Jak zrobić owsiankę – na mleku, na wodzie, na zdrowe śniadanie!
Na czym zrobić owsiankę?
Podstawą owsianki są oczywiście płatki owsiane i coś, dzięki czemu będą mogły zmięknąć, napęcznieć i tym samym zagwarantować pożywne i sycące śniadanie. Zanim więc przejdziemy do dodatków i sposobów na uzyskanie ciekawego smaku owsianki, wybierzmy właściwie jej płynną bazę. Spośród możliwości, jakie się przed tobą otwierają, najczęściej wybierane to:- woda (owsianka na wodzie jest najbardziej jałowa w smaku, więc będzie wymagała więcej pysznych dodatków niż zwykle)
- jogurt lub kefir (możesz zmieszać go z wodą lub nie – idealne rozwiązanie na lato i dla tych, którzy preferują owsiankę na zimno)
- mleko krowie (może być na ciepło lub na zimno)
- mleko roślinne (dużo większa tolerancja organizmu, wiele ciekawych smaków; pamiętaj tylko, aby nie wybierać tych z dodatkiem cukru)
Z czym jeść owsiankę? Jakie dodatki?
Zrobienie smacznej owsianki nie jest trudne, gdy ma się przepis. Oczywiście możesz również kupić gotową mieszankę z liofilizowanymi owocami, jednak nie zawsze wszystkie dodatki przypadną ci do gustu. Wypełnij więc swój talerz kilkoma łyżkami płatków owsianych (najlepiej górskich) i spróbuj stworzyć coś pysznego z najprostszych składników. Wybieraj, przebieraj i zadbaj o balans różnych mikro i makro elementów. Zrobisz to dobrze, jeśli w twojej owsiance znajdą się:- suszone lub świeże owoce (np. maliny, borówki, banan, porzeczki, truskawki, jabłko, suszone morele, wiśnie, daktyle, rodzynki)
- 2-3 łyżki orzechów (np. ziemne, włoskie, laskowe, nerkowca, płatki migdałowe)
- pestki i nasiona (np. chia, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)
- płatki lub wiórki kokosowe
- naturalne dodatki smakowe (np. miód, masło orzechowe, cynamon, chili, kardamon, wanilia, skórka pomarańczy)
- wiórki czekoladowe (najlepiej z czekolady deserowej)
Gotowe inspiracje do owsiankowych sukcesów – przepisy
Jeśli chcesz włączyć do przepisu świeże lub suszone owoce, poznaj zasady ich przechowywania. Już? No to łyżka i miseczka w dłoń. Pora na śniadanie. Czas na pyszną owsiankę z… no właśnie, z czym ją zrobić? Oto kilka naszych prostych przepisów, na codzienne sukcesy owsiankowe i zdrowy początek każdego dnia:- mleko kokosowe i ryżowe, masło orzechowe, maliny, banany i płatki czekolady deserowej
- mleko migdałowe, słodkie jabłko, cynamon, czerwone porzeczki
- mleko sojowe, chia, wanilia, mango, banan, orzechy włoskie
- kiwi, wiórki kokosowe, ananas, mango (egzotyczne smaki sprawdzą się np. w owsiance na wodzie)
- mleko krowie, dynia, pestki dyni, kardamon, orzechy nerkowca
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej