Jak obierać awokado?

Porady 10.09.2019

Awokado to owoc zarówno smaczny, jak i zdrowy. W jego składzie znaleźć można między innymi witaminę E, potas oraz kwasy omega 3 i omega 6. Regularnie spożywane, obniża poziom „złego cholesterolu” i wzmacnia układ nerwowy. Na jego bazie przyrządzić można m.in. guacamole. Kiedy awokado jest dojrzałe? Jak obierać awokado?


Jak wybrać awokado?

W sklepach najczęściej do czynienia mamy z 2 rodzajami awokado. Pierwszym z nich jest gatunek hass. Tego typu awokado ma owalny kształt i przybiera barwę od ciemnofioletowej po brązową. Jego skórka jest gruba, a w smaku wyraźnie wyczuć można orzechową nutę. Drugą popularną odmianą awokado jest fuerte. Owoc ten ma kształt gruszki, a jego skórka jest cienka. Awokado z gatunku fuerte ma delikatny, kremowy smak.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Będzie się ono delikatnie uginało pod naciskiem palca, a jego skórka będzie wracała do poprzedniego stanu. Przed zakupem awokado, warto się również przyjrzeć kolorowi skórki tuż pod szypułką. Jeżeli jest ona zielona, oznaczać to będzie, że owoc jest niedojrzały. Brązowa skórka wskazywać będzie na przejrzałe awokado. Najlepiej, by miała ona lekko żółtawą barwę. Idealne awokado powinno mieć także błyszczącą, pozbawioną plam skórkę.


Co zrobić, żeby awokado dojrzało?

Kiedy awokado jest dojrzałe? Miąższ takiego owocu powinien się rozsmarowywać z łatwością, niczym masło. Jeżeli okaże się, że kupione przez nas awokado jest jeszcze niedojrzałe, należy je owinąć folią aluminiową i umieścić na kwadrans w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie wkładamy owoc do lodówki na 10 minut.

Inny sprawdzony sposób to włożenie awokado do papierowego worka wraz z bananem lub jabłkiem na 2 dni i szczelne jego zamknięcie. Skuteczność tej metody związana jest z tym, iż owoce te wydzielają hormon o nazwie etylen, który odpowiada za przyspieszanie procesu dojrzewania.

Co zrobić w sytuacji, gdy kupiliśmy awokado, lecz nie planujemy go spożywać w najbliższym czasie? W tym celu wystarczy umieścić je w lodówce. Owoc zachowa świeżość przez nawet 3 tygodnie.


Jak obierać i jeść awokado?

Awokado to owoc, który obiera się z łatwością. Do tego celu dobrze sprawdzą się uniwersalne noże lub obieraczka. Owoc przekrawamy wzdłuż pestki na pół i przekręcamy połówki w przeciwnych kierunkach. Aby ułatwić sobie wyjęcie pestki, w jej środek wbić można nóż. Co zrobić z tak obranym awokado? Miąższ najlepiej wyjąć przy pomocy ostrej łyżeczki. Jeżeli natomiast planujemy wykorzystać awokado podczas robienia sałatki, nacinamy je wzdłuż i wszerz, tworząc kratkę. Należy tu uważać, aby nie naciąć skórki. Następnie, delikatnie oddzielamy miąższ przy pomocy łyżeczki.
Jak sprawić, by awokado z czasem nie ściemniało? W tym celu należy skropić je sokiem z cytryny lub limonki, a na czas przechowywania, pomiędzy kawałki włożyć wyjętą wcześniej pestkę. Tak przygotowany owoc można włożyć do lodówki i przechowywać przez około 2-3 dni.

Co ciekawe, miąższ to nie jedyna jadalna część awokado. Sporo miłośników ma również jego…pestka. W jaki sposób można ją wykorzystać? Na jej bazie przygotowuje się zdrową przyprawę do zup i sałatek, która niezwykle skutecznie wzmacnia system odpornościowy i posiada właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Jak ją przyrządzić? W tym celu odkładamy pestkę w suche miejsce na 3 dni, obieramy ją ze skorupki i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Można ją również zmielić w młynku do kawy.

Starta pestka awokado to także znakomity składnik koktajli owocowo-warzywnych. Poza nią, w skład takiej zdrowej, sycącej przekąski wchodzić może między innymi banan, jabłko, szpinak oraz pietruszka.
Zastanawiacie się, jak powinno się obierać mango?. Odpowiedź na to pytanie znajdziecie na naszym blogu.

Odpowiednio wybrane i pokrojone awokado to gwarancja codziennych sukcesów w przyrządzaniu meksykańskiego guacamole czy głównego przysmaku kuchni japońskiej, jakim jest sushi.