Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami
Obiady na lato – lekko i ekspresowo
Obiady latem powinny być jak najmniej skomplikowane. Zwykle nie mamy ochoty bawić się w kuchni w długie gotowanie, zwłaszcza jeśli piekarnik jest odpalony, a obok skwierczy tłuszcz na patelni. Zatem co zrobić na obiad latem? W tym czasie świetnie spisują się zupy, które nawadniają nas i jednocześnie są bardzo lekkie. Do tego przyda nam się oczywiście głęboki garnek, w którym zrobimy tyle zupy, by następnego dnia mieć już obiad z głowy. Sprawdźcie na przykład nasz przepis na zupę z serków topionych – aromatyczną i bardzo prostą do przygotowania. Co na obiad latem możemy przygotować w ekspresowym tempie? Najbardziej letnim daniem są chyba młode ziemniaczki z mizerią i sadzonym jajkiem. Dobra patelnia pozwoli Wam zrobić to z minimalną ilością tłuszczu, by danie było lekkie.
Szybki, lekki obiad na upalne dni
Szybki i lekki obiad powinien nadal zawierać wszystkie konieczne składniki odżywcze. Lato to bardzo zwodniczy czas, który może przyczynić się do nieświadomych głodówek. W tym czasie po prostu nie chce nam się jeść! Dlatego przygotowując szybki, zdrowy obiad na lato, upewnijcie się, że nie brakuje w nim białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczów i witamin. Letni lekki obiad może zawierać wszystkie te składniki i wcale nie obciążać naszego żołądka. Sprawdźcie nasz artykuł Jak przygotować szybki i smaczny obiad? – z pewnością znajdziecie w nim ciekawe inspiracje. W taką pogodę dobrym pomysłem mogą być także dania postne, które robi się w prosty sposób. Nasz tekst „Dania postne – czyli jakie?” może okazać się zatem pomocny.
Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów na lekki obiad letni, który zrobicie szybko i bez większego wysiłku. Przyda się Wam nóż, deska kuchenna oraz oczywiście talerze i sztućce. Gotowi?
Pomysły na obiad latem
Pomysł na obiad latem to połowa sukcesu. Gdy nie chce nam się gotować i jesteśmy już tuż, tuż od zamówienia posiłku pod drzwi, wybawieniem może okazać się prosty przepis. Oto kilka pomysłów na letnie obiady, które z pewnością wykorzystacie. Są proste, a danie przepyszne.
Chłodnik na lato
Chłodnik na zimno to jeden z ulubionych letnich przepisów Polaków. Nic dziwnego – robi się go szybko i bez większego wysiłku. Dodatkowo przepis możecie dowolnie modyfikować. My dzisiaj postawiliśmy na całkowitą prostotę, dlatego nie proponujemy Wam przepisu na chłodnik letni z botwiną. Przecież ją trzeba ugotować! Zamiast tego postawiliśmy na chłodnik z rzodkiewki i ogórków. Przygotujcie dwa pęczki rzodkiewki i pół kilograma ogórków. Umyjcie je dokładnie i zetrzyjcie na tarce. Nie pozbywajcie się skórki, bo to właśnie w nich tkwi najwięcej smaku i witamin. Zasypcie je łyżeczką soli i odczekajcie pół godziny, by puściły soki. Następnie dodajcie litr maślanki i duży jogurt naturalny. Teraz wystarczy doprawić całość solą i pieprzem. Chłodnik – zupa na lato idealna! Jeśli zastanawialiście się kiedyś, co można zrobić z rzodkiewki, teraz już wiecie.
Szybki letni obiad z warzywami
Ten przepis będzie wymagać odrobiny gotowania, jednak nie bójcie się – nadal stawiamy na lenistwo. Idealny letni obiad z ziemniakami i innymi warzywami, to po prostu zapiekanka. Pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników bez większego wysiłku. Jeśli chcecie zrobić obiad na lato bez mięsa, ten przepis Wam się spodoba. Przygotujcie:
· kilogram młodych ziemniaków,
· cukinię,
· cebulę,
· paprykę.
Ziemniaki umyjcie i wyszczotkujcie, a następnie pokrójcie w ćwiartki. Cukinię pokrójcie w plastry, to samo zróbcie z papryką i cebulą. Wszystko włóżcie do naczynia żaroodpornego, skropcie obficie oliwą i dodajcie ulubione przyprawy. Naczynie umieśćcie w piekarniku rozgrzanym do 200ºC (najpierw z przykrywką, a po pół godziny bez niej). Warzywa wyciągnijcie z piekarnika, gdy ziemniaki będą miękkie. Dodajcie do niego jajko sadzone lub rybę na parze. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki, koniecznie sprawdźcie naszych 10 pomysłów na zapiekanki makaronowe oraz przepis na ryż z warzywami. Sprawdź także fit placek z cukinii i nasze pomysły na przekąski na piknik.
Letni obiad z mięsem
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, ten przepis będzie w sam raz dla Was. Obiad na lato z kurczakiem także może być prosty i zdrowy. Przykład? Domowe wrapy! Wystarczy usmażyć kurczaka, przygotować gotowe tortille, swoje ulubione warzywa i dip. Możecie także dodać do niej sałatę ze śmietaną. Jeśli nie znacie przepisu, znajdziecie go w naszym artykule „Jak zrobić sałatę ze śmietaną?”. Letni obiad z kurczakiem może być naprawdę lekki i prosty do przygotowania, a jednocześnie bardzo sycący.
Letni obiad z makaronem
Dania z makaronem na słodko to jedne z ulubionych letnich obiadów dzieci i wielu dorosłych. Jednak dzisiaj postawiliśmy na inny przepis. Tym razem na warsztat bierzemy dania z makaronem na zimno, a właściwie pyszną, lekką sałatkę, którą możecie zjeść na lunch bądź postawić przed gośćmi. Przygotujcie:
- makaron orzo,
- 300 gramów świeżych ogórków,
- puszkę kukurydzy konserwowej,
- por,
- 100 gramów żółtego sera,
- mały jogurt naturalny,
- ząbek czosnku,
- 200 gramów usmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę (opcjonalnie).
Wysiłek wcale nie jest konieczny, by zrobić pyszny, pożywny obiad, który idealnie sprawdzi się latem. Mamy nadzieję, że wykorzystacie te przepisy, gdy dopadnie Was letni leń.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej