Jak zrobić owsiankę – na mleku, na wodzie, na zdrowe śniadanie!

Na czym zrobić owsiankę?
Podstawą owsianki są oczywiście płatki owsiane i coś, dzięki czemu będą mogły zmięknąć, napęcznieć i tym samym zagwarantować pożywne i sycące śniadanie. Zanim więc przejdziemy do dodatków i sposobów na uzyskanie ciekawego smaku owsianki, wybierzmy właściwie jej płynną bazę. Spośród możliwości, jakie się przed tobą otwierają, najczęściej wybierane to:- woda (owsianka na wodzie jest najbardziej jałowa w smaku, więc będzie wymagała więcej pysznych dodatków niż zwykle)
- jogurt lub kefir (możesz zmieszać go z wodą lub nie – idealne rozwiązanie na lato i dla tych, którzy preferują owsiankę na zimno)
- mleko krowie (może być na ciepło lub na zimno)
- mleko roślinne (dużo większa tolerancja organizmu, wiele ciekawych smaków; pamiętaj tylko, aby nie wybierać tych z dodatkiem cukru)
Z czym jeść owsiankę? Jakie dodatki?
Zrobienie smacznej owsianki nie jest trudne, gdy ma się przepis. Oczywiście możesz również kupić gotową mieszankę z liofilizowanymi owocami, jednak nie zawsze wszystkie dodatki przypadną ci do gustu. Wypełnij więc swój talerz kilkoma łyżkami płatków owsianych (najlepiej górskich) i spróbuj stworzyć coś pysznego z najprostszych składników. Wybieraj, przebieraj i zadbaj o balans różnych mikro i makro elementów. Zrobisz to dobrze, jeśli w twojej owsiance znajdą się:- suszone lub świeże owoce (np. maliny, borówki, banan, porzeczki, truskawki, jabłko, suszone morele, wiśnie, daktyle, rodzynki)
- 2-3 łyżki orzechów (np. ziemne, włoskie, laskowe, nerkowca, płatki migdałowe)
- pestki i nasiona (np. chia, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane)
- płatki lub wiórki kokosowe
- naturalne dodatki smakowe (np. miód, masło orzechowe, cynamon, chili, kardamon, wanilia, skórka pomarańczy)
- wiórki czekoladowe (najlepiej z czekolady deserowej)
Gotowe inspiracje do owsiankowych sukcesów – przepisy
Jeśli chcesz włączyć do przepisu świeże lub suszone owoce, poznaj zasady ich przechowywania. Już? No to łyżka i miseczka w dłoń. Pora na śniadanie. Czas na pyszną owsiankę z… no właśnie, z czym ją zrobić? Oto kilka naszych prostych przepisów, na codzienne sukcesy owsiankowe i zdrowy początek każdego dnia:- mleko kokosowe i ryżowe, masło orzechowe, maliny, banany i płatki czekolady deserowej
- mleko migdałowe, słodkie jabłko, cynamon, czerwone porzeczki
- mleko sojowe, chia, wanilia, mango, banan, orzechy włoskie
- kiwi, wiórki kokosowe, ananas, mango (egzotyczne smaki sprawdzą się np. w owsiance na wodzie)
- mleko krowie, dynia, pestki dyni, kardamon, orzechy nerkowca
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej