Co zrobić z mascarpone? Pyszne i różnorodne pomysły

Porady 3.08.2020


Na słodko – co zrobić z serka mascarpone?

Pyszne tiramisu z biszkoptami nasączonymi Amaretto to absolutna podstawa deserowego oblicza mascarpone, Na tym jednak możliwości się nie kończą, tylko zaczynają. Ten składnik ma bardzo słodki potencjał i nierzadko wystarczy mu jedynie odrobina kreatywności oraz elegancka forma podania. Na bazie włoskiego serka mascarpone można zrobić np. dowolny krem do tortu biszkoptowego. Wystarczy jedynie zmieszać go z kakao, zmiksowanymi owocami, barwnikiem spożywczym, posiekanymi orzechami, sokiem z cytrusów lub z kilkoma łyżeczkami syropu klonowego, czy też tego z agawy. Wśród innych słodkich przepisów na pyszności z serka mascarpone warto choć raz spróbować wykonać samodzielnie:
  • tartę na zimno z owocami leśnymi,
  • sernik lub babeczki z mascarpone,
  • domowe i puszyste lody w dowolnym smaku,
  • desery z owocami, kremem, orzechami i wieloma innymi dodatkami (najładniej prezentują się w przezroczystych pucharkach lub szklankach),
  • praliny.
 


Serek mascarpone a dania wytrawne

Wizyta gości wcale nie musi oznaczać wspólnej kawy. Równie przyjemne jest zjedzenie razem obiadu i tu właśnie możesz wykorzystać potencjał serka mascarpone. Masz bowiem w swojej lodówce składnik pasujący do niejednego wytrawnego przepisu. Niejedna inspiracja cię w tym przypadku zaskoczy, ale możesz nam zaufać. Mascarpone ma wiele oblicz i ról wśród kulinarnych eksperymentów. Co z niego zrobić na obiad? Koniecznie poszukaj wskazówek jak przygotować między innymi:
  • naleśniki z owocami i kremem mascarpone
  • krem z dyni lub kalafiora z kilkoma łyżkami serka mascarpone,
  • pizzę z sosem mascarpone na miodzie, serem pleśniowym, boczkiem i gruszkami,
  • lasagne z szynką i szpinakiem,
  • risotto na słodko z migdałami i gruszkami,
  • jajka faszerowane (np. łososiem z serkiem mascarpone)
  • makaron z kurczakiem w sosie z mascarpone.

     
 

Czym zastąpić mascarpone?

Jeśli lubisz jego smak, to może wydawać ci się niezastąpiony w kuchni. Gdy jednak wiesz co z robić z mascarpone, to szybko dochodzisz do wniosku, że jego konsystencja i smak coś ci przypomina. Oczywiście da się go zastąpić. Czym? Oczywiście innym serkiem włoskim. Chyba najbardziej zbliżone doznania smakowe zapewni ci ricotta. Jeśli jednak nie ma jej pod ręką można, zamiast mascarpone spróbować dodać do dań i deserów ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z łyżką żelatyny DOKŁADNIE rozpuszczonej w 5 łyżkach ciepłej wody. Pamiętaj, że przy odrobinie wysiłku da się zrobić również domowe mascarpone. Wymaga to jednak przeciśnięcia przez serowarską gazę.