Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ryż z warzywami

Porady 5.09.2020


Jaki ryż wybrać na obiad?

To zależy od tego, jaki smak i teksturę chcesz osiągnąć. Wybór jest bogaty i jednocześnie nie przytłacza różnorodnością. Oczywiście zawsze możesz zdecydować się na wersję błyskawiczną w saszetkach. Zanim jednak dokonasz takiego wyboru, rozważ, czy nie lepiej będzie, jeśli oprzesz swój obiad z ryżem i warzywami (np. z patelni) na:
 
  • Ryżu czerwonym (lekko słodki, o delikatnym i przypominającym orzechy posmaku, dobrze komponuje się zarówno z daniami lekko słodkimi, jak i wytrawnymi, dodając im apetycznego wyglądu)
  • Ryżu brązowym (bogaty w błonnik, witaminy i minerały, o uniwersalnym zastosowaniu, świetnie sprawdza się jako ryż z warzywami na patelnię z uwagi na neutralny smak i sypką strukturę po ugotowaniu)
  • Ryżu białym (najbardziej popularny, jeśli chodzi o wybór dań z ryżem, jest lekkostrawny, a więc dobry również dla osób starszych i dzieci, łatwo ukształtować jego smak z pomocą przypraw – zarówno na słodko, jak i na słono)
  • Ryżu jaśminowym (ma piękny zapach, świetny na romantyczną kolację lub do bardziej eleganckiego podania warzyw z ryżem)
 


Danie z ryżem – jakie warzywa dodać?

Jedną z ważniejszych rad przy wyborze warzyw na patelnię do smażenia z ryżem jest postawienie na różne kolory, smaki, a nawet tekstury. Niektóre mogą być więc miękkie, inne twarde i chrupiące. Nie zaszkodzi też odrobina słodyczy, dla kontrastu z przyprawami, jeśli akurat robisz danie z ryżem w stylu indyjskim lub chińskim. Wiele zależy więc od przepisu i… estetyki podczas serwowania. Jeśli natomiast interesuje cię, jakie smaki najlepiej będą uzupełniać się na talerzu z warzywami i ryżem, spróbuj połączenia:
 
  • Potrawki z kurczaka z ryżem i warzywami (marchewka, cebula, papryka, kapusta pekińska)
  • Zielona, żółta i czerwona papryka, por, brukselka i kukurydza
  • Cukinia, bataty, kalafior, szczypiorek, pomidor oraz boczek
  • Morele, pomarańcze, figi i pestki granatu

     


Jak zrobić smażony ryż z warzywami – przepis

Przepis na sukces wydaje się prosty. Podsmażyć warzywa, ugotować i podsmażyć ryż, doprawić według swojego podniebienia i wyjąć z kredensu lub kuchennych szafek odpowiednie elementy zastawy obiadowej. Nigdy nie powinno się lekceważyć tego, jak danie z ryżem oraz warzywami (oraz każdy inny posiłek) zostanie zaserwowany. Na szczęście wystarczy ładny komplet talerzy obiadowych, może nawet twój ulubiony. Poza tym potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami oraz każda inna wersja takiego obiadu lub kolacji powinna zostać wykonana według kilku prostych wskazówek od Tadar.pl:
 
  • Pomysł na obiad z ryżem i przepis warto komponować samodzielnie, aby jak najlepiej sprostać wymaganiom swojej diety oraz podniebienia
  • Kup i ugotuj ryż sypki oraz wykorzystaj do tego garnek lub rondel z powłoką zapobiegającą przywieraniu (np. ceramiczną)
  • Smaż warzywa pokrojone w słupki lub mniejsze kawałki (te z nich, jak brokuł, czy kalafior, warto trochę wcześniej podgotować)
  • Aby uniknąć przywierania ryżu oraz warzyw do patelni można dodawać co jakiś czas po łyżce wody (również dla zapewnienia odpowiedniego nawilżenia składników)
  • Smaż na wolnym ogniu i mieszaj co kilka minut (ok. 2-3 minuty)
  • Spróbuj swoich proporcji przypraw do ryżu z warzywami (od ziół, przez pieprz i sól, a na kurkumie i mielonym chili kończąc)
  • Możesz dodać trochę mięsa dla wzbogacenia struktury dania