Co można zrobić z rzodkiewki?

Porady 9.04.2021


Co zrobić z rzodkiewki?

Nie ma nad czym się zastanawiać, gdyż rzodkiewka (tak jak inne nowalijki) to bardzo prosty składnik, choć nie bez dużego potencjału. Jego obecność w diecie ma duże znaczenie dla budowy zdrowej diety po zimowym poście od wielu świeżych warzyw i owoców. Temat ten zgrabnie rozwijamy w artykule „Co to są nowalijki?”, z którego dowiesz się między innymi, jak je przechowywać i kiedy najlepiej kupować. Wiesz, co dobrego można zrobić z rzodkiewek? My mamy całe mnóstwo pomysłów na wplecenie tego składnika w menu śniadaniowe, obiadowe, grillowe, a nawet do przepisów na przekąski. Często wystarczy chwila i prosty pomysł. Co zrobić z rzodkiewek na szybko lub gdy po prostu chcesz uzupełnić smak posiłku o nieco tych nowalijek? Polecamy szczególnie:
 
  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie (np. kanapki z domowym twarożkiem zmieszanym właśnie z posiekaną drobno rzodkiewką)
  • Liczne przepisy na lekkie sałatki do obiadu, na lunch w pracy lub wakacyjnego grilla
  • Receptury z wykorzystaniem liści rzodkiewek
  • Sosy do burgerów i tortilli
  • Chłodnik
  • Faszerowane jajka
  • Jadalne dekoracje dań, półmisków lub posiłków dla dzieci
 


Co zrobić z liści rzodkiewki?

Niewiele osób zastanawia się nad tym, co zrobić z natki rzodkiewki. Wielu ludzi nawet nie wie, że na jej bazie da się przygotować coś smacznego. Inni kupują rzodkiewkę w supermarketach, a przez to bardzo często otrzymują produkt, którego liście są bardzo gorzkie (choć to nie reguła!). Przy okazji, znasz już nasz wpis „Zielone warzywa – dlaczego powinniśmy je jeść?”? Nie? Koniecznie więc nadrób lekturę i dowiedz się, w których zielonych darach natury z grządki, szklarni, doniczki lub foliowego tunelu drzemią potrzebne ci witaminy i minerały. Później sprawdzisz, jak zrobić kwiaty z rzodkiewki, choć to bardzo proste. Wystarczy mały nożyk, trochę cierpliwości i kilka nacięć. Z natki tych nowalijek możesz stworzyć 3 rzeczy – da się ją też mrozić. Co zrobić z liści rzodkiewek? Koniecznie znajdź przepis na:
 
  • Wiosenną zupę z liści rzodkiewki
  • Koktajl z dodatkiem natki rzodkiewki
  • Smaczne i wyraziste pesto z liści rzodkiewki
 


Dania z rzodkiewką

Zostawmy na chwilę kwestię kanapek z rzodkiewką i sposobów, jak z pomocą tych nowalijek wzbogacić każde śniadanie. Czas wyruszyć na małe poszukiwania przepisów z rzodkiewkami, które można uznać za pełnoprawne i pożywne danie, choć do przygotowania tego składnika wykorzystasz najczęściej deski kuchenne. Potrawy tego typu to szczególnie te na zimno. W każdej książce kucharskiej lub na kulinarnym blogu znajdziesz wiele receptur, które właśnie w taki sposób wykorzystują świeżość tego składnika. Na ciepło zrobisz zupę z liści, paszteciki z ciasta francuskiego, jajecznicę, a także domowe wrapy z mięsem lub w wersji wege. Rzodkiewkę można również zapiekać, choć trzeba przy tym uważać, aby jej nie wysuszyć. My natomiast szczególnie polecamy potrawy i przepisy z rzodkiewek na:
 
  • Młode ziemniaki z dymką, sosem chrzanowym i rzodkiewką
  • Chłodnik litewski z awokado i rzodkiewką
  • Sałatkę wielkanocną
  • Naleśniki z twarożkiem, szczypiorkiem i pieczonymi ćwiartkami rzodkiewek
 


Przepisy na sałatki z rzodkiewką

Nie ma chyba takiej sałatki, która byłaby trudna w zrobieniu. Wystarczy chwila czasu pojedyncze noże i pomysł na połączenie kilku składników oraz kompozycję przypraw, które dodadzą całości apetycznego aromatu. Dlatego zawsze na pytanie, jak zrobić sałatkę z rzodkiewką, odpowiadamy, że szybko i bez wysiłku. Nie zapomnij, że do jej podania możesz wykorzystać kuchenne miski, półmiski i salaterki lub po prostu nałożyć każdemu z gości i domowników porcję na talerz. Przepis na sałatkę z rzodkiewką i szczypiorkiem to już właściwie klasyk. Tym, czego możesz jeszcze nie znać (i chcieć spróbować, robiąc sałatkę na obiad!) może być natomiast prosta receptura na:
 
  • Sałatkę z granatem, serem ricotta, rzodkiewkami i dresingiem tahini
  • Sałatkę na obiad z jajkiem, brokułami, rzodkiewką, pestkami dyni oraz sosem jogurtowym
  • Sałatkę z białym serem, grejpfrutem, rzodkiewką i dressingiem cynamonowo-miodowym
  • Sałatkę z rzodkiewką, wędzonym łososiem, fetą, szparagami, sosem koperkowym oraz płatkami migdałów
 


Przepis na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Gdy nie masz dużo czasu, dzień był ciężki, a przed tobą wiele innych obowiązków, trudno jest zabrać się za skomplikowane gotowanie. Zawsze jednak warto poświęcić zaledwie 5 minut, aby zrobić twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. W 4 krokach, na zapas, pyszne śniadanie i wiele kanapek, które weźmiesz ze sobą do pracy lub w podróż. Zamiast zastanawiać się co zrobić z rzodkiewki i szczypiorku przygotuj miskę, nóż i widelec, a następnie:
 
  • Posiekaj drobno szczypiorek oraz kilka rzodkiewek
  • W misce połącz widelcem 250 g twarogu półtłustego z odrobiną śmietanki oraz dwoma szczyptami soli i pieprzu
  • Dodaj najpierw kawałki rzodkiewki i wmieszaj w serek
  • Na koniec wsyp i wymieszaj całość ze szczypiorkiem, a miskę wstaw do lodówki zabezpieczając ją wcześniej folią spożywczą