Bułki bezglutenowe – sprytny i prosty przepis na twarogu!

Bułki bez pszenicy – ciabatta bezglutenowa
Moje córki uwielbiają pieczywo. Mogłyby wręcz jeść kanapki przez cały dzień. Zamiast schabowego wolą, kromkę z ulubionym serem. Płatki kukurydziane na śniadanie? Zapomnijcie! Zawsze wybiorą bułkę z dżemem. Nie przekonują ich nawet mleczne kanapki. Znalazłam jednak coś, dzięki czemu mogę ograniczyć ilość pszenicy w ich diecie – nie żeby miały problem z tolerancją glutenu. Teraz nie mogę się opędzić od ciągłych pytań o ciabatty twarogowe. Wygrywają nawet odrobinę z tym pysznym chlebem o niskim indeksie glikemicznym bez zakwasu. Kiedy moje dziewczynki jadą do babci, mogą teraz wspólnie z nią upiec właśnie takie bułki białkowe. One mają zabawę, a babcia ma rozchichotane towarzystwo małych kucharek i pogłębia więzi z wnuczkami. Smacznie i pięknie, prawda?
Bułki twarogowe o niskim indeksie glikemicznym
Brak pszennej mąki w przepisie jest nie tylko zbawienny dla osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Nie od dziś wiadomo, że białe pieczywo to również coś, co powoduje nagły wzrost cukru we krwi. Indeks glikemiczny chleba lub bułek pszennych to aż 90. Wartość ta jest jedną z najwyższych i stanowczo wyklucza produkt spożywczy z diety cukrzyka. Twarogowe bułki wychodzą natomiast naprzeciw wszystkim osobom, które szukają pysznej alternatywy dla zwykłego pieczywa. Są przy tym w całości przygotowane ze składników, które mają niski IG. To prawdziwe combo codziennych sukcesów - oczywiście łącznie z tym, że można je podać na śniadanie do kanapek członków rodziny uczulonych na gluten! Wystarczy tylko spojrzeć: twaróg półtłusty (IG 30), płatki owsiane nieugotowane (IG 40), jajko (IG 0), masło (IG 0). Zostaje tylko kwestia mleka, gdyż nie każde roślinne lub zwierzęce będzie odpowiednie do tego przepisu jeśli ma mieć niski indeks glikemicznym. Na szczęście jest w czym wybierać:
- mleko sojowe (IG 30)
- mleko kokosowe (IG 40)
- mleko owsiane (IG 30)
- mleko migdałowe (IG 30)
Ciabatta twarogowa i bezglutenowa – przepis
Na pewno już cieknie wam ślinka na myśl o ciepłych bułeczkach bez grama mąki pszennej (oraz żadnej innej). Ja właściwie robię z tego taki podłużny, prostokątny chleb – wychodzi płaski, ale tak właśnie ma być. Potem wystarczy pokroić na odpowiednią wielkość. Z jednego chleba możecie mieć nawet 3 lub 4 mniejsze ciabatty. Zacznijmy od składników. Dobrze, że naładowałam tablet, bo mam teraz remont i mogłoby trochę zająć, nim znalazłabym segregator z przepisami.
SKŁADNIKI
(keksówka 23 x 12 cm):
- otręby lub płatki owsiane (6 łyżek)
- jajka (2 sztuki)
- drożdże (12 g) lub pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i suszone oregano (po pół łyżeczki)
- mleko roślinne lub zwykłe (opcjonalnie)
- masło lub olej kokosowy (tyle, żeby natłuścić keksówkę)
JAK ZROBIĆ BUŁKI BEZGLUTENOWE TYPU CIABATTA?
2. Teraz z pomocą widelca rozgnieć dokładnie w misce przygotowany twaróg. Dodaj resztę otrębów/płatków owsianych, jajka oraz sól i oregano. Wymieszaj starannie (widelcem, tłuczkiem do ziemniaków, blenderem – próbowałam już wszystkich tych rozwiązań, każde jest dobre). Nie może być żadnych grudek.
3. Jeśli masa nie ma konsystencji gęstej śmietany, użyj mleka, by nieco ją rozrzedzić.
4. Na koniec wkrusz drożdże lub dodaj proszek do pieczenia. Zmieszaj wszystko delikatnie. Przełóż do keksówki i przykryj bawełnianym ręcznikiem.
5. W czasie uruchamiania drożdży rozgrzej piekarnik do 180 °C. Włóż do piekarnika na ok. 45-50 minut. Program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu, drugi poziom od dołu. Jeśli chcesz, by ciabatty twarogowe były pulchniejsze, przed włożeniem formy do piekarnika zostaw je na maksymalnie 30 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
6. Po upieczeniu poczekaj 5 minut. Po tym czasie wyjmij (delikatnie!) chlebek-bułkę bezglutenową z blaszki do pieczenia i odłóż ją na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Dodatkowe porady na smaczne bułki bezglutenowe
Dzisiaj to babcia przyjechała do nas. Powiedziałam jej, że piszę dla was artykuł o bułkach twarogowych, a ona na to z uśmiechem "A czy Gospodyni Karolinka pamiętała, żeby dodać kilka sprytnych urozmaiceń i porad na koniec?". Wtedy mnie olśniło. Wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Wiecie, że czegoś brakuje, więc odwlekałam moment podzielenia się z wami tą szybką i sprytną recepturą. Teraz mam jednak komplet. Wszystko jest na swoim miejscu i mam nadzieje urozmaici niejedno śniadanie w waszych domach. Sprawdźcie koniecznie część ze wskazówek zebranych przez Gospodynię Karolinę i jej wspaniałą babcię:- zanim pokroisz zrobione pieczywo, przekrój je wzdłuż, ułóż dodatki na kanapkę, a następnie pokrój na prostokąty, kwadraty, trójkąty lub jak tylko chcesz,
- twaróg sprawia, że bułka ma dużo białka, więc najlepiej smakuje z warzywami lub domowymi wędlinami (także z szynkowaru),
- polecamy podawać bezglutenowe bułki ciabatty do sałatek (idealnie komponują się również z daniami na grilla),
- przechowuj normalnie w chlebaku (bułki twarogowe zachowują świeżość dłużej niż klasyczne pieczywo).
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej