Jak obiera膰 awokado?

Jak wybra膰 awokado?
W sklepach najcz臋艣ciej do czynienia mamy z 2 rodzajami awokado. Pierwszym z nich jest gatunek hass. Tego typu awokado ma owalny kszta艂t i przybiera barw臋 od ciemnofioletowej po br膮zow膮. Jego sk贸rka jest gruba, a w smaku wyra藕nie wyczu膰 mo偶na orzechow膮 nut臋. Drug膮 popularn膮 odmian膮 awokado jest fuerte. Owoc ten ma kszta艂t gruszki, a jego sk贸rka jest cienka. Awokado z gatunku fuerte ma delikatny, kremowy smak.Jak rozpozna膰 dojrza艂e awokado? B臋dzie si臋 ono delikatnie ugina艂o pod naciskiem palca, a jego sk贸rka b臋dzie wraca艂a do poprzedniego stanu. Przed zakupem awokado, warto si臋 r贸wnie偶 przyjrze膰 kolorowi sk贸rki tu偶 pod szypu艂k膮. Je偶eli jest ona zielona, oznacza膰 to b臋dzie, 偶e owoc jest niedojrza艂y. Br膮zowa sk贸rka wskazywa膰 b臋dzie na przejrza艂e awokado. Najlepiej, by mia艂a ona lekko 偶贸艂taw膮 barw臋. Idealne awokado powinno mie膰 tak偶e b艂yszcz膮c膮, pozbawion膮 plam sk贸rk臋.
Co zrobi膰, 偶eby awokado dojrza艂o?
Kiedy awokado jest dojrza艂e? Mi膮偶sz takiego owocu powinien si臋 rozsmarowywa膰 z 艂atwo艣ci膮, niczym mas艂o. Je偶eli oka偶e si臋, 偶e kupione przez nas awokado jest jeszcze niedojrza艂e, nale偶y je owin膮膰 foli膮 aluminiow膮 i umie艣ci膰 na kwadrans w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Nast臋pnie wk艂adamy owoc do lod贸wki na 10 minut.Inny sprawdzony spos贸b to w艂o偶enie awokado do papierowego worka wraz z bananem lub jab艂kiem na 2 dni i szczelne jego zamkni臋cie. Skuteczno艣膰 tej metody zwi膮zana jest z tym, i偶 owoce te wydzielaj膮 hormon o nazwie etylen, kt贸ry odpowiada za przyspieszanie procesu dojrzewania.
Co zrobi膰 w sytuacji, gdy kupili艣my awokado, lecz nie planujemy go spo偶ywa膰 w najbli偶szym czasie? W tym celu wystarczy umie艣ci膰 je w lod贸wce. Owoc zachowa 艣wie偶o艣膰 przez nawet 3 tygodnie.
Jak obiera膰 i je艣膰 awokado?
Awokado to owoc, kt贸ry obiera si臋 z 艂atwo艣ci膮. Do tego celu dobrze sprawdz膮 si臋 uniwersalne no偶e lub obieraczka. Owoc przekrawamy wzd艂u偶 pestki na p贸艂 i przekr臋camy po艂贸wki w przeciwnych kierunkach. Aby u艂atwi膰 sobie wyj臋cie pestki, w jej 艣rodek wbi膰 mo偶na n贸偶. Co zrobi膰 z tak obranym awokado? Mi膮偶sz najlepiej wyj膮膰 przy pomocy ostrej 艂y偶eczki. Je偶eli natomiast planujemy wykorzysta膰 awokado podczas robienia sa艂atki, nacinamy je wzd艂u偶 i wszerz, tworz膮c kratk臋. Nale偶y tu uwa偶a膰, aby nie naci膮膰 sk贸rki. Nast臋pnie, delikatnie oddzielamy mi膮偶sz przy pomocy 艂y偶eczki.Jak sprawi膰, by awokado z czasem nie 艣ciemnia艂o? W tym celu nale偶y skropi膰 je sokiem z cytryny lub limonki, a na czas przechowywania, pomi臋dzy kawa艂ki w艂o偶y膰 wyj臋t膮 wcze艣niej pestk臋. Tak przygotowany owoc mo偶na w艂o偶y膰 do lod贸wki i przechowywa膰 przez oko艂o 2-3 dni.
Co ciekawe, mi膮偶sz to nie jedyna jadalna cz臋艣膰 awokado. Sporo mi艂o艣nik贸w ma r贸wnie偶 jego…pestka. W jaki spos贸b mo偶na j膮 wykorzysta膰? Na jej bazie przygotowuje si臋 zdrow膮 przypraw臋 do zup i sa艂atek, kt贸ra niezwykle skutecznie wzmacnia system odporno艣ciowy i posiada w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne oraz antywirusowe. Jak j膮 przyrz膮dzi膰? W tym celu odk艂adamy pestk臋 w suche miejsce na 3 dni, obieramy j膮 ze skorupki i 艣cieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Mo偶na j膮 r贸wnie偶 zmieli膰 w m艂ynku do kawy.
Starta pestka awokado to tak偶e znakomity sk艂adnik koktajli owocowo-warzywnych. Poza ni膮, w sk艂ad takiej zdrowej, syc膮cej przek膮ski wchodzi膰 mo偶e mi臋dzy innymi banan, jab艂ko, szpinak oraz pietruszka.
Zastanawiacie si臋, jak powinno si臋 obiera膰 mango?. Odpowied藕 na to pytanie znajdziecie na naszym blogu.
Odpowiednio wybrane i pokrojone awokado to gwarancja codziennych sukces贸w w przyrz膮dzaniu meksyka艅skiego guacamole czy g艂贸wnego przysmaku kuchni japo艅skiej, jakim jest sushi.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej