Bez glutenu i dla cukrzyków - wrapy z siemienia lnianego!
Zdrowe wrapy – naprawdę warto!
Wiecie, jestem tego typu gospodynią, która na widok i myśl o prostych przepisach już biegnie do sklepu. Oczywiście wcześniej sprawdzam, które składniki mam w swoich zapasach, nie myślcie sobie. Nie lubię marnować jedzenia. No więc kiedy dotarło do mniej, jakie produkty sprawiają, że gotowe sklepowe wrapy są takie świetne, rozpoczęłam poszukiwania alternatywy – z perspektywy późniejszej insulinooporności, był to strzał w dziesiątkę. Pomocny okazał się Internet i oczywiście moja kochana babcia. Z nią zazwyczaj wszystko jest prostsze i smaczniejsze. Pokazałam jej kilka przepisów, chwilę się zastanowiła i… zaprosiła mnie do kuchni. Trochę poeksperymentowałyśmy, trochę pozmieniałyśmy i wreszcie się udało. Tamtego dnia zajadała się nimi cała rodzina – z warzywami, mięsem, z czym tylko kto chciał. Kilka zostało na śniadanie, więc zrobiłyśmy do nich pastę jajeczną z awokado. Ależ się rozgadałam(pisałam). Wy przecież chcecie mojego przepisu.
Składniki i sposób przygotowania – placki tortilli o niskim IG
Przyrzekam, będzie bez grama glutenu. Zero mąki pszennej jak w innych tego typu wrapach. Właściwie składników też nie jest dużo. Wszystko przygotujecie w rekordowym czasie. Żeby było wygodniej, możecie zrobić zapas placków tortilli dzień wcześniej i wstawić je do lodówki. Zapytacie może, czy są smaczne? Hmmm… nie musiałam do nich przekonywać dwóch córek w wieku szkolnym, więc… oczywiście, że muszą być przepyszne!
SKŁADNIKI
(proporcje na 3 wrapy):
- jajka (3 sztuki, duże)
- "coś płynnego" (3 łyżki, woda, mleko, a nawet sok warzywny)
- suszony czosnek lub cebula (3/4 łyżeczki)
- słodka, czerwona papryka mielona (3/4 łyżeczki)
- kurkuma (1/2 łyżeczki)
- sól i pieprz (tak ze 3 szczypty każdego)
JAK ZROBIĆ BEZGLUTENOWE WRAPY DLA CUKRZYKÓW?
2. Teraz pora wbić jajka i wlać płynny dodatek (wodę, mleko, sok warzywny, czy co tylko chcesz). Dzięki temu powstanie gęste i lekko lejące się ciasto.
3. Placki tortilli z siemienia lnianego najlepiej smażyć na patelni do naleśników i z dodatkiem masła klarowanego. Rozgrzej ją dobrze. Następnie nalej 1/3 ciasta i rozprowadź (sposób wedle uznania, mnie pomaga energiczne przechylanie patelni w powietrzu).
3. Smaż na małym ogniu. Jeśli po 2-3 minutach wrap ślizga się już po patelni, odwróć go na drugą stronę.
4. Do podsmażenie z drugiej strony wystarczą maksymalnie 2 minuty. Przełóż placek na talerz i zostaw do odparowania na kilka chwil. Sprawi to, że nabierze fajnej elastyczności i nie popęka przy składaniu.
5. Gdy wykorzystasz całe ciasto, możesz szykować dodatki. Smacznego!
Wrapy z siemienia lnianego – praktyczne wskazówki
Tak jak mówiłam, zanim wyklarował się nam ten smakowity i prosty przepis, trochę z babcią eksperymentowałyśmy. Dzięki temu mogę podzielić się z wami kilkoma fajnymi wskazówkami i poradami dotyczącymi przygotowania tych bezglutenowych placków tortilli o niskim indeksie glikemicznym. Wszystkie w jakiś sposób wzbogacają recepturę, więc jedzcie, ale wcześniej wybierajcie śmiało:- mieszanka przypraw podana w przepisie, to nasza ulubiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście stworzyli swoją (zachowajcie jednak umiar z bardziej wyrazistymi przyprawami, w naszym przypadku była to kurkuma),
- aby wrapy były nieco pulchniejsze, możecie dodać 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszacie go na początku z siemieniem i przyprawami),
- jak już zapewne się domyślacie, takie wrapy smakują wybornie na ciepło, ale na zimno też są przepyszne (użyjcie ich więc czasem do śniadania, aby nic się nie zmarnowało, lub gdy zabraknie wam świeżych, domowych bułek twarogowych),
- opcjonalnie i dla lepszego zabezpieczenia placków przed przywieraniem można dodać do ciasta 2,5 łyżki oliwy (smak się przez to nie zmieni, a nie każdy ma przecież w domu idealną patelnię do naleśników z powłoką zapobiegającą przywieraniu).
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej