Bez glutenu i dla cukrzyk贸w - wrapy z siemienia lnianego!

Porady 5.06.2020


Zdrowe wrapy – naprawd臋 warto!

Wiecie, jestem tego typu gospodyni膮, kt贸ra na widok i my艣l o prostych przepisach ju偶 biegnie do sklepu. Oczywi艣cie wcze艣niej sprawdzam, kt贸re sk艂adniki mam w swoich zapasach, nie my艣lcie sobie. Nie lubi臋 marnowa膰 jedzenia. No wi臋c kiedy dotar艂o do mniej, jakie produkty sprawiaj膮, 偶e gotowe sklepowe wrapy s膮 takie 艣wietne, rozpocz臋艂am poszukiwania alternatywy – z perspektywy p贸藕niejszej insulinooporno艣ci, by艂 to strza艂 w dziesi膮tk臋. Pomocny okaza艂 si臋 Internet i oczywi艣cie moja kochana babcia. Z ni膮 zazwyczaj wszystko jest prostsze i smaczniejsze. Pokaza艂am jej kilka przepis贸w, chwil臋 si臋 zastanowi艂a i… zaprosi艂a mnie do kuchni. Troch臋 poeksperymentowa艂y艣my, troch臋 pozmienia艂y艣my i wreszcie si臋 uda艂o. Tamtego dnia zajada艂a si臋 nimi ca艂a rodzina – z warzywami, mi臋sem, z czym tylko kto chcia艂. Kilka zosta艂o na 艣niadanie, wi臋c zrobi艂y艣my do nich past臋 jajeczn膮 z awokado. Ale偶 si臋 rozgada艂am(pisa艂am). Wy przecie偶 chcecie mojego przepisu.


Sk艂adniki i spos贸b przygotowania ­– placki tortilli o niskim IG

Przyrzekam, b臋dzie bez grama glutenu. Zero m膮ki pszennej jak w innych tego typu wrapach. W艂a艣ciwie sk艂adnik贸w te偶 nie jest du偶o. Wszystko przygotujecie w rekordowym czasie. 呕eby by艂o wygodniej, mo偶ecie zrobi膰 zapas plack贸w tortilli dzie艅 wcze艣niej i wstawi膰 je do lod贸wki. Zapytacie mo偶e, czy s膮 smaczne? Hmmm… nie musia艂am do nich przekonywa膰 dw贸ch c贸rek w wieku szkolnym, wi臋c… oczywi艣cie, 偶e musz膮 by膰 przepyszne!
 


SK艁ADNIKI
(proporcje na 3 wrapy):

- siemie lniane mielone (9 艂y偶ek)
- jajka (3 sztuki, du偶e)
- "co艣 p艂ynnego" (3 艂y偶ki, woda, mleko, a nawet sok warzywny)
- suszony czosnek lub cebula (3/4 艂y偶eczki)
- s艂odka, czerwona papryka mielona (3/4 艂y偶eczki)
- kurkuma (1/2 艂y偶eczki)
- s贸l i pieprz (tak ze 3 szczypty ka偶dego)
 


JAK ZROBI膯 BEZGLUTENOWE WRAPY DLA CUKRZYK脫W?

1. Je艣li masz siemie lniane to wsyp je do miseczki. Je艣li nie, to musisz je najpierw zmieli膰. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj dok艂adnie.

2. Teraz pora wbi膰 jajka i wla膰 p艂ynny dodatek (wod臋, mleko, sok warzywny, czy co tylko chcesz). Dzi臋ki temu powstanie g臋ste i lekko lej膮ce si臋 ciasto.

3. Placki tortilli z siemienia lnianego najlepiej sma偶y膰 na patelni do nale艣nik贸w i z dodatkiem mas艂a klarowanego. Rozgrzej j膮 dobrze. Nast臋pnie nalej 1/3 ciasta i rozprowad藕 (spos贸b wedle uznania, mnie pomaga energiczne przechylanie patelni w powietrzu).

3. Sma偶 na ma艂ym ogniu. Je艣li po 2-3 minutach wrap 艣lizga si臋 ju偶 po patelni, odwr贸膰 go na drug膮 stron臋.

4. Do podsma偶enie z drugiej strony wystarcz膮 maksymalnie 2 minuty. Prze艂贸偶 placek na talerz i zostaw do odparowania na kilka chwil. Sprawi to, 偶e nabierze fajnej elastyczno艣ci i nie pop臋ka przy sk艂adaniu.

5. Gdy wykorzystasz ca艂e ciasto, mo偶esz szykowa膰 dodatki. Smacznego!


 

Wrapy z siemienia lnianego – praktyczne wskaz贸wki

Tak jak m贸wi艂am, zanim wyklarowa艂 si臋 nam ten smakowity i prosty przepis, troch臋 z babci膮 eksperymentowa艂y艣my. Dzi臋ki temu mog臋 podzieli膰 si臋 z wami kilkoma fajnymi wskaz贸wkami i poradami dotycz膮cymi przygotowania tych bezglutenowych plack贸w tortilli o niskim indeksie glikemicznym. Wszystkie w jaki艣 spos贸b wzbogacaj膮 receptur臋, wi臋c jedzcie, ale wcze艣niej wybierajcie 艣mia艂o:
- mieszanka przypraw podana w przepisie, to nasza ulubiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby艣cie stworzyli swoj膮 (zachowajcie jednak umiar z bardziej wyrazistymi przyprawami, w naszym przypadku by艂a to kurkuma),
- aby wrapy by艂y nieco pulchniejsze, mo偶ecie doda膰 3/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia (mieszacie go na pocz膮tku z siemieniem i przyprawami),
- jak ju偶 zapewne si臋 domy艣lacie, takie wrapy smakuj膮 wybornie na ciep艂o, ale na zimno te偶 s膮 przepyszne (u偶yjcie ich wi臋c czasem do 艣niadania, aby nic si臋 nie zmarnowa艂o, lub gdy zabraknie wam 艣wie偶ych, domowych bu艂ek twarogowych),
- opcjonalnie i dla lepszego zabezpieczenia plack贸w przed przywieraniem mo偶na doda膰 do ciasta 2,5 艂y偶ki oliwy (smak si臋 przez to nie zmieni, a nie ka偶dy ma przecie偶 w domu idealn膮 patelni臋 do nale艣nik贸w z pow艂ok膮 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu).