Jak zrobić sałatę ze śmietaną?
Sałata ze śmietaną
Nie jest ważne czy potrzebujesz czegoś na szybko do obiadu, czy po prostu lubisz sałatę ze śmietaną. Przepis na nią łatwo zapamiętać, ale trudniej się oprzeć, by po pierwszej degustacji nie powtarzać tego sukcesu smaku. Ile kalorii ma sałata ze śmietaną? Jeśli liczysz kcal i pilnujesz restrykcyjnie diety, ograniczając tłuszcze, możesz użyć mniej procentowej śmietany. Robiąc klasyczną sałatę ze śmietaną, musisz liczyć się, że w porcji 100 g będzie ok. 150-200 kcal. Czy to dużo, czy mało, nie nam rozstrzygać. Na pewno dla tego smaku warto nieco złagodzić zasady diety, jeśli oczywiście zdrowie ci na to pozwala. Sałata lodowa ze śmietaną, czy masłowa to połączenie jędrności, chrupkości i… słodyczy. Nic dziwnego, że tak dobrze pasuje do tradycyjnego, polskiego obiadu i talerza z ziemniakami. Przepisy są różne, ale stanowczo warto wypróbować kilka, aby znaleźć swój indywidualny balans smaku w surówce z sałaty ze śmietaną.
Jak zrobić sałatę ze śmietaną?
Wiele pracy nie ma przy tym dodatku do rodzinnych obiadów i jednocześnie prostej oraz smacznej sałatce, którą polubią nawet twoje maluchy. Jedna rzecz może ci ją ułatwić jeszcze bardziej – szczegóły poznasz z lektury artykułu „Wirówka do sałaty – niezbędna w każdej kuchni!”. Pora więc sprawdzić, jak smakuje sałata ze śmietaną. Jak zrobić coś takiego? Zacznij od umycia i dokładnego wysuszenia liści (najlepsza do tego przepisu będzie sałata masłowa). Następnie porwij je na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Jeden liść na 3 części w zupełności wystarczy. Na każde 100 g sałaty dodaj 1 hojną łyżkę śmietany 30% (może być również gęsta 18%). Jak doprawić sałatę ze śmietaną? W podstawowej wersji wystarczy szczypta soli i odrobina świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. To tyle. Teraz już wiesz jak zrobić sałatę ze śmietaną do obiadu. Jeśli szukasz również przepisu na szybkie i zdrowe śniadanie, nie opuszczaj naszego bloga!
Sałata ze śmietaną na słodko
Do jej serwowania wykorzystaj domowe miski, półmiski, salaterki lub inne głębokie naczynie pozwalające na wygodne nakładanie tej prostej sałatki wprost na talerz. Nie musisz koniecznie używać sałaty masłowej. Chcąc wprowadzić do przepisu nieco fajnej chrupkości, warto sprawdzić, jak smakuje sałata lodowa ze śmietaną na słodko. Jest ona przyjemną alternatywą dla tych, którzy lubią ciekawy balans smaków na talerzu. Ze pewnością przypadnie również do gustu każdemu, kto czasem robi na obiad słodką mizerię. Jak zrobić sałatę ze śmietaną na słodko? Do powyższego przepisu dodaj po prostu ½ lub ¾ łyżeczki cukru pudru (w zależności od preferencji). Potem wystarczy wymieszać i odstawić do lodówki na kwadrans – tylko żeby smaki dobrze się ze sobą zaprzyjaźniły, gdyż nie jest to konieczne.
Sałata ze śmietaną na słodko-kwaśno
Delikatny smak sałaty, kremowość śmietany, wyrazistość soli oraz pieprzu i nadal czujesz niedosyt? Zatem przygotuj sałatę ze śmietaną na słodko-kwaśno! Ten przepis jest nieco bardziej wykwintny i nie każde dziecko będzie miało ochotę na taki wariant sałatki, jednak w ramach kulinarnego eksperymentu warto go wypróbować. Sałata ze śmietaną w wersji słodko-kwaśnej to receptura rozbudowująca wariant z cukrem pudrem. Wystarczy, że na 300 g liści sałaty lodowej lub masłowej dodasz 1 łyżkę soku z cytryny i dokładnie wszystko wymieszasz. Tyle wystarczy. Kolejny błyskawiczny codzienny sukces za tobą. Smacznego – łyżki i łyżeczki w dłoń. Sałatę ze śmietaną na słodko-kwaśno podaj w małych miseczkach.
Co pasuje do sałaty ze śmietaną?
Przepis na wersję podstawową już znasz. Jak widzisz, bardzo łatwo przerobić ją na sałatę ze śmietaną na słodko lub słodko-kwaśno. Mówiąc pół żartem pół serio, najlepiej pasuje do niej po prostu tradycyjny obiad, zwłaszcza z ziemniakami – pieczonymi, gotowanymi, a nawet tłuczonymi. Możesz jednak pokusić się również o kilka dodatków, które urozmaicą ten przepis, jednak nie zaburzą jego pysznej bazy – podobnie jak w pomysłach ze wpisu „Domowe wrapy – jak je zrobić i z czego przygotować farsz?”. My szczególnie polecamy przetestować, jak smakuje:- sałata ze śmietaną i szczypiorkiem
- sałata ze śmietaną i rzodkiewką
- sałata ze śmietaną i pomidorem
- sałata ze śmietaną i jajkiem
- sałata ze śmietaną i ogórkiem
- sałata ze śmietaną, octem, połową garści posiekanej pietruszki i cukrem (octu winnego wystarczy pół łyżeczki)
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej