Tort biszkoptowy niejeden ma smak – prosty przepis i wiele inspirujących pomysłów!

Biszkopt klasyczny – sprawdzona receptura
Porą dołączyć tort do repertuaru codziennych sukcesów w szczególnych chwilach. Zanim zaczniesz jednak przygotowywać krem, dodatki i zastanawiać się nad ozdobieniem go, skup swoją uwagę na stworzeniu puszystego i lekkiego biszkoptu. Weź do ręki mikser i dużą miskę. Upewnij się, że tortownica jest gotowa pomóc ci w pieczeniu. Zaopatrz się w…SKŁADNIKI:
- 200 g ksylitolu lub erytrolu (jako zdrowszy zamiennik białego cukru)
- 145 g mąki pszennej
- 50 g maki ziemniaczanej
JAK ZROBIĆ KLASYCZNY BISZKOPT?
Biszkopt bezglutenowy – prosty i zdrowy
Mąka pszenna w przepisie nie jest warunkiem udanego biszkoptu. Jest kilka sposobów na wyeliminowanie jej z receptury i tym samym stworzenie tortu bezpiecznego dla osób wybierających tylko produkty bezglutenowe. Jednym z nich jest skorzystanie z mąki ryżowej.W porównaniu do powyższego przepisu będziesz potrzebować 7 żółtek i cztery białka oraz 100 g erytrolu lub ksylitolu. Bez zmian pozostają proporcje składników suchych: 145 g mąki ryżowej i 50 g mąki ziemniaczanej. Zamiast mąki ziemniaczanej możesz dodać tyle samo naturalnego kakao do pieczenia.
Sposób mieszania składników jest taki sam. Biszkopt bezglutenowy w tej wersji powinien piec się jednak 25 minut w temperaturze 170 ℃. Przepis testowany na okrągłej formie do pieczenia o średnicy 25 cm.
Tort o smaku – nasze pomysły na kremy i dodatki
Najłatwiej zrobić krem na bazie bitej śmietany. Wystarczy trochę cukru pudru, aby nadać mu charakterystycznego, słodkiego smaku. Aby uzyskać smak cytrynowy, dodajesz sok z cytryny. Czekoladowy krem da ci rozpuszczona czekolada i bita śmietana. Wersja tiramisu wymaga dodania serka mascarpone i odrobiny likieru amaretto. Puść zatem wodzę fantazji i pamiętaj, aby zawsze ubić śmietanę na sztywno, składniki nadające smak dodawać stopniowo i spróbować jej smaku przed posmarowaniem biszkoptowych warstw.Świetnym dodatkiem do tortów są również wszelkie konfitury (malinowe, jagodowe, truskawkowe, wiśniowe itp.). Przydadzą się też świeże owoce, które możesz ułożyć na górze i zalać kolorową galaretką. Z bardziej niecodziennych pomysłów, które sprawią, że twój tort będzie wyjątkowy i smaczny można wymienić:
- dodanie do kremu pokruszonych kawałków bezy lub posiekanych pistacji,
- ozdobienie gotowego tortu wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi,
- nasączenie jednej z warstw biszkoptu alkoholem,
- obsypanie wierzchu tortu płatkami migdałów,
- stworzenie napisów z płynnej czekolady,
- dodanie ozdób w postaci jadalnych kwiatów.
Zobacz polecane produkty:
krajacz do biszkoptumiska wysoka
miska nierdzewna
miska plastikowa
duża miska
miska 60 cm
miska ze stali nierdzewnej
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej