Bez glutenu i dla cukrzyk贸w - wrapy z siemienia lnianego!

Zdrowe wrapy – naprawd臋 warto!
Wiecie, jestem tego typu gospodyni膮, kt贸ra na widok i my艣l o prostych przepisach ju偶 biegnie do sklepu. Oczywi艣cie wcze艣niej sprawdzam, kt贸re sk艂adniki mam w swoich zapasach, nie my艣lcie sobie. Nie lubi臋 marnowa膰 jedzenia. No wi臋c kiedy dotar艂o do mniej, jakie produkty sprawiaj膮, 偶e gotowe sklepowe wrapy s膮 takie 艣wietne, rozpocz臋艂am poszukiwania alternatywy – z perspektywy p贸藕niejszej insulinooporno艣ci, by艂 to strza艂 w dziesi膮tk臋. Pomocny okaza艂 si臋 Internet i oczywi艣cie moja kochana babcia. Z ni膮 zazwyczaj wszystko jest prostsze i smaczniejsze. Pokaza艂am jej kilka przepis贸w, chwil臋 si臋 zastanowi艂a i… zaprosi艂a mnie do kuchni. Troch臋 poeksperymentowa艂y艣my, troch臋 pozmienia艂y艣my i wreszcie si臋 uda艂o. Tamtego dnia zajada艂a si臋 nimi ca艂a rodzina – z warzywami, mi臋sem, z czym tylko kto chcia艂. Kilka zosta艂o na 艣niadanie, wi臋c zrobi艂y艣my do nich past臋 jajeczn膮 z awokado. Ale偶 si臋 rozgada艂am(pisa艂am). Wy przecie偶 chcecie mojego przepisu.
Sk艂adniki i spos贸b przygotowania – placki tortilli o niskim IG
Przyrzekam, b臋dzie bez grama glutenu. Zero m膮ki pszennej jak w innych tego typu wrapach. W艂a艣ciwie sk艂adnik贸w te偶 nie jest du偶o. Wszystko przygotujecie w rekordowym czasie. 呕eby by艂o wygodniej, mo偶ecie zrobi膰 zapas plack贸w tortilli dzie艅 wcze艣niej i wstawi膰 je do lod贸wki. Zapytacie mo偶e, czy s膮 smaczne? Hmmm… nie musia艂am do nich przekonywa膰 dw贸ch c贸rek w wieku szkolnym, wi臋c… oczywi艣cie, 偶e musz膮 by膰 przepyszne!
SK艁ADNIKI
(proporcje na 3 wrapy):
- jajka (3 sztuki, du偶e)
- "co艣 p艂ynnego" (3 艂y偶ki, woda, mleko, a nawet sok warzywny)
- suszony czosnek lub cebula (3/4 艂y偶eczki)
- s艂odka, czerwona papryka mielona (3/4 艂y偶eczki)
- kurkuma (1/2 艂y偶eczki)
- s贸l i pieprz (tak ze 3 szczypty ka偶dego)
JAK ZROBI膯 BEZGLUTENOWE WRAPY DLA CUKRZYK脫W?
2. Teraz pora wbi膰 jajka i wla膰 p艂ynny dodatek (wod臋, mleko, sok warzywny, czy co tylko chcesz). Dzi臋ki temu powstanie g臋ste i lekko lej膮ce si臋 ciasto.
3. Placki tortilli z siemienia lnianego najlepiej sma偶y膰 na patelni do nale艣nik贸w i z dodatkiem mas艂a klarowanego. Rozgrzej j膮 dobrze. Nast臋pnie nalej 1/3 ciasta i rozprowad藕 (spos贸b wedle uznania, mnie pomaga energiczne przechylanie patelni w powietrzu).
3. Sma偶 na ma艂ym ogniu. Je艣li po 2-3 minutach wrap 艣lizga si臋 ju偶 po patelni, odwr贸膰 go na drug膮 stron臋.
4. Do podsma偶enie z drugiej strony wystarcz膮 maksymalnie 2 minuty. Prze艂贸偶 placek na talerz i zostaw do odparowania na kilka chwil. Sprawi to, 偶e nabierze fajnej elastyczno艣ci i nie pop臋ka przy sk艂adaniu.
5. Gdy wykorzystasz ca艂e ciasto, mo偶esz szykowa膰 dodatki. Smacznego!
Wrapy z siemienia lnianego – praktyczne wskaz贸wki
Tak jak m贸wi艂am, zanim wyklarowa艂 si臋 nam ten smakowity i prosty przepis, troch臋 z babci膮 eksperymentowa艂y艣my. Dzi臋ki temu mog臋 podzieli膰 si臋 z wami kilkoma fajnymi wskaz贸wkami i poradami dotycz膮cymi przygotowania tych bezglutenowych plack贸w tortilli o niskim indeksie glikemicznym. Wszystkie w jaki艣 spos贸b wzbogacaj膮 receptur臋, wi臋c jedzcie, ale wcze艣niej wybierajcie 艣mia艂o:- mieszanka przypraw podana w przepisie, to nasza ulubiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby艣cie stworzyli swoj膮 (zachowajcie jednak umiar z bardziej wyrazistymi przyprawami, w naszym przypadku by艂a to kurkuma),
- aby wrapy by艂y nieco pulchniejsze, mo偶ecie doda膰 3/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia (mieszacie go na pocz膮tku z siemieniem i przyprawami),
- jak ju偶 zapewne si臋 domy艣lacie, takie wrapy smakuj膮 wybornie na ciep艂o, ale na zimno te偶 s膮 przepyszne (u偶yjcie ich wi臋c czasem do 艣niadania, aby nic si臋 nie zmarnowa艂o, lub gdy zabraknie wam 艣wie偶ych, domowych bu艂ek twarogowych),
- opcjonalnie i dla lepszego zabezpieczenia plack贸w przed przywieraniem mo偶na doda膰 do ciasta 2,5 艂y偶ki oliwy (smak si臋 przez to nie zmieni, a nie ka偶dy ma przecie偶 w domu idealn膮 patelni臋 do nale艣nik贸w z pow艂ok膮 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu).
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej