taką, którą przygotujesz szybko, nim kawa się zaparzy i da ci energię na rozpoczęcie weekendowych wyzwań. Kolejny raz przyda się awokado. Pokrój je w słupki, wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Tortille posmaruj najpierw domowym humusem. Na wierzch wyłóż plasterki ogórka, porwaną sałatę i oczywiście przygotowane chwile wcześniej awokado. Nie przesadź z ilością! Teraz zawiń i rozgrzej patelnię grillową. Po chwili smażenia z obu stron pożywne śniadanie i dawka zdrowych mikroelementów są już gotowe!
Owsianka jest dobra na wszystko!
Wystarczą owsiane płatki górskie i kilka twoich ulubionych składników. Banan pokrojony w plasterki doda nieco słodyczy każdej owsiance na wodzie. Pestki dyni i słonecznika będą przyjemnie chrupać, zastępując np. orzeszki ziemne. Możesz też dodać masło orzechowe (łyżkę na miseczkę owsianki), żeby smak śniadania był jeszcze głębszy. Jeśli jednak ma być szybko i zdrowo to przetestuj połączenie nasion chia (łyżka), rodzynek (łyżka), mandarynek (cząstki z jednej sztuki), płatków migdałów (łyżka) i szczypty cynamonu. Inne pomysły na owsiankę domową znajdziesz w jednym z naszych poprzednich artykułów. Codzienne sukcesy lubią zaczynać od udanych poranków.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej